Ebamaiselt mõnus ebaküdoonia

esmaspäev, 12. oktoober 2009

Ebaküdoonia on üks äraütlemata maitsev ja kasulik asi selles vihamast hallis sügises. Ei saa mitte jätta võimalust kasutamata, kui neid terve hunnik lihtsalt sülle kukub, eksole :)
Ebaküdooniat võib lisada kompottidele ja moosidele, koos marjade või õuntega, keeta siirupit, kisselli või jätta kuumutamata. Mina eelistan seda viimast varianti, eriti tee sisse lisamiseks, analoogselt sidruni-ingverisegule.

Ainuke tüütu osa on nende viljade (õunte, kui täpsem olla) puhastamine.
Kõige mugavam on seda teha järgmiselt:
Võtta terav nuga.
Poolitada viljad kõigepealt pikuti ja siis risti. Vastupidi kipuvad seemned laiali lendama.
Seejärel sõrmega seemned ja seemnekojad eemaldada.
Alles siis viilutada või purustada.

Ebaküdooniasaaga Ebaküdooniasaaga


Teelisand ebaküdooniast

1 kg puhastatud ja purustatud või viilutatud ebaküdooniaid
1 kg suhkrut (või mett või mõnd lemmiksiirupit vms.)

Segada, puhtasse purki ja külmkappi, aeg-ajalt loksutada - nii lihtne see ongi.
Suhkrut võib lisada ka rohkem, kui teesse liiga hapu tundub - seda paremini säilib.
Kui on karta, et paari kuuga ära ei kulu, võib väikeste karbikestega hoida ka sügavkülmas.

Ebaküdooniasaaga Ebaküdooniasaaga

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sattusin sõbranna soovitusel lugema sinu blogi, päris lahe :)
Kohe tahakski sõna sekka ka öelda... Kas kasutad ebaküdoonia seemneid ka kuidagi ära? Mina mäletan lapsepõlvest, kuidas ema need meile niidi taha ajas ja siis me neid pähklimaitselisi kaelakeesid nosisime. Ise kuivatasin seemned ja plaan jahvatatuna leivatainasse panna.

Thredahlia ütles ...

Tänud soovitajale ja uuele lugejale :)

Ei, seemneid ma ei kasuta kuidagi.

Pia ütles ...

Mina ka ebaküdoonia sõltuvuses. Lugesin Aive Luigela raamatust et seemned tuleb ära kuivatada ja siis veskis ära jahvatada, mida hiljem lisada kookidele, saiale jne. Pidi mõnusat pähkli maitset andma ja mis peamine-seemnetes pidi vitamiine, kasulikke aineid olema hulgaliselt.

Anonüümne ütles ...

Ohooo kommentaaridest saab veel tarkust juurde, me kahjuks viskasime seemned ära.
Aga meie puhastame ebaküdoonia vilju niimoodi, et lõikame pooleks ja siis teelsuikaga keerad seest sisu välja.
Ja meie peale ebaküdoonia siirupi saamist, kuivatame ebaküdoonia viilud ahjus madalal kuumusel ära. Meeletult hea nosimine tervele perele ja pealegi vitamiine ääreni täis :)

Anonüümne ütles ...

Teatud isikul on tulemas varsti sünnipäev...Kui on kingiprobleem, siis just seda, millest siin lõigus juttu, tahaks ;) Vastu saad teatud pudelikese (kõrrega).

Triinu

Sirliiz ütles ...

See puhastamise osa on tõesti kõige jubedam, ma leidsin diivani alt ka veel minemakaranud seemneid.

Panin peale siirupi eraldumist tükid lihtsalt hästi tihedalt purki. Osa kuumutasin läbi ka, pidavat kauem säilima. Seemeneid mul ka ema kuivatab ja jahvatatud jahu kasutab kookides. Kahjuks endal oli ebaküdooniatest nii villand peale kahte päeva puhastamist, et seemned lendasid prügikasti. Manni meetodil ahjus kuivatatud tükikesed saatis vanaema sukaadi asemel kasutamiseks. Hästi mõnusad.

Pille ütles ...

Mulle tõi ema kotitäie ebaküdooniaid eile. Traditsiooniliselt läheb osa teelisandiks, osa kõrvitsaga ja õunaga moosiks.
Ja äkki hoian tänavu seemnedki alles - seni olen ära visanud :O

Thredahlia ütles ...

