Nõgesed ja nõgeserisoto

pühapäev, 10. juuni 2007

Tervisele kasulik, ent alusetult põlu all värske nõges [link, link] sobib soojades toitudes igale poole, kuhu spinatki, kuivatatud peast ning jahvatatuna on seda hea lisada saia- või pannkoogitainale, tee sisse või mujale - mille peale mõte ka ei tuleks.
Blanšeeritud ja püreestatud nõges säilib hästi sügavkülmas ning passib supi sisse ka talvel. Lühiajaline kuumutamine teeb tülikast kõrvetajast leebe kõhutäite.
Kui see, et nõgest tihedate kinnastega korjata tuleb ja vast lausa kummikinnastes puhastada, on iseenesestmõistetav, siis palju on sedagi, mille peale iga uudishimulik ei tule. Näiteks tõsiasi, et nõgest ei sobi korjata kompostihunniku otsast, lauda tagant või mujalt liigviljakalt kasvukohalt - nii võib tervisele kasu asemel hoopis kahju sündida. Sama kehtib teeäärte ja tööstusmaastiku korral.
Tuleb silmas pidada sedagi, et nõges kiirendab vere hüübimist ja niigi kiire hüübmisega isikutel ei soovitata seda eriti tarbida.
Kuivatamiseks korjatakse õitsva nõgese lehti kuiva päikesepaistelise ilmaga. Kuivatatakse koos vartega varjulises, kuivas ja hästi ventileeritud kohas ning võimalikult kiiresti. Kuivad nõgeselehed eraldatakse vartest ja pakitakse paberkottidesse, kuid neid võib ka jahuks jahvatada.
Püreena külmutamiseks eraldatakse nõgeselahed vartest, aetakse vesi keema ja keedetakse nõgest umbes minut-kaks, kuni see "kokku kukub". Loputatakse kiiresti külma veega, nõrutatakse täielikult, püreeritakse ja külmutatakse. Vedelamat püreed võib külmutada jääkuubikurestides ja seejärel pakkida.

Ideaalselt sobib nõges näiteks selle omleti sisse või sellistesse kuklitesse.



Nõgeserisoto
(Giorgio Locatelli "Made in Italy" põhjal)

2 peotäit noori nõgeselehti
2.5 l köögiviljapuljongit (minul umbes 2 l piisas)
50+75 g võid
1 sibul
400 g risotoriisi (vialone nano)
125 ml kuiva valget veini
soola ja pipart
100 g peenelt riivitud parmesani

Aja vesi keema ja tõsta nõgeselehed keevasse vette ning blanšeeri pool minutit. Nõruta ja püreesta. (Mina hakkisin nõrutatud lehed peeneks - meeldis nii rohkem.)

Aja puljong potis keema ja jäta madalale kuumusele keemise piirile.

Sulata paksupõhjalise poti põhjas 50 g võid, lisa peenelt hkitud sibul ja kuumuta pruunistamata kuni sibul klaasistub (umbes 5 minutit). Kalla juurde kuiv riis ja sega kuni kogu riis on kuum ning võiga kaetud.
Kalla juurde vein ja lase sellel täielikult aurustuda.

Lisa kulbitäie kaupa kuuma puljongit ja sega läbi. Uus kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on peaaegu ära auranud/ riisisse imedunud. Jätka 15-17 minutit. Umbes 10 minuti pärast lisa nõgesepüree.

Tõsta risoto pliidilt, lase minut puhata, klopi puulusikaga juurde 75 g võid ja riivitud parmesan. Maitsesta ja serveeri.


Risotost on pikemalt juttu siin.

10 kommentaari:

Evelin ütles ...

tahaks ka julgust leida nõgeste jaoks. mul vist ei lähe kunagi meelest, kuidas väiksena nägin vanaisa paljaste kätega nõgeseid korjamas ja neid käte vahel hõõrumas - et mõjuvat hästi. mulle oli vaatepilt trauma:)

aeh, mina siin magasin juba teist aastat kuusekasvude korjamise maha, mind väga tubliks pidada ei saa.

Unknown ütles ...

miks ei tohi sõnnikuhunniku otsast nõgest võtta? ja tühmu küsimus ka - aga kas rabarberit võib? (punastades vasakule ära)

Thredahlia ütles ...

Nõgeste jaoks pole vaja muud julgust, kui julgust kindaid osta/otsida :D noh, füüsiliste traumade vältimiseks.

Sõnnikuhunniku (või rammusa komposti) otsast ei tohi(ks) ühtegi toidutaime korjata :) See võrdub kunstväetisega liialdamisega - taim kasvab liigviljakal pinnal ja kogub endasse suuretes kogustes lämmastikuühendeid.

Pille ütles ...

Väga lahe postitus. Ega vist ei jää muud üle kui nädalavahetusel maale nõgeseid otsima minna:)

Maarja ütles ...

ooot, et siis kõrvitsale pole ju ka hea sõnnikuhunniku veerel kasvada???

Thredahlia ütles ...

Ma ei ole kursis, kui hoolas nitraadikorjaja kõrvits on, aga sõnnikuhunniku veerel ei kasvataks ma omaenda tervise huvides küll mitte ühtegi toidutaime. Veelkord - looduslikult on samuti võimalik üle väetada nagu ka kunstväetisega - kõike ikka parasjagu.

Eva P. ütles ...

Tegin seda omale täna, hästi maitsev ja väljanägemiselt kena roheline.

Anonüümne ütles ...

Tegin eile nõgeserisotot! Väga kena värviga ning ülimaitsev!

Eva P. ütles ...

Minul veel selline küsimus, et miks ikkagi eelistad nõgesed tükeldada ja MITTE püreestada.

Thredahlia ütles ...

Muidugi võib püreestada, aga siis on terve risotto roheline (nt. karulaugurisottos panin nii hakitud karulauku kui ka karulaugupestot). Oleneb tujust vist, kas roheline või valge roheliste tükkidega :)

Postita kommentaar