Haugivorm ja kalamari

kolmapäev, 7. märts 2007


"Haug" ju kõlab natuke nagu "haige", eks... ehk siis haigena mitte kokkamise lubadusest ei suutnud ma kinni pidada, kala ja õunakook ja karjuse pirukas...
Ja kui keegi aastatepikkuse kalakogemusega hea inimene on haugi juba pea ja sabaga paarikilosest purakast fileeks vorminud ning nõu palub, siis ei saa ju häbisse jääda - midagi peab ikka välja nuputama. Klassikaline või, tilli ja sidrunimahlaga fooliumis küpsetatud variant on vana tuttav ja sobib mu meelest punasele kalale rohkem. Soov oli proovida midagi uut. Osake retsepti siit ja idee sealt - sai selline köömnene ja juustune kalavorm, mida sobib teha ka teiste väherasvaste kaladega.


Lisaks kõigele oli sel haugil mari. Mmmm...
Lapsepõlve vanaema aitamise meetodid läksid käiku. Mari katki (keskelt pooleks), pöial sisse, sisemus välja keerata ja sõrme peal või kausiserval lusikaga mari "kilelt" kaussi lükata - ei mingit kuuma vett ega liigset küpsetamist - marja puhastamine pole keeruline. Natuke soola sekka ja röstsaiale, sirdunipipraga näiteks. Maitsev.

PS! Kes toorest kalast usse saada kardab, peaks eelistama ookeanikala marja. See meie Läänemeri siin on kohati sisuliselt mageveekogu ja parasiitide oht suurem, rääkimata päris jõgedest-järvedest.


 
Haugivorm

1 paarikilone haug, fileerida
300 ml rõõska koort
200 g riivjuustu
1/2 sidruni mahl
2 spl riivsaia
2-3 tl köömneid, jahvatada
soola
(musta pipart)
võid vormi määrimiseks

Haug fileerida ja lõigata parajateks portsjontükkideks.
Fileeritud haugitükid hõõruda sisse soola (ja pipraga), laduda ühe kihina võitatud ahjuvormi ja raputada üle jahvatatud köömnetega.
Piserdada peale poole sidruni mahl ja lasta ca. 15 minutit seista. Panna ahi sooja.
Kallata kalale koor ja riputada üle riivjuustu ning riivsaiaga.
Küpsetada 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, olenevalt tükkide suurusest.
Serveerida kuuma muredamat sorti keedukartuli ja värske rohelise salatiga.

5 kommentaari:

Annu ütles ...

küsin rumalalt, aga kas mari on siis kohe konsumeeritav, segan soola sisse ja kõik? või sooldub mingi aeg?

Thredahlia ütles ...

Soola läks maitse järgi (vähe!) ja konsumeeritav oli ilmselt ka kohe, aga seisis nii kaua soolaga, kui vorm valmis sai ja inimesed lauda istusid :)

Anonüümne ütles ...

mmmm, isuäratav! Aga pabistaja minu ei anna rahu-parasiidid ja muu? Pabistan asjatult?

Anonüümne ütles ...

Mmm, soolar2ime mari oli lapsep6lves yks lemmikmaiustusi:D Kahju, et enamasti sihukest 'tavalise kala' marja ei hinnata.

Thredahlia ütles ...

Läänlased on läbi aegade toorest kala söönud, ka täitsa soolamata ja otse paadis, nii teisedki mereäärsed rahvad, jaapanlased on toore kalaga sushiversiooniga vast kõige kuulsamad. Ega soolalõhegi muud pole kui toores kala, sama kalamarjaga... :P

Sihuke "tavalise kala mari" nagu haugil on poes harv külaline ja üsna krõbeda hinnaga :D Aga räimemarja sõin mina väiksena praetult. Maitses küll hea :)

Postita kommentaar