Kikerhernest hummuseni

teisipäev, 16. oktoober 2007

Harilik kikerhernes ehk nuut ehk põishernes (Cicer arietinum L.) on valgurikas kaunvili, mis meie kliimas küll kahjuks ei kasva, aga kuivatatud ja konserveeritud kujul poeriilulilt siiski leitav on. Vahemere, Araabia ja Aasia köökide lemmik sobib kasutamiseks terve keedetud oana salatitesse, suppidesse, hautistesse, suupistetesse või jahuna väga erinevatesse toitudesse.

Euroopas tuntuimad kikerhernetoidud on vast hummus ja falafel.
Hummus tähendab Araabias tegelikult lihtsalt kikerhernest kui sellist, kuid toidu nimena on tegu keedetud kikerhernestest paksema määrdepasta või vedelama dipikastmega, mille retsepte on nii palju kui tegijaidki. Üks klassikalisemaid variante - hummus bi tahini - sisaldab tahini't ehk seesamipastat. Sidrunimahl, küüslauk ja jogurt on retseptides samuti tavalised. Hummus võib olla maitsestatud ürtide (peamiselt värske siledaleheline petersell või koriandrilehed), vürtsköömne, röstitud paprika, tomati, röstitud pähklite-seemnete või muu piirkonnale iseloomulikuga.
Falafel'id on aga suupistena söödavad kikerhernepallid juutide ja araablaste toidulaualt.

[Hiljem: 27.10.2008] Viimase aja lemmik on siiski selline hummus, kus tahini on asendatud röstitud punase paprikaga (alumisel pildil) või purustamata röstitud seesamiseemnetega. Maitseks võib lisada veel veidi laimi- või sidrunimahla.


Hummus

500 g keedetud/konserveeritud kikerherneid (või 250 g kuivi)
3-5 küünt küüslauku
0.5 dl maitsestamata jogurtit
0.5 dl tahini't (seesamipastat)
0.5 sidruni mahl
1 spl oliiviõli
2 spl hakitud siledalehelist peterselli
pipart või tšillihelbeid
soola

Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, siis jäta need õhtul rohke külma veega likku. Järgmisel päeval nõruta, loputa ja keeda uues vees pehmeks. Korja ära pinnale kogunev vaht. Keetmiseks kulub umbes 2 tundi. Pool tundi enne valmimist lisa keeduveele maitse järgi soola. Nõruta kikerherned ja jäta nõgunud vesi alles - selda on hea lisada kui hummus liiga paks kipub saama. Pooleldi jahtunud kikerhernestelt saab soovi korral käte vahel hõõrudes kenasti koore maha.

Töötle kõik komponendid blenderis kannmiksris ühtlaseks pastaks. Vajadusel lisa paar supilusikatäit kikerherneste nõrutamise vedelikku või jogurtit. Maitsesta. Hoia serveerimiseni külmas.
Serveeri näiteks pita-leiva või köögiviljadega (pildil friteeritud porgandid).


Hummus röstitud paprikaga

7 kommentaari:

Pille ütles ...

Hummus on mõnus. Nagu Sa ütlesid, siis retsepte on sama palju, kui kokkajaid - mina nt ei lisa kunagi jogurtit, samuti eelistan lihtsalt hummust hummus bi tahinile..
Aga kikerhernestega meenub lugu, kuidas ma aastal 1999 seda Tallinna kaubandusvõrgust tulutult otsisin. Lõpuks ostsin neid aeg-ajalt endise Turisti poe all asunud india taimetoidurestorani hindust omaniku käest, et saaks kodus hummust ja kikerhernekarrit teha. Oline selline lahke noormees :)

Thredahlia ütles ...

Mulle tegelikult maitses rohkem ilma tahini ja jogurtita, kuid üsna suure röstitud punase paprika lisandiga hummus, krõbe soola ja seesamiseemnetega pide sinna kõrvale, mmmm....
Aga see on ehtsa türklase retsept :P. Röstitud paprika oma kohta retsepti ei tea anda, see käib rohkem tunde ja maitse järgi.

Kikerherneid olen tänasemal hetkel kohanud kuivatatud kujul Kaubamajas ja Ökosahvris.

Ing. ütles ...

Kikerherneid armastatkse ka mõnedes Itaalia regioonides. Seal on nende nimeks "i ceci". Apuulias tehakse nt kaheksajalga kikerhernestega... nämma nämma... aga mulle maitseb väga ka supina.
Singapuris pole veel kikerherneid kohanud.

Cranberry ütles ...

Tuli meelde suvine Kreeta, kus sai kikerhernestega maiustatud igapäevaselt. Mulle maitsevad nad eelkõige valgeveini äädika ja oliiviõliga maitsestatult, hulka paprikat ja miskit rohelist, mis aias leidub...aga nüüd ei jää muud üle kui poodi lipata ja varusid täiendada. Inglastel on üks imehea kikerhernesupp...retsepti ei olegi anda, sest valmistatakse sellest, mis parasjagu kapis on (koor, või, maitseained, juurikad + saumikser).

Katrin ütles ...

Falafel on mu suur lemmik, kahjuks pole aga eesti poodidest selle segu leidnud..ise valmistamist pole veel viitsinud ette võtta...

Thredahlia ütles ...

Kikerherneid armastatakse paljudes kohtades, kus nad kasvada suudavad, Itaalias sealhulgas. Igasugu (püree)suppidesse või soojadesse/külmadesse salatitesse sobivad ka muidugi imehästi.

Falafel on üks neist asjadest, mida ma veel paar korda maitsta tahaksin, et teada, milline see olema peab ja üritada siis algusest peale se teha :D

MARRE ütles ...

maitsev! Kuigi minu versioon oli laimimahlaga ja ilma petersellita :)peterselli maitse lihtsalt ei meeldi mulle

Postita kommentaar