Mõnusad marineeritud kitsemamplid... või puravikud.... või kukeseened

teisipäev, 15. september 2009

Kõik algas sellest, et... ma olen kunagi söönud jube häid mahedaid-magusaid veinimarinaadis kukeseeni ja tekkis isu. Tegelikult sobib see marinaad peale kitsemamplite ilmselt nagu rusikas silmaauku ka kukeseentele ja puravikele. Kuuseriisikas ja kupatatud riisikad vajavad krehvtisemat kraami.
Sai tehtud maitse ja kõhutunde järgi ja täitsa kogemata on purgi sisu kaks nädalat hiljem hirmmaitsev. Soovitan enam kui soojalt proovida.

Seente kogusest. Mina seeni turult ei osta, toon metsast... ja ei soola-marineeri kunagi samal päeval. Riisikad lähevad likku ja puravikud-kukeseened-kitsemamplid(-kuuseriisikad) kuumutan soola ja rasvaineta vedeliku eraldumiseni ja panen sellesama vedelikuga külmikusse, et nendega hiljem edasi tegeleda.
Sellest tulenevalt on kogused kuumutatud seente liitrites (koos selle kuumutamisel eraldunud vedelikuga), sest just nii on asjaarmastajal köögis kõige otstarbekam tegutseda ja teised ained lähtuvalt seente kogusest ümbes arvutada :)
Eriti mugav on toimetada, kui potil on mahumõõdud sissepoole märgitud.

Veinimarinaadis kitsemamplid


Seened veinimarinaadis

1l kupatamist mittevajavaid seeni, kuumutatult, "omas mahlas"
0.75 dl oliiviõli
1 dl vett
50 g suhkrut
30 g meresoola
1 leht loorberit
0.5 tl tšillihelbeid
10 tera musta pipart
7 tera vürtspipart
0.5 keskmist kaneelikoort
2 küünt küüslauku
1 suurem sibul
0.75 dl valget veiniäädikat
5 dl poolkuiva valget veini

Kõigepealt varu väikse liiaga veini külmikusse - ülejääk kulub marineerimise kõrvale mekkimiseks :)

Kui seened on toored, siis... pane need potti (vajadusel imeväikse tilga veega) ja kuumuta aeg-ajalt segades vee eraldumiseni. Tõsta potiga kõrvale.

Kuumuta kastrulis vesi ja õli, lisa loorber, pipar, vürtspipar, tšilli, kaneel, sibulaviilud ja hakitud küüslauk. Keeda kanti minutit 5-6.
Lisa sool ja suhkur, lase lahustuda.
Lisa vein ja äädikas ning kuumuta keemiseni. Maitse ja vajadusel lisa tunde järgi tasakaaluks soola-suhkrut-veini-äädikat.

Eemalda loorberileht ja kaneelikang.

Nüüd kalla marinaad kuumutatud seentele, lase keema ja kuumuta madalal kuumusel veel kanti minutit 5. Villi kuumalt puhastesse purkidesse ja kaaneta. Säilib toatemperatuuril.

17 kommentaari:

Pille ütles ...

Millal Sa külla tahad tulla, armas Thredahlia? :)

Zoozi ütles ...

Väga maitsvad.Teen täna veel juurde,et ikka jätkuks kauemaks:)

Mari-Liis ütles ...

Tegin täna purgi lahti. No on tõesti head!

Pille ütles ...

Seened omas mahlas ootel, meespoolele edastatud palve kuiva valge veini osas. :Pe

Anonüümne ütles ...

Kas siis seente oma mahl jääb ka marinaadi osaks? Seda kuskil etapis ära kallama ei pea (ei tohi:)?

Thredahlia ütles ...

Anonüümsele - ei ole kirjas ja ei pea. See seenevedelik annab maitset.

Trinzzu ütles ...

Kõlab väga ahvatlevalt. Täna proovin teha. Aga millal on valmis maitsemiseks?

