Seenesalat vanaema moodi

neljapäev, 4. oktoober 2007

Seenesalat on kohustuslik osa sügisestest-talvistest perekondlikest koosviibimistest ja täidetud munade kõrval kahtlemata üks mu suurtest lemmikutest.
Enam lihtsam ei saa üks retsept olla. Või tegelikult ikka saab ka - soolasus selles salatis peab tulema seentest, mitte hiljem soola lisamisest, muidu õiget mekki ei saa. Seega, kui ei kasuta (eelnevalt leotatud) soolaseeni, siis tuleks kupatamisel viimast vett helde käega üle soolata.
Sobivad kõik kupatatud ja korralikult nõrutatud seened, aga männiriisikatega on see salat kõige parem.

Kogused maitse järgi meelepärased:

Seenesalat

kupatatud (ja/või soolatud) männiriisikaid
peenelt hakitud mahedamaitselist sibulat
soovi korral keedetud muna
hapukoort

Haki sibul, seened ja munad, sega hapukoorega ja lase järgmise päevani külmikus seista. Sega läbi ja serveeri.

6 kommentaari:

Elsa ütles ...

Ohjah... väga kodune tunne tuli peale :)
Lihtne tõesti, aga ka minule suuuur kodutoitude lemmik. Talvel soolatud seentest... :)

Pille ütles ...

Männiriisikatest soolaseenesalat on kahtlemata hea (ise miskipärast marineerisin eelmisel nädalavahetusel 1,5 kg männiriisikaid sisse:)
Aga mul on uus soolaseenesalatilemmik - kitsemamplisalat. Tõsiselt hea. Oled proovinud?

Thredahlia ütles ...

Nostalgia on nii... nostalgiline... ja nii sügiseselt soojalt-turvaliselt mõnus nagu üks korralik Alpaca-kampsun, eksju.

Aga kuidas Sa, Pille, neid kitsemampleid soolad? Neid ju ei pea kupatama (ja praetult on head küll!).
Ma ei ole oma teadlikus elus veel seeni soolanud, säilitan purgis kaane all parajas soolvees, et avades ei peaks enam leotama ega üle kupatama.

Anonüümne ütles ...

Seenesalat on kindlasti megahea, ka võileivakattena. Aga ise just katsetasin ühte võileivakatet ja tahan kohe jagada, mulle meeldib väga. Panin 2 keedumuna, 1 valge redis riivitult(see mädarõikamaitsega), 1 küüslauguküün, 1 tops lahjat sulat.juustu maitserohelisega, soola, maitse mahendamiseks panin ka ühe keedetud kartuli. Kõik peenestada, segada. Panin ka törts hapukoort. Igatahes mul läheb juba neljas sai :D

Pille ütles ...

Isekorjatud kitsemampleid ma prae niisama - mõnusalt aromaatsed seened! Aga neid soolatuid ostan Tallinna Keskturult ühe vana-vana baaba käest. Jube mõnusad :)

Anonüümne ütles ...

Ottenson, Hoidised, Tallinn, 1970. Lk 184-185. Seente soolamine:
1. - toorelt [kas a) kuivalt; või b) pestult või leotatult];
2. - kupatatult.
Neist soolamine toorelt ja kuivalt sobib, kui siiski soovitakse soolata kuuseriisikaid, mahedaid pilvikuid, puravikke, kännumampleid. - Detailid vaata Ottensonilt.

Postita kommentaar