Tagurpidi ploomikook martsipaniga

esmaspäev, 27. august 2007

Veel üks nii lihtne retsept, et retsepti nagu polegi ...aga kook on mõnus.
Õigemini oleneb retsept näiteks sööja maitsest ja ploomisordist. Need, mis koogi nii kenalt punaseks muutsid, olid tegelikult hoopis sinised ploomid :P
Serveerida on ilusam, kui teha palju pisikesi kooke, näiteks portsjonvormides, aga lihtsam on küpsetada üks suuremas ahjuvormis.

NB! Jälgige poes tähelepanelikult, mida ostate. Mu suureks imestuseks ja pahameeleks on müügil maapähklist MARTSIPANImass. Pakendil on erinev vaid nimi ja eksida on kerge. Mida järgmiseks - kõrvitsast hapukurgid?


Tagurpidi ploomikook martsipaniga

Küpseid ploome, kreeke, mureleid, aprikoose, nektariine või virsikuid
Lehttainast * Martsipanimassi * Suhkrut * Võid

Lõika ploomid (või muud nimetet luuviljad) pooleks ja eemalda kivi.
Lao puhastatud ploomid ühe kihina, kiviõõnsused ülespoole, tihedalt suure koogivormi põhja.
Raputa ploomid üsna helde käega suhkruga üle (ploomid muutuvad küpsedes hapumaks) ja vajuta igasse õõnsusesse tükk martsipanimassi.
Aseta ploomidele mõned võikillud ja kata vorm lehttainaga. Suru tainaääred vormi ja ploomide vahele ning torgi tainasse õhuaugud.
Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 30-40 minutit. Kook on valmis, kui tainas on kuldne.
Lase vormil 5 minutit jahtuda (jahtund kook jääb vormi kinni), kata suure taldrikuga ja ja keera kook vormist välja.

Serveeri vanillijäätise, vanillikastme või vahukoore ja röstitud mandlipuruga.



Mesised ahjuvirsikud palsamiäädikag
Rabarberimuffinid martsipanimassiga

5 kommentaari:

Kärt ütles ...

oh kui lahe! eriti geniaalne retsept, eriti see martsipan seal. selle proovin kindlasti järgi, olengi mõelnud, et tahaks ploomikooki teha kuid see muretaiganpõhja ja täidisega variant ei tundunud üldse ahvatlev. juba tekkisidki neelud :))

Anonüümne ütles ...

proovisin! meeldis! järgmine kord panen suuremad martsipanitükid ;) koonerdasin seekord ja kohe oli tunda, et midagi peaks nagu rohkem olema.

tikrimari

Anonüümne ütles ...

kohe proovin, aga muretaigna ja virsikutega (see on see kui saadad mehe poodi...). aga tänud imehariva ja maitsva blogi eest. tervitades triin

Kärt ütles ...

Proovisin ka ära! Niivõrd esteetiline muidugi välja ei näinud, kui sinu oma, aga maitses superhästi :)

Thredahlia ütles ...

Martsipaniga koonerdada siin tõesti ei tasu :P

Postita kommentaar