Kirju koer

pühapäev, 26. veebruar 2006



Lugedes Pille blogis moorapallidest, tuli meelde, et ka kirju koera retsepti võiks siinkohal jagada. Kaalujälgijad võiks nüüd vähemalt ühe silma kinni panna, et kõiki kujuteldavaid kaloreid korraga taluma ei peaks.

Retsept ise siis selline:

Kirju koer

  • 600 g küpsiseid (3 pakki)
    200 g võid
    100 g tumedat šokolaadi (ca 70%)
    400 g haput marmelaadi
    mandleid, pähkleid, kuivat. puuvilju, rosinaid, halvaad, beseetükke, vms.
    2 sl kakaod
    vajadusel tilgake piima

Et "kirjust koerast" saaks "kuri koer", tuleks "tainasse" lisada natuke rummi, konjakit või mõnd sobivat likööri. Samuti võib lisada alkoholis leotatud rosinaid.

Küpsised tuleb endale sobival meetodil purustada, kas siis köögikombainis, sõrmede vahel või läbi koti pudrunuiaga pekstes. Kõige paremni on minu kogemuste järgi siiani purunenud Selga kakaoküpsised. Viimastest võib kirjut koera teha kas või öösel, naabreid äratamata.
Või sulatada ja segada küpsisepuru ning muude lisanditega. Vajadusel võib lisada natuke piima, kui segu liiga kuiv on. Või kogust aga ei soovita kindlasti vähendada, sest see aitab koogil serveerimisel "kõvana" püsida. Ka kondentspiim, mis paljudes kirju koera retseptides silma hakkab, ei ole hea, sest kook on siis kleepuvam ja raskemini lõigatav.
Segu suruda paksemasse fooliumisse või küpsetuspaberisse jämedaks pulgaks ja jätta mõneks tunniks külmikusse tahenema. Lõigata viilud ja lasta hea maitsta!

12 kommentaari:

Janari ütles ...

Just proovisin tegema hakata ja pidin mehe poodi saatma, et veel ühe paki või järele minna.200st grammist ei piisa. Segu on ikka väga kuiv ja endiselt purune ja vaid üksikud tükid on massiks läinud. Marmelaadi pole veel jõudnud lisadagi :D

Kunagi ammu tegin, siis sellist jama ei olnud. Tolleaegseid koguseid kahjuks ise ei mäleta. Aga saagu, mis saab, loodan, et 400 grammiga saab hakkama :P

Thredahlia ütles ...

Kahju, et nii läks. Loomulikult võib võid rohkem panna, aga tegelikult lahendab probleemi "vajadusel tilgake piima".

Oleneb küpsiste peenestusastmest. Mida peenem pudi, seda rohkem võid ja piima (paarist supilusikatäiest paari detsiliitrini) kulub.
400 g võid oleks selgelt liiga palju 600 g küpsiste kohta, isegi koogipõhja jaoks :)

Reedu ütles ...

Mina tegin antud koguste järgi, ehk ainult piima oli pisut rohkem tilgake. Tuli nii maitsev, et oleks juba valmimise käigus nahka pandud..

Katrin ütles ...

Plaan täna proovida. Vahel harva viitsin jännata,aga sinu postitused ajavad sageli isu peale:)

Anonüümne ütles ...

Me teeme kodus 400 g või ja 4 paki kondentspiima küpsistega, marmelaadi hulka ja kui hea võib olla. Enne torusse panekut on kõik ninapidi poti juures ja maiustavad natukene. Nüüd järgmine kord panen šokolaadi ka hulka :)

Nüüdsest leidsin endale uue tegevuse jälle - Sinu blogi lugemine :)

Anonüümne ütles ...

Aga siin poldud ära märgitud,mida šokolaadiga teha...

Thredahlia ütles ...

On ikka :)
"Või sulatada ja segada küpsisepuru ning muude lisanditega"

Anonüümne ütles ...

Kas shokolaad tükeldada vôi tuleb see sulatada? Sellest paraku juttu ei olnud.

Thredahlia ütles ...

Šokolaadi sulatamisest pole juttu, sest seda ei tule sulatada. Nagu ka pildil - tükeldada just nii peeneks, kui meeldib :)

Anonüümne ütles ...

Vabandust, ma pilte üldse ei vaadanudki:) Olin ninapidi vaid tekstis kinni:)

Anonüümne ütles ...

Väga hea retsept on, ma juba mitu aastat olen seda kasutanud! :) Aitäh!

Aire ütles ...

Aitäh Sulle maitsva retsepti eest. Olen seda retsepti kasutanud juba toidutare aegadest saati ja kõik kes söövad kiidavad. Ma teen just seda kurja koera varjanti.

Postita kommentaar