Kaunis maitsvalt küpsistest - cantucci

reede, 7. detsember 2007

Cantucci/cantuccini tähistab Itaaliast pärit ja välimuselt natuke kuivikut meenutavaid küpsiseid. Aga tegu ei ole mitte saiataina, vaid pigem muretainalisega, mille naturaalsed vanilli- ja mandliaroomid ning -maitsed vastupandamatuks muudavad. Ingliskeelne maailm tunneb neid biscotti nime all, mis aga minu senise arusaama järgi itaaliakeeli üsna suvalist küpsist võib tähistada, kuigi see sõna tähendab üsna asjakohaselt kaks korda küpsetamist.

Ilma igasuguse valehäbita võib neid küpsiseid kasta kohvi või tee sisse, isegi dessertveinisse. Nii traditsiooniliselt just tehaksegi.
Ka valmistamisprotsessis pole midagi keerulist.

Cantucci
ca 35 tk

170 g võid (>80% rasva, mitte taluvõi)
175 g suhkrut
3 muna
1 tl naturaalset vanilliekstrakti
1 tl naturaalset mandliekstrakti
375 g jahu
1/4 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
150-200 g mandleid või metsapähkleid või mõlemaid

Kaalu või kaussi ja lase toatemperatuurile soojeneda (vabalt vispeldatavaks), ära sulata.
Kui kasutad koorega mandleid, siis pane need kastrulisse, kata tulikuuma veega, lase pliidil keema ja kurna kohe. Loputa külma veega. Vajuta mandlid nahkadest välja ja haki soovi korral natuke väiksemaks.

Pane ahi 175 kraadi peale sooja.

Vahusta toasoe või suhkruga ja vispelda ükshaaval juurde munad ning mandli- ja vanilliekstrakt.
Sõelu juurde soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning sõtku tainas kätega ühtlaseks.
Jaga tainas kaheks ja vormi kummastki kogusest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 5-7 cm laiune "vorst".
Küpseta 25-30 minutit. Tõsta päts lõikelauale ja viiluta veidi diagonaalselt. Kasuta väga teravat ja soovitavalt sakilist nuga, mis ka pähklitest puhtalt läbi lõikaks.
Tõsta viilud tagasi küpsetusplaadile ja küpseta kummaltki poolt vahpeal teist külge keerates kuldseks ja läbinisti krõbekuivaks (aeg oleneb viilude paksusest).



Veel küpsiseid:
Südameküpsised
Mõnusad teeküpsised melissiga
Polentaküpsised kuivatatud kumkvaatidega
Maapähkliküpsised
Piparkoogid sinihallitusjuustuga
Piparkoogid
Juustupulgad

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Rõõm kohata teist cantucci-fänni:) Tegime taas Tessa Kirose mandli-cantucci küpsiseid alles paar nädalat tagasi ja eelmisel nädalal tegin taas sõbranna Johanna retsepti järgi ingveri-roseepipra cantucci küpsised. Jube mõnus kohvikõrvane!

Maarja ütles ...

ma hakkan siis kolmandaks fänniks:)

Thredahlia ütles ...

Kuna taina kogus oli mu retseptis algselt poole suurem, siis tuli tainast hirmuäratav kogus. Poolele lisasin hoopis sarapuupähkleid ja piparkoogimaitseainet - oli meeldiv ja huvitav, aga mandli-vanilli maitses paremini, hommikukohvi kõrvale lausa liiga hästi :P

Roseepipar selles kontekstis kõlab huvitavalt. Roseepipar on vahel näiteks vahukoore või jäätise peale pudistades täitsa kena ja meeldiv.

Postita kommentaar