Miks väheste kaloritega dieettoit paksuks teeb...

kolmapäev, 8. august 2007

BBC kirjutab, miks väheste kaloritega dieettoiduga laste toitmine võib tõsta riski hilisemale ülekaalulisusele.

Katsed noorte rottidega näitavad, et rottidele söötmine normaalse kalorsusega toidu asemel sama toidu vähendatud kalorsusega variandiga põhjustab ülesöömist, kui neile anda normaalse kalorsusega toitu. Avastust seletatakse organismile omase süsteemiga, kus keha seostab toidu kalorsust (või mingite toitainete sisaldust) selle maitsega. Kui tavapärane toit asendada vähendatud kalorsusega toiduga, (teate küll, väherasvased, rasva- ja suhkruvabad tooted), siis on see süsteem häiritud.
Täiskasvanud rottidel sama ei täheldatud.

Seega võib leiutada jalgratast ja teha globaalse järelduse, et kasvav organism peab saama normaalset tasakaalustatud toitu, mitte rasva- ja suhkruvabu "tervisetooteid". Otseloomulikult kehtib sama toidu koostisosade kohta, tunneme me ju nendegi maitset... või olgu või ja piim olgu piim.

... ja veel üks põhjus mitte vähendada tervislikku päritolu rasva laste toidus. Nad lihtsalt kulutavad seda rohkem.

4 kommentaari:

Evelin ütles ...

Mu silme ette tekib kujutis noorest miniseelikuga emmest, kes hoolikalt kunstküünte vahel lusikat hoides pisipõnni rasvavaba jogurtiga toidab. 'Aga nüüd aitab! Muidu jääb sulle alatiseks see pehme kõhuke ette!'

Teglikult on kurb isegi see, kuidas seesama emme närviliselt topsi pealt rasvagramme uurib. Koor on ju üks parima maitsega toite üldse! Aga mõistlikus koguses:)

Thredahlia ütles ...

Liigselt töötlemata, puhtalt, mõistlikult ja mõõdukalt, seda minagi :) Süüa vähem, aga väärtuslikku.

Ma päris nii värvikat näidet silmas ei pidanud, aga "kaalu jälgivad/hoidvad/kaotavad" emad teevad ilmselt tihti tervele perele toitu neist dieettoodetest, olgu selleks siis kohupiim, suhkruasendajatega joogid, eriti lahja juust või midagi muud...

Anonüümne ütles ...

Mina, omadest kogemustest olles aasta Kaalujälgija võin öelda, et ka täiskasvanud organismi ei tohiks "mürgitada" light-toodetega. Enne Kaalujälgimist polnud enamasti selliseid taltsutamatuid magusaisusid , kuid nüüd ajavad need täitsa hulluks kohe. Hakkasin nüüd hoopis "normaalselt" sööma, tavalisi toite. Varsti saan kinnitada, kas on neid ootamatuid isusid või mitte.

Anonüümne ütles ...

Mis puutub SUHKRUASENDAJATESSE, siis need on veel palju kahjulikumad kui suhkur - need halvendavad oluliselt näiteks nägemist ja mälu.

Postita kommentaar