Taevalikud aeglaselt röstitud tomatid

esmaspäev, 13. august 2007

Lugedes seda ja seda (ja seda), ei jõudnud ma kuidagi tänavuste küpsete lihatomatite saabumist ära oodata. "Harilike" tomatitega ei ole mõtet harjutada (oma kurb kogemus).
Aga nüüd on tomatid küpsed ja retsept ära proovitud. Taevalik!
Selliselt valmistatud tomatid säilivad kuulu järgi edukalt portsjonite kaupa sügavkülmas, aga karta on, et oma headuses enamik neist sinna lihtsalt ei jõua :P

Visuaalselt kõige ilusamad jäävad punased tomatid. Oranžid muutuvad üsna kahvatuks (all piltidel) ja kollased üsna ükskõikselt halliks. Aga maitse sellest ei muutu. Röstitud tomatid on mõnusalt intensiivsed ja ürdid tulevad maitsele ainult kasuks. Esialgu olen ma neid tarvitanud ainul pasta peal koos vähese oliiviõli ja riivitud parmesaniga, aga kasutusvõimalustele seab piiri ilmselt ainult kujutlusvõime. Röstitud tomat peaks sobima pea igasse retsepti, mis tomatit vajab. Keele viib alla.

Võrdluseks: vasakul lihatomat, paremal "harilik".


Kuna röstimisprotsess on pikk, siis on on mõttekas ahju mahutavus maksimaalselt ära kasutada ja röstida korraga võimalikult palju tomateid.

Aeglaselt röstitud tomatid
(Idee Alanna ja Kalyn'i juurest)

Lihatomateid
Kuivatatud ürte (tüümian, basiilik, pune, petersell jne.)
Oliiviõli
Soola, musta pipart

Lõika enam-vähem ühesuurused lihatomatid pikuti pooleks, suuremad neljaks.
Määri ahjuvorm(id) oliiviõliga ja lülita ahi 100 kraadi peale sooja. Madala äärega küpsetusplaat ei pruugi sobida - tomatitest tuleb alguses üsna palju mahla.

Sega tomatipoolikud ürtide, soola, pipra ja vähese oliiviõliga ning lao lõikepooled allpool vormidesse.
Tõsta vormid ahju ja rösti peale 4.-5. tundi iga tunni tagant kontrollides 6-12 tundi olenevalt tomatite suurusest. (Minul kulus sel korral 7 tundi, tomatid olid üsna tillud.)

Mõne esimese tunniga muutuvad tomatite koored kortsuliseks ja nad hakkavad mahla välja ajama. Seejärel "kahanevad" tomatid lõpuks kuni poole võrra ja mahla jääb vähemaks, lõikepool hakkab keemise asemel küpsema. Ahjust välja võtma peaks tomatid siis, kui nad on "kahanenud", läbinisti küpsed, ei ole enam liiga märjad ega ole veel hakanud liigselt kuivama. Ju on siinkohal oluline kogemus - koor võib kõrbenud olla, aga mujal on see liiast.

Jäta tomatid veidi jahtuma ja eemalda koor leigetelt tomatitelt. See tuleb tõmmates vaevata maha. Kasuta kohe, hoia kuni nädal külmikus või paki koos mahlaga külmutuskottisesse ja säilita sügavkülmas. Säilita tervelt või püreeri.


(1. koorimata, 2. kooritud, 3. koored)

0 kommentaari:

Postita kommentaar