Südameküpsised

esmaspäev, 13. veebruar 2006



Miks mitte kinkida sõbrapäeval mõttetute vidinate asemel hoopis küpsiseid :). Tolmu koguvaid nipsasjakesi on ilmselt rohkem kui küll meie kõigi kappides. (Elu oleks ilusam, kui hiinlased neid igapäevaselt mustmiljoneid juurde ei toodaks.)

Südameküpsised

  • 300 g jahu
    150 g suhkrut
    1 pk vaniljesuhkrut (1-2 tl)
    2 munakollast
    200 g võid
    2 spl piima või rõõska koort
    tumedat küpsetusshokolaadi küpsiste kastmiseks

Kõik taina koostisained peaks olema väga külmad ja tainas tuleks valmistada võimalikult kiiresti, siis jäävad küpsised muredamad.
Jahu, suhkur, vaniljesuhkur ja munakollane lauale kuhja, jahusse teha lohk.
Või väikesteks kuubikuteks lõigata ja panna jahu peale laiali.
Suure noaga kuhilas läbi hakkida ja siis ruttu taignaks muljuda.
Siis taigen fooliumi sisse ja tunniks-paariks külma.
Taigen rullida ja lõigata vormidega küpsised.
Küpsetada küpsetuspaberiga kaetud plaadil 175 kraadi C juures 12-15 min.

Täielikult jahtunud küpsised kasta ühest poolest vesivannil või mikrolaineahjus sulatatud kvaliteetsesse(sulatamiseks mõeldud) tumedasse shokolaadi ja asetada küpsetuspaberile tahkuma.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teise poole võiks ju valgesse šokolaadi kasta, oleks veel uhkem.

Thredahlia ütles ...

Muidugi võib. Ka võib selle tumeda poole ülemise tipu kasta korraks näiteks kookoshelvestesse või pähklipurusse.

Ka tainas võib osa jahu asendada röstitud ja jahvatatud kaerahelvestega, pähkli- või mandlipuru või kookoshelvestega.
Osa jahust võib tervise huvides panna ka täisterajahu, aga see oli mul parasjagu otsas.

Pille ütles ...

Kenad ja päevakohased küpsised. See pähklipurusse kastmise idee on hea - nt hakitud pistaatsiad oleksid ju ilusad..

Anonüümne ütles ...

Mitu gr on 1 pk vaniljesuhkrut?

Thredahlia ütles ...

Pakke pole alles, aga arvan, et 1-2 tl peaks asja ära ajama. Alati saab ju tainast maitsta, et kas on parajalt.

Pätu ütles ...

Pätu vaatas, et nii armsad küpsised ja lihtsad koostisained. Teen lapsele sünnipäevaks! Hakkas siis tegema, kallas 150 gr-ise vaniljesuhkru pakist põhja jahu hulka (hea oli, et rohkem alles polnud), mässas noaga ja pani "kähku-kähku-külm-külm" taigna külmkappi 2 tunniks. Siis tuli arvutisse veel korraks retsepti vaatama ja nägi, et 1-2 teelusikatäit on tegelikult 1 pk :D Kui aeg möödas, siis asus Pätu tainast rullima. Oi kuidas, see laua külge kinni jäi ja ei olnud üldse ühtlaselt rullitav. Pätu viskas kogu kupatuse tagasi külmkappi ja mitme tunni pärast proovis uuesti. Südamekujulisi küpsiseid sai Pätu 10 tk ja pool taignast jäi alles, sest normaalselt rullimine on täitsa võimatu: kord jääb laua külge, sest jahu pole piisavalt ja siis on nii jahune, et hakkab murenema. Ainus lohutus oli see, et vaniljesuhkruga mööda ei pannud...toores tainas oli päris hea.

Loo point on selles, et sina Thredahlia oled küll üks superkokk kui sa kõige sellega, mis siin blogis seisab hakkama saad! Respect! Loodan väga, et oled elukutseline, sest muidu tunnen ma end ikka tõelise Äpuna :P

Thredahlia ütles ...

Muretainas, kus rasvainega pole koonerdatud ja jahu on piisavalt, peaks ilusti rullitav olema. Kleepumise probleemi pole mul veel ette tulnud. Kahju, et küpsisetegu untsu läks (põhjust küll pakkuda ei oska).

Superkokaks ma ennast nüüd vaevalt saan pidada, pigem köögikalduvustega geenitehnoloog ;)

Pätu ütles ...

No need kümme küpsist, mis ahjust välja tulid olid maitsvad küll tegelikult ;) Ja eks harjutamine teeb ka meistriks :) Küpsetasin siis vaarikamuffineid hoopis, nämma :D

Postita kommentaar