Kebap, päris ja peaaegu - kanakebab

reede, 3. august 2007

Kebab (Türgis kebap, tegu ei ole kirjaveaga) kõlab lihtsalt, aga pole seda mitte... Türgi kebap on sisuliselt kohalik vaste meie mõistes šašlõkile selle erinevusega, et kebab iseenesestmõistetavalt ei sisalda kunagi sealiha.
Enamik eurooplasi peab kebabi nime all silmas vardas pöörlevat liha (döner kebap), kust siis järjest hirmuäratavalt suure noaga küpset osa söömiseks lõigatakse. Tegelikult on see kebabite hulgas suur erand, pesamuna ja alles üsna viimase aja leiutis. Tüüpiliselt on kebab ikkagi vardaliha, olgu siis suuremate tükkidena või hakitult. Kebabi ajalugu on pikk ja suursugune :).
Aga lugege ise pikemalt.

Shish (şiş) kebap - tegu on varrastel sütel grillitud lihakuubikutega, mille vahele võib olla lükitud köögivilju. Ilmselt on see kebabi vanim ja kuulsaim versioon.

Döner kebap - pöörleb püstisel vardal ja lõigatakse.

Adana ja beyti (küüslauguga) kebap'id, tulenevalt külastatud piirkonnast meie Türgi-reisi lemmikud, on aga hoopis tugevalt maitsestatud ja varda ümber mätsitud hakitud lamba- või veiselihast.

PS! Tähelepanelikumad näevad, et pilt on puhas pettus - sütel grillimisest on asi kaugel, aga see oli parim võimalik tubane lahendus ja sellest hoolimata oi, kui maitsev.

Tavuk şiş kebap (Kanakebab)
(3-4 sööjale)

600 gr kanafileed
4 suurt tomatit
4 (cubanelle) piprakauna


2,5 dl maitsestamata jogurtit
1 spl jahvatatud vürtskööment
2 spl jahvatatud kuivatatud paprikat
2 küünt küüslauku, purustatud
2 spl sidrunimahla
4 spl oliiviõli
veidi soola
veidi jahvatatud kuivatatud cayenne'i pipart

Kuubista kanafilee, sega kokku marinaad ja jäta fileetükid üleöö külmikusse marinaadi. Võta liha külmikust välja tund enne valmistamist, et see jõuaks toatemperatuurile soojeneda. Lüki liha tikkudele, arvestades kaks varrast sööja kohta (selle koguse kohta siis 6-8 varrast).

Valmista ette söegrill ja aseta lihavardad koos poolitatud tomatite (lõikepool üleval) ja piprakaunadega grillile. Grilli lihavardaid, neid aeg-alat keerates 7-8 minutit, kuni kõik küljed on jumekad ja liha küps. Peale iga keeramist määri vardaid marinaadiga.

Serveeri türgipärase küpsetatud riisi (sealne versioon pilafist - pilav), sidrunisektorite ja hunniku siledalehelise peterselliga, röstitud tomatite ja piprakaunade, pide-leiva, sumahhiga üle puistatud sibularõngaste (Rhus coriaria L., äädikapuu kuivatatud mari, tänud Nami-nami sõnastikule) või muu sobivaga.
Serveerida võib koos vardaga või ilma, aga sel juhul tõmmatakse varras lihast välja taldrikul ja nii, et lihatükid jäävad endiselt ritta.

1 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kas Keegi oskab öelda kas Eestis saab kuskilt osta grillimiseks valmis döner kebabi liha(maitsestatud ja viilutatud)?
margus@handstaff.ee

Postita kommentaar