Praetud kukeseened

teisipäev, 31. juuli 2007

Pille kirjutas ja Indrek kirjutas ja Mari-Liis proovis ja... kindlasti on paljud veel seentega sina peal.
(Kuke)seentega on paljudel lausa väljakujunenud rituaalid ja tõekspidamised, mis tunduvad vankumatud, olgu see siis seente terveks jätmine, kuivalt puhastamine või rõõsa koore kasutamine hapu asemel.

Minu põhjenda(ma)tud kukeseenekiiksud:

Kukeseeni tuleb korjata hea tuju ja toreda kaaslasega (kolm tilka verd sohvrile ja heale seltskonnale, kui tarvis).

Kukeseeni peab puhastama kuivalt - nii on maitse hoopis parem. Pesemine mõjub mu meelest hukutavalt kõigile kupatamata söödavatele seentele. Korralikuks kuivpuhastuseks tuleb leida mugav pintsel ja see töö ei ole sugugi aeganõudvam ega vähem efektiivne kui pesemine. Proovige, see tõesti on nii, miks, ei oska arvata.

Seened võib praadimiseks lõigata väiksemaks, aga mitte hakkida peeneks :) Maitset see mu meelest küll ei muuda, küll aga praadimise aega. Kui väiksemaid tükke niisama kaua praadida kui terveid seeni, siis võib kummise tulemuse saada küll - ikka vastavalt suurusele. Pealegi on ju tore vaadata taldrikule ja näha, MIDA sa sööd.

Tulisel pannil sulatada supilusikatäis korrallikku võid (>80% rasva), puistata mõni tera jämedat (mere)soola ja lisada puhastatud ning väiksemaks lõigatud seened. Pisut enne seeni võib pannile visata ka helde koguse hakitud sibulat.

Prae aeg-ajalt segades kuni seentest eraldub vedelik ja enamus sellest on ära auranud, maitsesta musta pipraga.

Kalla pannile törts rööska või haput koort (maitse ja panni suuruse järgi), sega läbi ning tõsta pann tulelt. Koore asemel võib vahelduseks kasutada ka kreemjat toorjuustu või hoopistükkis sulatatud juustu. Rukkileivaviilaka peal nautimiseks võib selle punkti üldse vahele jätta (pildil).

Serveeri keedetud ja tilliga üle raputatud värskete kartulitega.

PS! Erinevalt eelpoollingitust ei salli ma tilli kukeseente vahel. Lihtsalt ei maitse. Jäägu see pigem kartuli manu. ...ja jahu järele praetud kukeseened ka ei karju, kui just pole tahtmist suuremas koguses paksendatud kastet saada (aga ka see on vahel eesmärk).
Liha, aga eriti suitsusink, kukeseenekastmes tapab selle õrna seenemaitse pea täielikult :(

Veel kukeseentest:
Kukeseene külmutamine ja seenejahu
Juustune kukeseenepirukas
Seenerisoto
Värske pasta kukeseenejahuga

1 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Mo lemmikud on tegelikult võiga praetud kuuseriisikad:) ning teisel kohal on siis kukeseenesoust

Postita kommentaar