Vanaema mooritud jõulusiga

esmaspäev, 10. detsember 2007

Lugejate tungival palvel - vanaema jõulusiga. Just selline, nagu ma seda iga jõulu ajal söönud olen nii kaua, kui mäletan. Klassikalist suure tükina seapraadi on meil mälu järgi harvemini tehtud ja enamasti mitte jõuluks.

Hautamiseks sobib taisemat sorti kondita sealiha - tagaosa tükid või välisfilee ("kondita karbonaad") on vanaema valik. Kaelakarbonaadist väidetavalt ei tule nii hea - olla liiga läbikasvanud.
Praadimiseks ei sobi õli ega või - maitse ei sobivat kummalgi ja teine läheb selitamata kujul kõrbema enne, kui liha pruunistuda jõuab. Praadimiseks tuleb lihaga tükk kamaraalust pekki kaasa osta, seda liha küljest lõigata (kui välisfilee on kamaraga karbonaadina ostetud) või kapist praadimiseks searasva otsida. Ka soolapeki kuubikutega sobib praadida, aga siis tuleb kastmele soola lisamisega ettevaatlik olla.

Vanaema mooritud jõulusiga

1 kg kondita taisemat sealiha (välisfilee, tagaosa tükid)
3-4 sl searasva või natuke rohkem pekikuubikuid
1-2 sibulat või helde peotäis päris pisikesi
2-3 lehte loorberit
4-5 tera vürtspipart ehk pimenti
4-5 tera musta pipart
1 tl jahvatatud musta pipart
2-3 tl peenikest soola
kuuma vett

Võta liha külmikust välja, lõika pekk küljest ja tükelda liha ristikiudu umbes 5-6 cm küljepikkusega kuubikuteks. Tükkide suurus on siinkohal üsna maitseasi.
Maitsesta lihatükid soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga ning jäta toatemperatuurile umbes tunniks seisma - liha peab enne praadimist olema läbinisti toasoe.

Puhasta sibulad ja lõika kaheks kuni neljaks tükiks, pisemad jäta hoopis terveks. Need lagunevad hautamisel hakkimatagi.
Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas searasv või prae pekikuubikuid. Pekikuubikud võid soovi korral peale rasva välja sulamist potist ära võtta.
Kui potipõhi on tuline, pruunista seal mõnekaupa lihatükid (igalt küljelt - 1. pilt) ja tõsta kõrvale. Pruunistamine annab hea maitse ja kastmele kena värvi.
Pane liha potti tagasi ja lisa sibul. Kuumuta mõni minut segades, aga ära lase ei liha ega sibulat kõrbema, pigem väldi sibula pruunistumist.

Kalla juurde nii palju kuuma vett, et see sõrmejagu liha katab. Lisa terapipar, vürtspipar ja loorber ning lase keema.
Keera kuumust nii palju maha, et vesi potis veel vaevu keeb ja hauta liha vähemalt 2 tundi, vajadusel rohkem. Hautamise kestel võiks aeg-ajalt potti kiigata ja vajadusel kuuma vett lisada, kui seda väga väheks kipub jääma. Hautamise osa võib soovi korral ka ahjus toimetada.
Maitse kastet ja lisa soovi korral soola.
Valmis liha on mure ja laguneb kahvliga vajutades kimpudeks.

Traditsioon nõuab mooritud sea kõrvale keedetud kartulit, krehvtist mädarõigast ja praekapsast.

Tagasihoidlik märkus katsetajalt - soovi korral võib kastme paksendamiseks segada supilusikatäie-poolteist maisitärklist külma veega, niristada segades kastme hulka ja lasta veel korra keema tõusta. Maisitärklis ei anna maitset, kannatab (lausa vajab) keetmist ja muudab kastme mõnusaks. Pildil on just see paksendatud variant kastmest.

Veel seast:
Kamaraga jõulupraad ürdikartulitega

2 kommentaari:

siuu ütles ...

Ma arvan, et see läheb see aasta järgmitegemisele, tundub lihtne ja maitsev:)

Thredahlia ütles ...

Just, ongi lihtne ja maitsev - valmib praktiliselt ilma vahepealse sekkumiseta. :P

Postita kommentaar