Kuidas keeta muna :P

pühapäev, 24. veebruar 2008

Palju õnne sünnipäevaks meie riigile ja pidutuju kõigile!

Minu pidupäevahommikusöök koosnes seekord keedumunast tillivõi, soola ja rukkileivaga. Lisaks kohv ja sai õunamoosiga. Peale kohvi kõik ehe ja eestimaine.

Aga muuseas, sellest muna keetmisest... selle lihtsa ja lollikindla tegevuse ümber keerleb nii palju müüte, et hirm tekib :P

Esiteks peaks paar neist kummutama.

Sool või äädikas munakeeduvees ei aita kuidagi munade katki minemise vastu, need vaid takistavad munavalgel katki keenud koorest välja voolata.
Munad lähevad katki, kui nende temperatuur tõuseb liiga kiiresti. Munad tuleb pliidile tõsta külmas vees.
Nõelaga munaotste torkimine ei enneta oluliselt pragusid, küll aga ei sobi sellised munad lakkidega värvimiseks.

Teine mureteema on "kinnise koorega" munad. Küll soovitatakse neid külma veega ehmatada, küll soolases vees keeta, isegi munade peale karjuda. Ükski neist ei aita. Küll aga saab külma veega mune jahutada ja niimoodi nende üle küpsemist vältida. Liiga värskel munal lihtslt on koor kinni ja seda lahti ehmatada sisuliselt pole võimalik. Aitab, kui on teada, millal munad on munetud või hoida "kinnise koorega" mune mõni päev külmikus ja keeta siis uus kogus. Kuuldavasti on selliseid mune ka siis veidi kergem koorida, kui nad paar päeva keedetud peast külmikus on seisnud, aga seda ei ole ma järgi proovinud

Valmis keedetud mune ei pea samal päeval ära sööma. Need säilivad külmikus peale keetmist veel päris mitu päeva.

Kuidas teha vahet toorel ja keedetud munal? Kui panna muna ühel küljel lauale keerlema, siis vedela sisuga toores muna keerleb aeglaselt, seest tahke keedetud muna kiiresti ja ühtlaselt.
Kuidas siis lihtsalt ja lollikindlalt muna keeta - nii, et koored terveks jääks ja sisu roheliseks ei keeks?
Soovitav oleks hommikul keedetavad munad juba õhtul külmikust välja võtta, aga alati ei seisa meeles ja pole väga hullu, kui ununeb. Pool tundi enne keetmist võiks munad siiski toatemperatuurile soojenema võtta.

Munad tuleks potti laduda ühe kihina. Katta munad võimalikult külma veega (ideaalis on vesi niisama külm kui munadki).

Tõsta kaanega kaetud pott pliidile ja lülitada pliit sisse.

Lasta munad mulinal keema, keerata kuumus madalaks ja keeta umbes pool minutit kuni minut, mitte rohkem. Tõsta kaanega pott kuumalt pliidilt ära ja lasta 10-12 minutit seista (pildil 8 minutit, lihtsalt meeldib nii rohkem). See on see lollikindel koht, sest mune sel viisil üle keeta (roheliseks) ei ole võimalik, vabalt võib need potti unustada ja midagi ei juhtu.
Seejärel kallata kuum vesi munadelt ära ja jahutada külma veega.

Lasta munadel kuivada ja veeretada neid käe all vastu lauda kuni koor on üleni mõraline. Alustada koorimist tömbist otsast.

Munad, mis mõne päeva külmikus säilima peavad, võiks jätta koorimata.
Muna keetmisest on kirjutatud mujalgi toidublogides ja järeldused on üsna ühesugused, näiteks siin ja siin.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma õppisin ka hiljuti selle nipi, et keema lasta ja siis pliit välja lülitada ja lihtsalt seista lasta. Suurepärane! Ei mingit jamamist ja munade siniseks keemist. Olen teisi ka juba mune keetma õpetanud. ;)
Ahjaa ... elektrit hoiab ka kokku. ;)

Thredahlia ütles ...

Oleneb pliidist. Harilik elektripliit jahtub poti all liiga aeglaselt ja siis tuleb ikka pott pliidilt ära tõsta.

Aga tänuväärselt lihtsa ja lollikindla meetodiga on tegu küll.

Postita kommentaar