Piparkoogid

neljapäev, 21. detsember 2006



Parem hilja kui mitte kunagi või kuidas see oligi. Kord ei olnud Tartus leida jahvatatud nelki, kord panin ma hoolega küsitud ja üles märgitud retsepti nii kindlasse kohta, et ise ka enam ei leidnud, rääkimata sellest, et aega pole üldse kunagi. Nüüd olid nelk ja retsept korraga olemas, oh seda õnne. Pean retsepti allikat kannatlikkuse ja korduva abi eest tänama :)

Piparkoogitainas


300 g suhkrut
1.3 dl tulist vett
150 g võid
1 tl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl jahvatatud kardemoni
0.5 tl jahvatatud, kuivatatud ingverit
1 tl riivitud sidrunikoort
1 spl hapukoort
1 tl äädikat (30%)
1 muna
1 tl soodat
400-500 g jahu

Suhkur sulatada paksupõhjalises kastrulis ja pruunistada, aga mitte lasta suitsema (sel juhul võtta uus suhkur ja alustada uuesti). Tõsta kastrul tulelt. Lisada tilkhaaval ja segades peaaegu keev vesi. Ettevaatust pritsmetega - suhkur on väga kuum ja põletab korralikult (pikad varrukad, pajakindad ja pikavarrelised köögirelvad on abiks). 
Sulatada siirupis või ja lisada maitseained. Kuumutada vaevu keevana 2-3 minutit.
Jahutada segu enne muna lisamist toatemperatuurile (st. jahutada täiesti maha).
Lisada hapukoor ja äädikas, segada läbi ja lisada muna, segada veel.
Lisada soodaga segatud jahu ja segada-mätsida käega ühtlaseks. Tainas peaks jääma veidi vedelam kui rullimisvalmis poetainas, sest külmikus see taheneb veel.

Vooderdada kauss toidukilega, tõsta tainas kilele ja keerata kileservad taina peale. Jätta tainas ööpäevaks külmikusse seisma.
Rullida jahusel pinnal, vormida ja küpsetada õhukesi piparkooke 200-kraadises ahjus 6-7 minutit. Tahkeks ja krõbedaks muutuvad piparkoogid jahtudes.
Lasta täielikult jahtuda ja kaunistada glasuuriga.

Piparkoogiglasuur

1 munavalge
200 g tuhksuhkrut
1 tl sidrunimahla

Vahusta munavalge, lisa suhkur ja sidrunimahl. Sega, kuni glasuur muutub läikivaks. Värviliseks glasuuriks saab kasutada mahlasid, värvilisi tuhksuhkruid või toiduvärve, aga minu meelest pole
piparkooke vajagi liiga kirjuks kaunistada.

PS! Nelk+kaneel+kardemon+ingver+sidrunikoor võib asendada võrdse mahu á la Meira piparkoogimaitseainega.
PPS! Võib kasutada valmis tumedat siirupit, mis on poes täitsa müügil.
PPPS! Sooda+äädika asemel töötab ilmselt ka küpsetuspulber, aga kogemused puuduvad.
PPPPS! Vaat, millised piparkoogivormid :D
PPPPPS! Rullimise pildid teemal: kuidas saab armastus toidu sisse...

Alternatiivsed edukalt töötavad retseptid: Pille krõbedad piparkoogid ja Toidutare samm-sammult seeria

6 kommentaari:

Pille ütles ...

Tegin üleeile taas portsu krõbedate piparkookide tainast, lõhnas küll mõnusalt:) Eks ma pühapäeval näen, kuidas tänavu maitsevad..
Pidin ka jahvatatud nelki tikutulega taga otsima, lõpuks leidsin Piprapoe letist Raekoja platsi jõululaadalt.
PS Aitäh teavitamast, et upgrade kõigile avatud on. Enne järgmist nädalat pole küll sellega aega tegeleda, aga siis asun uuenduste kallale. N-ö uuel aastal uue hooga:)

Evelin ütles ...

Lausa naljakas, kuidas kõigi 'vanad head piparkoogiretseptid' nii erinevad on. Proovisime ka sel aastal vanaema retsepti järgi teha ja minul tuli igatahes kümne aasta tagune aeg meelde...jumal, ma olin siis alles kuuene:D Kõige tähtsam osa ongi vist perega laua ümber istumine ja taigna sõtkumine:)

Thredahlia ütles ...

Minu pereretsept on enamasti lihtne (vanaema moodi). See sisaldab vanaisa, kilekotti ja lähimat toidupoodi: olenevalt vanaisa tuju heldusest on tulemuseks tainas või valmis piparkoogid. Vanaema eelistaks neid viimaseid :D

See retsept aga on isikliku meeslemmiku peretraditsioon.

Anonüümne ütles ...

Tegin eile sinu retsepti järgi taigna ja täna koogid. Ainsa muudatusena panin tsipa muskaatpähklit hulka ja asendasin äädika sidrunhappega.

NII HEAD TULID!!
Aitäh. Jään kasutama.

Anonüümne ütles ...

Vauu, ma olin alguses veidi ebausklik selle retsepti puhul, just äädika osas aga tegin selle ükspäev valmis ja see on tõesti hea. Tainas ise on juba väga suurepärase veidi vürtsika maitsega, jään juba pikisilmi ootama millal aega piparkooke teha, suur aitähh imelise retsepti eest ! =)

Kairi ütles ...

Minu lemmik piparkoogid! Aga glasuuri tegemisel tasub sukrut esialgu lisada jao kaupa. Kasutan talumune ja need on iga üks erineva suurusega. Seega on vahest 200g suhkrut isegi liiga palju.

Postita kommentaar