Puruõunad-uruõunad (12.10.06/10.10.07)

kolmapäev, 10. oktoober 2007

Just nüüd on õige aeg see aastavanune postitus üles soojendada. Õun on teema. Kuumalt maitsev ja mitte ainult seepärast, et hurmaad, virsikud, viigimarjad ja sidrunid meil siin ei kasva.
Puruõunad (ehk kuulus apple crumble) on üks lihtsamaid viise koduaia ubinatest midagi imetabaselt maitsvat valmistada, krõbedat ja mahlast, kuuma ja külma. Täpne retsept oleneb õunade hapususest, vormi suurusest ja õunakihi paksusest - maitsvat katsetamist, puusse panna pole võimalik!

Minu puruõuntesse rändas täna seemnete-pähklite asemel viimane pool peotäit suhkrustatud ingverit, mille varusid ma alles kuu eest omateada täiendasin, sest Pille tore üllatuspakike ajas suuuure isu peale :P
Järeldus - õun ja ingver on otsekui kokku loodud! Endale märkuseks - kord pean selle ingveri suhkrustamise ise ära proovima.

Puruõunad

1 kg hapusid koduaiaõunu
mõni hea spl fariinsuhkrut
ohtralt kaneeli
mõned õhukesed võiviilakad
(hakitud röstitud pähkleid, mandleid, seemneid, vms.)

100 g võid
suhkrut
täistera nisujahu või jahu ja kiirkaerahelbeid vahekorras 2:1

Õunad koorida ja puhastada ning tükeldada võitatud ahjuvormi. Riputada üle fariinsuhkru ja kaneeliga. Laotada peale mõned võiviilakad (võib ka puru peale panna või üldse ära jätta, kui on eriti mahlased õunad). Õunte vahele puistamiseks sobivad hästi ka igasugused röstitud seemnelised ja pähklilaadsed :P
Puru jaoks näppida külm kuubistatud või jahu-kaerahelbesegu ja suhkruga (viimaseid võrdsetes mahtudes) läbi. Lisada kuivaineid kuni taina asemel tekib puru. Nii lihtne see ongi.
Katta õunatükid puruga ja küpsetada 225 kraadini eelsoojendatud ahjus kuni puru on kuldne ja õun küps. Serveerida kuumalt või külmalt, jäätise või vaniljekastmega.


PS! Mulle tegelikult enamasti ei meeldi külm sinine värv ja väriseva käpa asemele peaks kööki lõpuks ometi statiivi muretsema, aga see kõik ei muuda puruõunu tibagi vähem maitsvaks.

3 kommentaari:

Hellik ütles ...

Minul jälle totaalne õunapuudus see aasta! Aga see magustoit väärib ometi järgi tegemist, nii et turg here I come :)

Heli ütles ...

mul veel mõned õunad, mis hobuste roaks pole läinud:) Tundub ahvatlev ja lihtne valmistada.

Anonüümne ütles ...

super super super maitsev, aitäh retseptoi eest!

Postita kommentaar