Kikerhernes (Cicer arietinum L.) on läätse kõrval veel üks meil üsna vähe tuntud-kasutatud kaunvilju. Pikemalt tuleks temast kirjutada siiski klassikalisema kikerherneretsepti, hummuse, juures.
Selle supi puhul on interneti andmeil algselt tegu April Bloomfield'i retseptiga, mida ma natuke mugandasin. Igatahes vihmase ilmaga teeb südame soojaks ja tuju heaks ning täidab ühe supi kohta hämmastava efektiivsusega kõhtu.
Kange kiusatus on midagi sarnast ka meie oma põldubadega proovida. Rosmariini asendaks siis vast millegi sobivamaga.
Külma ilma kikerhernesupp
3-4 spl külmpressi oliiviõli
5-6 küünt küüslauku
1 spl värsket või 0.5 spl kuivatatud rosmariini
0.5 tl kuivatatud tšillihelbeid
250 g kuivatatud kikerherneid (500 g keedetud/konserveeritud)
8 dl kanapuljongit
poole sidruni mahl
soola
Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, siis jäta need õhtul rohke külma veega likku. Järgmisel päeval nõruta, loputa ja keeda uues vees pehmeks. Korja ära pinnale kogunev vaht. Keetmiseks kulub umbes 2 tundi. Pool tundi enne valmimist lisa keeduveele maitse järgi soola. Nõruta kikerherned. Pooleldi jahtunud kikerhernestelt saab soovi korral käte vahel hõõrudes kenasti koore maha.
Kuumuta poti põhjas õli. Lisa küüslauk, tšillihelbed ja hakitud rosmariin. Kuumuta pidevalt segades umbes minut.
Lisa nõrutatud kikerherned ja kuumuta segades veel paar minutit, kuni kikerherned on kuumad ja õliga kaetud.
Lisa kanapuljong, lase keema, alanda kuumust ja kuumuta vaevu keevana 30 minutit. Tõsta pott tulelt.
Püreesta blenderis või sauseguriga otse potis.
Maitsesta soola ja sidrunimahlaga.
Serveeri värske rosmariinioksa ja oliiviõliga.
Veel kaunviljadest:
Hummus
Hautatud läätsed
Tulised aedoad munaga
2 kommentaari:
Jaga palun, kuskohast on võimalik hankida tshillihelbeid? Ma tavapoest neid leidnud ei ole, või siis olen lihtsalt pime ...
Olen neid pakendatud kujul näinud Kaubamajas, aga ise purustasin lihtsalt kuivatatud tšillikauna.
Postita kommentaar