Meekook maiastele mõmmidele :)

neljapäev, 10. veebruar 2011

Kuna meekoogi retsepti oli vaja soodaeksperimendiks, siis valisin eksimise vältimiseks TEKO retsepti, kus margariin on muidugi asendatud võiga ja sõnastust muudetud.
Kook on mesimagus, ehe ja hea - nagu üks meekook olema peab.

Meekook


Meekook

Ca Ø 24 cm 

Tainale:
75 g mett
100 g suhkrut
2 muna
125 g võid
1 tl soodat
425 g jahu

Kreemiks:
200 g suhkrut
650 g hapukoort
(sidrunit)

Sega kuuma taluvas kausis mesi, suhkur ja muna omavahel ning pane valmis vesivann (keeva veega kastrul, mille kohale saab tõsta tainakausi). Tõsta tahke või mee-suhkru-munasegu peale ja lase sel vesivannil täielikult sulada. Või sulamise ajal segu mitte segada.
Kui või on täielikult sulanud, lisa sooda ja sega läbi. Jäta segu jahtuma.
Jahtunud segule lisa juurde jahu ja sega tainaks.

Saadud tainas jaga 7 võrdseks tükiks. Iga tükk tuleks rullida hästi õhukeseks ja võimalikult võrdseks plaadiks ning küpsetada 180-200-kraadises ahjus kergelt pruunikaks. Eriti hästi ja kiiresti õnnestub rullimine kahe küpsetuspaberi vahel aga saab ka niisama.
Sega hapukoor suhkruga. Soovi korral lisa maitse järgi sidrunimahla ja riivitud koort või vähenda retseptis antud suhkru kogust.
Üks põhjadest purusta puisteks, mis läheb hiljem koogi peale. Ülejäänud 6 põhja ühenda hapukoorekreemiga, kata puistega ja jäta üleöö imbuma. Serveeri järgmisel päeval.

Meekook


 Nagu  ülal lingitud postitusest kahtlustada võib, tegin tegelikult kaks kooki - ühe ülaloleva retsepti järgi (allpool piltidel vasakul) ja teise selle erinevusega, et sooda segasin jahusse ja lisasin tainasse alles lõpus (allpool piltidel paremal). See viimane, on küll täitsa hea ja söödav kook, aga mitte selline ehe meekook, nagu harjunud oleme. Tainapallid nii erinevad ei olegi, aga küpsedes jääb lõpus lisatud soodaga variant heledam, kerkib kohati mulliliseks, on täpiline (soodakristallid?) ja pole tal ka seda meekoogile iseloomulikku kollakat tooni. Mida arvata võiski - soodaga ümberkäimine on oluline! Erinevus maitses on tunda ka valmis koogis.
Kokkamine on kunst, aga küpsetamine teadus! Ega keemia pole köögist kunagi kaugelt mööda käinud...

Koogid on sooda lisamise erinevusega küpsetatud sama retsepti järgi (kumbki pool kogust), samadest toiduainetest, sama diameetriga, samapaksud põhjad, läbisegi ahjus (4 minutit 190-kraadi juures).


Tainapallid - vahe on veel väike.

Meekook


Küpsetatud põhjad

Meekook


Valmis koogid



Meekook Meekook

22 kommentaari:

Liilia ütles ...

Aitähh,väga asjalik katsetus! mina olen sooda alati seganud sisse alles siis kui või on leigeks jahtunud ning alati on kook olnud maitsev, aga tõesti miski väike nüanss on nagu puudu olnud... järgmine kord katsetan ka soodat eelnevalt "kuumutada"

Eva P. ütles ...

See on tõeliselt kaunis ja isuäratav kook! Head isu ei ole vaja küll soovida. :)

Ülle ütles ...

Mulle meeldib sinu põhjalikkus, super! Eriti aga meeldib see, et näitliku õppevahendi võib rõõmsalt ära süüa.

Krentu ütles ...

Väga lahe eksperiment! Mul oli see täitsa meelest läinud, et aluseline keskkond Maillardile kaasa aitab... Aga nüüd on kõik puust ja punaseks, vabandust, jahust ja pruuniks, tehtud.

Mari-Liis ütles ...

Näed siis, kuidas väikese teelusikatäie koostisaine lisamise aeg tulemust muuta võib!
Kook ise on ülimalt isuäratav. Loodan, et maiastel mõmmidel kahe koogi söömisest süda veel ei läigi:P

KK ütles ...

Ma poleks pidanud seda retsepti lugema :D
Või noh, äkki ongi nii parem, siis ei kipu poes enam meekooki ostma. Oeh, kas seal on tõesti nii palju suhkrut ja mett?!

Helen ütles ...

On tõesti isuäratavad pildid, tuleb üks koogitegu ette võtta.

Unknown ütles ...

tõesti isuäratav. Pole varem ühtegi meekooki teinud, loodan et õnnestub. Kell juba 2.50 öösel ja just sai statoilis käidud hapukoort juurde toomas. eks annan hommikul teada kuidas läks. Hommikul tulevad ootamatud külalised :D

Unknown ütles ...

vabandan hilinenud postituse pärast ... aga on jälle öö ja ma küpsetan 2te meekooki......lihtsalt nii nämma on :D
soovitan soojalt

Anonüümne ütles ...

