Kiired hapukurgid/soolakurgid kiirel ajal

neljapäev, 16. august 2007

Hapukurgihooaeg, selle sõna otseses mõttes! Millal siis veel kui mitte praegu :P
Kui kuumad uudised jälle vabast ja saadaval Koit Toomest on loetud, võib näiteks kurke hapendada. Hapendatakse muide alati ilma äädikata. Äädikaga marineeritakse - selles ongi vahe.


Kiired hapukurgid ehk soolakurgid (vanaema retsept)

Meelepärane hunnik kurke
Laia suuga suur purk või pott

Ühe liitri soolvee kohta:
(korruta vastavalt vajadusele)

1 l vett
1 spl jämedat soola
0.5-1 spl suhkrut

1-2 tilliõisikut
2 mustsõstra lehte
1 poolitatud küüslauguküüs
(jupp mädarõikajuurt, sinepiseemneid, jne.)

Pese värsked väikesed kurgid jääkülma veega ja lao klaasist, glasuuritud keraamikast roostevabast terasest või emailitud potti või purki (mitte vask, malm või alumiinium!). Koos kurkidega lao potti ka tilliõisikud, sõstralehed, poolitatud küüslauguküüned ja soovi korral mädarõikajuurt.

Soolvett keeda vastavalt kurkide kogusele. Aja teises potis vesi keema, lahusta selles sool ja suhkur ning kalla keev vesi kurkidele. Kurkidele võib asetada kuuma veega puhtaks pestud taldriku ja sellele vajutise, aga ööpäevaseks hapendamiseks oma kogemuse järgi seda küll tarvis ei ole.

Toatemperatuuril saad head kurgid juba 24 tunniga (piltidel: pesemata värske kurk, 24 h, 72 h). Kui kurgid on parajad, säilita neid külmikus.

Ööpäevast pikemal hapendamisel juhtub, et vesi hakkab vahutama ja kurkidele moodustub vahel bakterimassist libe kord. Ei tasu ehmatada - see on hapnemisel loomulik. Sel juhul võib kurgid külma veega puhtaks pesta ja soovi korral soolvee uuesti keema lasta ning kurkidele tagasi kallata. Vajutis ongi siinkohal abiks, et kurgid vahutava soolvee pinnal ei ujuks, vaid allpool püsiksid.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nn. 'malo solnõje' kurgid (venelased kutsuvad nii lühikest aega hapendatud kurke) pole millegipärast minu lemmikud. Õige hapukurk on tõsiselt hapu :)
Aga meie vanaisaga oleme pannud ämbri kurkide kohta ka paar tammelehte, see maitset küll eriti ei anna, aga tagab parema säilimise üle talve(ise katsetatud). Maitsele lisab huvitavat nüanssi näiteks kirsilehtede lisamine. Peaaegu kõik puuviljaaiast pärit lehed sobivad. Jõudu katsetamisel!

Thredahlia ütles ...

Tead, Triinu, siis on meil jube hästi jagatud, mul on täpselt vastupidi need kiirhapud meeldivad palju rohkem kui säilitamiseks mõeldud "päris" hapud. Talvel eelistan üldse marineeritud kurki :P
Nüüd lähen ja häbenen.

Anonüümne ütles ...

1-2päevased on kõige paremad!
Päris hapusid ei kannatagi süüa...

Cairbre ütles ...

Minu vanaisa pani ka tammelehti kurkidele. Täna hakkangi hapendama, aga teen ainult natukene, üle talve neid kohe kindlasti ei jätku :)

Anonüümne ütles ...

Väga head asjad need värsked soola/hapukurgid. Omalt poolt veel paar nippi

¤ Kui tahta NATUKENE kiiremat tulemust, siis maksab kurkidel mõlemast otsast väike viil maha lõigata.

¤ Mõnusalt nö vürtsikad saab kurgid siis, kui lisada kurkide visuaalse koguse jagu igasugu rohelist: Mustsõstralehed, kirsilehed, tillivarred ja õisikud, mädarõika lehed või mädarõika juurikad. Tammelehed annavad maitset küll. Teatava tummise, kergelt mõruvürtsika varjundi. Eriti tugevalt saab seda mõnusat vürtsi lasada tammekoore tükkide lisamisega. Säilivusaega annab tamm ka juurde, aga sellisel juhul maksab koore kogusega tarmukalt käituda. Lähtu väikesest reeglist, et kui tahta kiiret tulemust, siis rohkem koort, kui valmistada aga pikemaks ajaks ehk säilitamiseks, siis vaid natukene. Kõigi eelmainit` maitsete kogustega on nii, et maksab katsetada ja leida sedasi meele ja maitsepärane koguste kooslus.

¤ Ja mitte ei saa jätta soovitamata mu isiklikku lemmikut - küüslauk. Isegi, kui seda väga ei armastata, siis maksab kasvõi korragi küüslauku kasutada. Kui on värske küüslauk, siis saab eriti hõrgu elamuse osaliseks. Võtta kogu küüslaugu taim - vars, lehed, õisik lõigata parajateks juppideks (5-10cm) ning küünekobar puhastamata kujul lõigata risti pooleks ja litsuda laia noa või lõikelaua serva all kergelt puruks. Siis pääsevad õlid ja mahlad kõik`see paremini oma osa täitma.

¤ Soola ja suhkru kohta ka paar tähelepanekut. Sool loomulikult jäme. Praim on venemaa vahetu soolakaevanduste toodang, mis on puhastamata kujul ehe jämesool. Värvuselt on hall ja kui lahustada vees, siis jääb sinna paras jagu ka lahustumatut musta manti, mis meenutab liiva. Tegu on aga puhaste mineraalidega. Keda see liiva taoline asi häirib, siis saab edukalt soolvee kurnata läbi kohvifiltri. Mulle aga see must mant meeldib. Kui need mineraalid jäävad sinna vette, siis annavad need ajapikku veele iseloomuliku mineraalvee maitse ja kurkidele antud juhul kõvasti juurde.
Ometi maksab soolaga olla tagasihoidlikum. Reegel on tõesdti 1sp per. 1l Kui aga soola tundub järgmisel päeval liiga vähe, siis saab soola lihtsalt lisada. Valada kurkidelt vesi ja lisada vajalik kogus soola ja valada vesi kurkidele tagasi. Vahel on lihtsalt kurgid mahlakamad ja soolasus vajab siis veidi tempimist. Suhkrut aga lisan isiklikult 2sp per. 1l veele. Suhkur on siin abiaineks, mis võimendab kõiki teisi maitseid ja aitab iga maitse eripärasi paremini esile tuua.

Vabandan, et nii pikaks jutuks kiskus, aga antud teema on lihtsalt nii maitsev, et raske on mitte oma "saladusi" mitte avaldada :) Eks neid ole veelgi, aga ei taha niin ka väga vanainimese muljet jätta - HaHaaaa :D

Postita kommentaar