Helen ütles ...

Tere! Leidsin äsja selle toreda retsepti ja tahaksin küsida õli kohta retseptis. Kas õlil on mingi säilitamise vms missioon retsepris, kidas mõjutab selle koguse oluline vähendamine või üldse ära jätmine lõpptulemust?

Helen ütles ...

Valmistasin suurte lootustega ja retsepti järgides kukeseened. Mnjahh... ma tegelikult ei saa aru, miks seda nii kiidetakse. Minul sai tulemuseks igal juhul tugevamaitselise marinaadiga tapetud kukeseened. Selle marinaadi sisse võib mida iganes poanna, lõpptulemus on sama - marinaadimaitseline. Kahju. 5 kilo kukeseeni mõttetult raisatud.

Anonüümne ütles ...

Proovisin sama marinaadi kupatatud valgete riisikatega. Veini võtsin punase ja veiniäädika ka punase. Muud koostisosad jätsin peaaegu samaks, pisut rohkem panin vürtsi, soola ja suhkrut. Ja päris head said. Tükid olid umbes sama suured nagu pildil.

Mari ütles ...

Tegin täna õhtul porgandiriisikatega - pole ammu midagi nii head saanud. Imepärane maitseelamus! Tänud!

Anonüümne ütles ...

Tegin ka seda marinaadi.
Mul oli 5 liitrit seeni (kallasin isegi seenemahla pealt vähemaks, väga vedel supp oli). Ja kui ma nägin, kui palju seda marinaadi veel viiekordsest kogusest tuli, siis otsustasin järgmine kord samale kogusele seentele vaid poolejagu marinaadi teha. Päris palju jäi teda järele ka.
Aga maitse sai tõesti hea, kuigi olin alguses väga skeptiline ja kahtlesin, kas raatsin sellist hunnikut seeni nii imeliku marinaadi alla hakkama panna. Nüüd aga plaanin homme seenele minna, ehk saab jälle teha.
Olen seni kitsekaid lihtsalt süüa vohminud või siis läbikuumutatult sügavkülma pannud, kuid seal võivad nad kergesti kummiks kätte ära minna. Tore, et tean nüüd nii maitsvat viisi neid säilitada. Aitäh.

Anonüümne ütles ...

Tegin ka täna. Marinaad oli imemaitsev, kuid ka väga sogane...Tavaliselt seeni marineerides on mul ikka ilus puhas selge ja klaar marinaad jäänud (samas ei ole ma ju kunagi seda seenemahla marinaadi sisse pannud, ikka enne puhtaks loputanud ja nõrutanud). Praegust sogast suht läbipaistmatut vedelikku oli kummaline koos seentega purki tõsta.
Nii et ma ei teagi, kas puravikud raatsin selle marinaadiga teha v mitte..praegu läksid purki kitsemamplid ja kukekad. Puravikud veel ootel.

Thredahlia ütles ...

See marinaad selgineb seistes :)

Heily Marmor ütles ...

Suur tänu imelise marinaadi eest! Muul moel enam mahedamaitselisi kupatamist mittevajavaid seeni ei teegi! Elagu veinimarinaad! :)

Anonüümne ütles ...

Mina küsiks ka õli kohta. Kas selle võib ära ka jätta? Marinaad oli imemaitsev, kuid kui saabus aeg seeni süüa, siis ütlen ausalt, et mina ei julgenud. Kuidagi väga rääsunud tundusid ja see õlikiht seal seente ümber ei olnud kohe üldse maitsev.
Nii et julgen uuesti proovida küll, kuid ilma õlita :)

Thredahlia ütles ...

Seni pole õli rääsumisega kunagi probleemi tekkinud, aga pole ka mitmeid aastaid säilitanud. Järgmise hooajani on õliga kindalsti ok, nagu ka paljude teiste hoidste, supipõhjade jne puhul. Mina õlita ei teeks, aga võib kindlasti proovida.

Postita kommentaar