Kalasupp - maitsev klassika

neljapäev, 13. september 2007

Esiteks tänud Triinule, kes lõhesupi ja veini kutse peale nagu püssikuul enne kohale tormas, kui supp jahtuda jõudis :P See toidutamine-veinitamine on meil ikka hirmus tore traditsioon.

Supiga on selline veider lugu, et seda teen ma vabatahtlikult üksi olles, et mitte meeslemmikut paljalt selle sõnaga, hullem veel - supi endaga, hirmutada. Millised jubedad kogemused temast supivihkaja on teinud, ei ole mulle teada, aga see on üks eelarvamustest, mida mul kõigutada ei ole õnnestunud. Osaliselt ilmselt seetõttu, et ma ka ise eriti tihti suppi ei söö, aga vahel on lihtsalt vastupandamatu isu.
Ilm on jahe, päevavalgust aina vähem ja sisemus vajab soojendamist :)

Kalapuljongiks on hea ära kasutada fileerimise jäägid, aga nende puudumisel on supikogud poes ja turul nii värskelt kui ka külmutatult täitsa saadaval. Et supisse siiski ka kalaliha panna oleks, lisan supile fileed või steiki, mis parasjagu käepärast satub olema.

Siinkohal peab mainima, et:

Punase kala asemel võib vabalt valge kala olla. Ahvena või kohaga näiteks viib keele alla. Ainult kõhuääred võib vabalt ära unustada - harilikult on tegu peaaegu palja kalarasvaga, mis teeb puljongi liiga rammusaks ja liha sealt ka eriti välja puhastada ei õnnestu.

Filee või steigi võib asendada suitsukalaga, mis tuleks lisada lõpus koos puhastatud kalalihaga.

Keeduporgandivihkajate klubile võib seda suppi ka pakkuda - keeduporgandi maitset ei ole tunda ja peenelt riivitud porgand laguneb keetmisel täielikult. Porgandita on supp natuke ebameeldivalt hallikas.

Kartuli asemel võib kasutada riisi. Ainult makaronid siia mu meelest küll üldse ei passi.

Sibula asemel võib kasutada porrut ja koos sibula-porgandiga võib lisada küüslauku ning varssellerit.

Lõpus võib juurde kallata 2 dl vahukoort või rasvasemat kookospiima. Juust on siia õrna kala ja rammusa leeme juurde mu meelest selge liig. Koos kookospiimaga sobib kasutada ka värsket ingverit.

Tilli võib vabalt panna rohkem, kui esmapilgul mõistlik tundub.

Vein võib supiks olla kõige odavam kuiv viinamarjavein, kuid kuna seda kulub nii vähe ja avatud pudel ei säili, siis valin ma harilikult ikka veini, mis toidu kõrvale ka juua sünniks. Itaalia Soave oli viimasel korral tore avastus, suhteliselt rahakotisõbralik ja sobis ideaalselt.

Kalasupp

700-800 g lõhe või forelli supikogu koos pea ja uimedega
200-300 g sama kala fileed või luuga steiki
1.5 l vett
2 spl soola
2 loorberilehte
3-5 tera vürtsi
5 tera musta pipart
2 sibulat
1 porgand
75-100 ml kuiva valget veini
3 kartulit
ohtralt hakitud tilli

Eemalda kalapeast hoolikalt silmad ja lõpused. Loputa supikogu külma voolava vee all. Pane supikogu külma veega tulele ja aja keema. Keera kuumus nii madalaks, et vesi vaevu keeb, aga ei mulise. Lisa pipar, vürts, loorber ja sool.
Keeda supikogu vähemalt 25-30 minutit. Korja hoolikalt puljongilt kogu tekkiv vaht. Kalaliha saab küll küpseks palju varem, aga eesmärk on siiski keeta puljongit, milles ka muu peale liha oluline on.
10 minutit enne keetmise lõppu lisa kalasteigid või filee.
Tõsta kala puljongist välja, lase jahtuda ja puhasta liha luudest. Ära unusta nautimast põseliha - väiksena mäletan kaklemist selle üle, kes kohapõsed endale saab.
Kalla puljong läbi sõela, ja pese pott puhtaks. Haki sibul, riivi porgand jämeda riiviga, koori kartulid ja lõika tikkudeks. Jäta kartulitikud kausi sisse vette seisma, et liigne tärklis ära pesta.
Korista kalajäänused, pese kalased nõud ja hõõru käsi sidruniviiluga. Kalla endale klaas külma valget veini.

Kuumuta poti põhjas veidi oliiviõli või head võid (>80% piimarasva). Lisa potti sibul ja porgand ning hauta pigem madalamal kuumusel pehmeks. Ära mingil juhul sibulal pruunistuda lase.
Kalla potti vein ja lase segades täielikult aurustuda.
Nõruta kartulitikud ja kalla koos kurnatud puljongiga potti. Lase keema tõusta ja keeda kuni kartul on pehme. Soovi korral võib supisse segada ka 200 ml vahukoort või kookospiima. Lülita pliit välja.
Lisa puhastatud kalaliha ja ohtralt tilli.
Serveeri sidruni- või laimiviilu ja värske seemnekukliga. Supisse võib serveerimisel puistata hakitud keedumuna.

Räime puhastamine ja fileerimine, räimevorm, praetud tindid
Ahjulestad
Haugivorm ja haugi mari
Kalaga täidetud paprika
Suitsukala salat
Kala köögiviljade ja päiksekuivatatud tomatitega

3 kommentaari:

mariss ütles ...

ma esimest korda kuulen kalapeast silmade eemaldamisest. mis põhjusel sa seda teed?

Thredahlia ütles ...

Silmade eemaldamist õpetas vanaema, aga seletada ta seda ei osanud - lihtsalt "on alati nii tehtud". Võin pärast kodus Koržetsi raamatust uurida, mida ta lõpustest-silmadest räägib. Lõpuste eemaldamine on loogilisem, aga silmad...

mariss ütles ...

küsisin ka oma koduselt kalamehelt ja tema ei osanud midgai arvata. aga vihje Korzetsi raamatule oli abiks - kala silmad teevad leeme sogaseks. eks peab proovima, kas õnnestub ilma silmadeta selgem leem saada:D

Postita kommentaar