Kodustest õuntest väljamaiselt hea

teisipäev, 26. august 2008

Inglased-ameeriklased armastavad kuuldavasti apple pie'd ja meil sajab õues varsti õunu nagu oavarrest. Eriti hea, kui puu otsast kukub hapusid õunu. Ma pole veel kolima hakanudki, aga pirukavorm on juba kadunud - lahtikäiv koogivorm ajab suure häda korral ka asja ära.
See ei olegi tegelikult teab mis pirukas ja koogiks on ka keeruline nimetada, sest tükina teda eriti taldrikusse tõsta ei õnnestu, pigem on tegu natuke "arenenumate" puruõuntega. Vahelduseks siis teistmoodi.
Magusate õunte puhul tuleks suhkru kogust tublisti vähendada.

ÕunapirukasÕunad ootavad pirukaks küpsetamistÕunapirukas

200 g toasooja võid
50 g suhkrut
2 muna
350 g jahu

4-5 suurt haput õuna (ca 700 g)
100 g suhkrut (+ paar spl)
100 g hakitud mandleid
1-2 spl sidrunimahla
2 tl kaneeli
soovi korral veidi ingverit

Sega suhkur toasooja võiga, lisa munad (jäta supilusikatäis piruka määrimiseks alles). Sega läbi.
Lisa jahu ja mudi ühtlaseks. Jäta vähemalt pooleks tunniks kaetult külmikusse.

Puhasta õunad ja lõika õhukesteks viiludeks ning soojenda ahi 180 kraadini. Sega omavahel suhkur ja kaneel.

Vooderda 20 cm läbimõõduga sügavamat sorti pirukavorm 2/3 tainaga ja rulli ülejäänud 1/3 vormist veidi suuremaks ringiks.

Sega õunad sidrunimahla ja kaneeli-suhkruseguga ning vala kohe vormi. Kata tainakettaga ja näpi ääred kinni. Lõika piruka keskele auruava ja pintselda munaga. Riputa peale veidi suhkrut ja küpeta 190-kraadises ahjus umbes 45 minutit.

Lase pirukal paarkümmend minutit jahtuda ja serveeri soojalt vanillijäätisega.
Hommikune otsus:
Sisu on ülihea, isegi külmalt, vähemalt hapudest õuntest küll. Kui, siis võiks täidisesse veidi tärklist segada, et vedelikku siduda.
Tainaga läksin õige natuke alt. Munaga tainas on küll palju kergemini töödeldav, aga ka mitte nii krõbe, kui võiks olla, ja tainast on vormi jaoks veidi palju. Peaks kas õunte kogust kiloni suurendama ja paar sentimeetrit laiema vormi võtma või tainakogust veidi vähendama või tegema ühe suurema asemel kaks pisikest pirukat.

4 kommentaari:

Ragne ütles ...

See kook näeb nii isuäratav välja. Mulle tohutult meeldivad sellised pirukad, kus tainas on all ja peal ning rikkalik täidis nende vahel...

Anonüümne ütles ...

o Ideaalne õunasort sellise asja jaoks on "Antonovka"

o Maitseainetest võib ka pisut jahvatatud nelki lisada.

kristel ütles ...

Aga milline siis oleks kogemuse põhjal hea krõbe tainas? Ja kui mustikaid täidiseks panna, siis peaks vist kindlasti tärklist panema?

Anonüümne ütles ...

Ahjaa - tärklise asemel kasutatakse ookeani taga tihtipeale tavalist jahu. Olenevalt õunte mahlasusest 1-2 supilusikatäit.

Taigna teemal hetkel parem sõna ei võta - viimati sai "apple pie"-d aasta tagasi tehtud. Proovin varsti uuesti, eks siis paista...

Postita kommentaar