Oi, kui tore, et ebaküdooniafänne nii palju on :)

Ma olen harilikult selle puhastamisega nii hõivatud ja ärritunud (hea eesmärgi nimel muidugi), et ei taha seemnete kasutamisele mõeldagi, võimalikult kiiresti tahaks neist vabaneda hoopis.

Sellise kahte pidi poolitamisega (pikkupidi enne) lendab seemneid palju vähem laiali kui lusikameetodil - ka mind õpetati kunagi just lusikat kasutama.

Triinu, Sinu jaoks panen purgikese kõrvale :P

Kaido ütles ...

Tegelen just ebaküdoonia puhastamisega. Võibolla korjasin liiga hilja või on lihtsatl mädanik kallal, aga paljud õunad on natuke mädad. Siiski küsiks, et kas see valge kiht võib tõesti sisse jääda või peaks selle ikka välja urgitsema? See valge kiht näib olevat väga kõva, kuid selle urgitsemine võtab meeletult vaeva.

Unknown ütles ...

Seemneid ei tasu minema loopida jah. Niidile aetuna saab neist megalahedad kaelakeed, seemned ei lähe tuhmiks ja krimpsu nagu õuna seemned. Mul on üks kee ca 10 aastat vana ja sama ilus nagu uus :D

Anonüümne ütles ...

Lisaks siia veel ühe mõnusa ebaküdoonia kasutusviisi. Nimelt EBAKÜDOONIALIKÖÖR.
Sain selle retsepti emalt ja juba on sellel hulganisti fänne. Vaheldumisi laod purki puhastatud ja tükeldatud ebaküdooniad ja suhkru. Panin ise täiesti silma järgi umbes. Kui purk täis, siis kallad sisse valge viina. Mul vist läks kolmveerand purki. 10 päeva seismist ja juba ongi mõnus naps olemas. Aegajalt tahab purk loksutamist, et suhkur ilusti ära sulaks. Kui naps otsas, siis purkijäänud ebaküdooniad on mõnusad niisana söömiseks.
Piret

Anonüümne ütles ...

Tere !
Ma juba mitu päeva juurelnud selle kuivatamise küsimuse üle. Kas Te panete ahju kuivatamiseks need viilud, mis on olnud purgis suhkruga juba mingi aja ? Kaua neid peaks hoidma ennem purgis ? Plaan ise ka neid kuivatada aga ei ole veel leidnud selleks sobivat viisi.
Loodan peatset vastust, tänud ette ära juba =) !!

Anonüümne ütles ...

Lähiajal ootab mindki ees toimetamine ebaküdooniatega :) Esimest korda :)
Kodus mul on mingist ajast moosisuhkurt. Tekkis küsimus, et kas võin seda kasutada või on tavaline suhkur parem.

Thredahlia ütles ...

Viimasele kahele anonüümsele:

Ebaküdooniat ma pole kuivatanud, aga kui seda teeks, siis ilmselt kas spetsiaalses kuivatis või näiteks saunalaval peale sauna või irvakil uksega madala temperatuuriga ahjus.

Moosisuhkur sisaldab paksendajana pektiini ja üldjuhul ka säilitusainet. Pektiini efekt avaldub ainult keedetud moosi puhul - niisama ebaküdooniaga segamiseks pole seda mõtet kasutada.

Kaija ütles ...

Mine pissin kah viilud suhkruga purki ja külmkappi, kuid ei ole veel mekkind, kuda need maitsevad. Peale selle panin veel ühe purgitäie likööri käima neist. Iga päev nüüd seganud, et suhkur lahustuks korralikult ja mekkinud ka. Nämma!;D

tiit ütles ...

Olen laisk ja seemneid ignoreerin, lasen kogu kupatuse zuravinkast läbi ja suhkruga koos purki ning keldrisse.Säilib järgmise sügiseni. Kasutamiseks kallan vett peale, segan ja lõpuks jäävad seemned põhja. Enamasti pistan ka need nahka.Seemned pidavat ju keikse paremad olema

Anonüümne ütles ...

Kõlab põnevalt ja kuna mingil arusaamatul põhjusel on koju tekkinud kotitäis ebaküdooniaid, siis proovin kindlasti sinu lihtsat retsepti :).

Postita kommentaar