Superhea kook. Küsimus: kuidas põhjad nii ilusad ümmargused saada?

Thredahlia ütles ...

Aitäh kõigile!

Viimasele anonüümsele: rullida, lõigata, küpsetada :)

Annika ütles ...

Ma tahtsin tegelikult maani kummardada ja tänada selle retsepti eest. See maitse on kirjeldamatu: mesine ja mõnna!!!
Olen juba retsepti jaganud ja senini on kiidetud samamoodi. Algul pelgasin rullimist, et on raske ja keeruline, aga see see maitse on suuremat tööd väärt!

(See Nämma eelmises kommentaaris oli katse, sest ma mingi päev ei saanud kommenteerida. Ei lubanud millegipärast)

LG ütles ...

Sulatan just või-meesegu. Vaevalt et saan taigna valmis saamiseks küsimusele vastuse aga, kui suur on Sinu tainaplaadi läbimõõt? Kui õhuke on hästi õhule :)

Anonüümne ütles ...

Appikene, mul küpses sulatamise ajal kasi kõlge munast rõngas :)) Kas vesi, mis kees , oli liiga suure kuumuse peal? Igatahes jätkan. Saab näha, mis tuleb.

LG ütles ...

Kook on nüüd tõmbamas. Aga on veel küsimusi. Kasutasin 20% hapukoort, millesse segasin suhkru ja jätsin seisma koogi tegemise ajaks. Vahele määrima hakataes oli see väga vedel? Olen meekoogi tegemisi mitmeid lugenud ja kusagilt on jäänud meelde et hapukoor segada suhkruga valmis ja jätta seisma. Sinu koor siin paistab nagu paksem? Ja mulle tundus see kogus liiga palju. EI tahtnud kuidagi ärra mahtuda? Igatahes õhtul hilja maitsen või siis hommikul :)

LG ütles ...

Kook tuli kuiv :(
Olen väga tänulik, kui saaksin vastuse viimasele küsimusele. Nädala lõpus tahaks uuesti tegemise ette võtta.

Anonüümne ütles ...

Meekoogist siis. Retsept blogis töötab ja on korduvalt testitud erinevate inimeste poolt. Kuivaks pole kellelgi jäänud.
Taina rullin kahe küpsetuspaberi vahel, lõikan ääre ilusaks rattaks, küpsetan. Korraga 2 tükki ahjus, järgmisi rullin samal ajal.
Hapukoort pole kohe päris kindlasti palju, võiks isegi rohkem olla. Aga... hapukoor peab olema õige hapukoor, mitte mingi vedel lurr. Ise kasutan Farmi roosas plastpurgis 20% koort, mis on parema maitsega kui teised ja hea paks nagu koor kunagi või 30% koort, mis on juba loomult paksem. Suhkur segada külmikukülma koore sisse ja mitte panna soojade plaatide vahele - plaadid peavad täiesti maha jahtunud olema. Hapukoor ei tohi soojaks minna ega juba alguses külmalt vedel olla. Et kook jääks mahlane, peab see vähemalt üleöö seista saama ja piisavalt hapukoort sisaldama. Parem on seega valmis teha eelmisel päeval või veelgi varem.

Kui munarandid jäävad kausile, siis on temperatuur liiga kõrge ja tainas ei pruugi õnnestuda... kas pole vesivann õigesti kokku pandud ja pealmine kauss ulatub vette vms.

Thredahlia

Elina ütles ...

Kui tahta paksemat hapukoort, võib seda nailonist kohvifiltri peal natuke nõrutada. Ise teen meekooke jms, kuhu läheb palju vedelat täidist, rõngasvormis. Siis ei voola täidis vahelt välja. Hapukoorega lihtsalt koos suhkruga seismisel küll mingit imet ei tohiks juhtuda...Pigem kipub hapukoor siis vedelamaks minema.
Maitsed on ka erinevad, mulle meeldib ntx hästi palju hapukoort vahele panna. Vaatasin just, et oma meekoogile, mis on umbes sama suurest tainakogusest, olen ma seda lausa 1,5 kg vahele suutnud uhada.

mj ütles ...

Vedela hapukoore vastu aitab see, kui sinna hulka segada vahukooretugevdajat (Sahnefest). 250g hapukoore kohta üks pakike tugevdajat ja koor "seisab" väga hästi. :)

Karima ütles ...

tàna laheb see kook tegemisele! tundub nii m6nus

Anonüümne ütles ...

Elina kommentaari täidise osas tasub võtta tõsiselt. Panin ise küll 800 g hapukoort, aga väheseks seda jäi (rohkem kodus polnud lihtalt) ja mure mahlasuse osas on tõsine. Ma pole kindel, et 1,5 kg ära mahutaksin, aga midagi sinna lähedale küll. Praegu panin koogi homset ootama ja südame värinal jään ootama, mis külalised ütlevad. Kairit

Anonüümne ütles ...

Suurepärane retsept! Teen seda kooki gluteenivabast jahust ja õnnestub alati - maitseb nagu lapsepõlves. Kuna ma ei ole suur hapukooresõber, siis vahele panen vahukoore-mascarpone segu.
Teen alati kahekordse koguse, sest see on paras ettevõtmine (või sulamise ootamine ja taigna rullimine) ja siis on hea, kui jätkub vähemalt paariks päevaks :)

Postita kommentaar