Võõras köögis

teisipäev, 5. august 2008


Aga oma köögi teemadel ka.
Kas kellelgi teist, kallid lugejad, on maas kuuselaud? Muljeid? Räägivad, et käib küll, Eestis nii tehaksegi ja et on nii pehme, et ei soovitaks vaenlaselegi... tamme nagu ei raatsi... kask?

9 kommentaari:

Eva P. ütles ...

Minu puutööasjatundjast isa väidab, et kuuselaud ongi see õige laud põranda materjaliks.

Anonüümne ütles ...

Suhteliselt pehme puit ja kulub kergesti, ei soovita kööki - jäävad "rajad" sisse. Samas kuusepuu jätab mõnusa sooja tunde ruumi.
Tegelikult oleneb lakitüübist isegi rohkem, kui puidust, kuidas vastu peab.

Thredahlia ütles ...

Õli ikka, ikka õli, mis lakk :)

Kuuske ja mändi pidi sellepärast palju olema, et Eestis palju saada ja odav võrreldes muuga.
Räägivad et kuusepõrandaga peab kontsad ära unustama ja ilma nõusid loopimata tülitsema :D

Kärt ütles ...

Oled täpselt õigesti aru saanud. Mina kui ex-puitpõranda müüja ei soovita sul kööki küll kuuske panna, kui sa just ei soovi seda vähemalt 1 korra aastas õlitada üle (kui mitte rohkem) ja ohtrate kraapsude ja vigastustega põrandat saada. Need on kerged tekkima. Aga noh, puitpõrandasse tulevad nad niikuinii. Pigem on see tihe õlihooldus väga oluline, siis pole hullu. Kui saad ilusat kaske, pane hoopis see. Või lehis.

Anonüümne ütles ...

Minul on kogu korteris olnud 2,5 aastat ja koos tänaseks 2,5aastase lapsega. Pole olnud ettevõtlikust kordagi üle õlitada ja olukord on täna ootamatult hea. Täkkeid on muidugi sees, kuigi tülitsedes asju ei loobi. Aga pean tunnistama, et kõige suurem vaenlane põrandale olen ise oma laiskusega. Olen tolmuimejaga ja lapse puidust söögitooli lohistamisega mõned kõrgemad lauaääred ära kriipinud. Aga hoolimata sellest, et põrand on õlitatud musta värvi, neid asju tähele ei pane, kui just kõhuli põrandal ei rooma. Ja muidugi sõltub selle põranda olukord veel puidu kvaliteedist ja kus ilmakaares korteri aknad asuvad. Meie lauad on olnud ilmselt võrdlemisi hästi kuivatatud, laudade vahed pole selle paari aastaga suureks kuivanud, küll on nii juhtunud sama põrandaga sugulase korteris. Võibolla mängib siin rolli ka viis, kuidas põrand paigaldatud on. Sugulasel peaks olema karkassile kinnitatud, meil on liimitud otse betoonile. Samuti on meie korter põhjapoole, nii pole ka päike põrandat ära pleegitanud, mis samuti on juhtunud sugulase põrandaga.
Oma valikuga olen ülirahul, silmale ilus ja jala all kirjeldamatult mõnus.
Küsi veel :)

Anonüümne ütles ...

Hehe jah, õli on selline asi, mis tundub köögipõrandal hea kuni selle ajani kui seda muudkui üle õlitama peab... Õlitamisega on muidugi see tore asi, et alguses tihemini, aga pärast vähem ja tulemus jääb ühtlasem. Lakk on hooldusvaba kõvasti kauem, aga siis peab vahepeal maha lihvima ja uuesti lakkima.
Ise olen pidanud vahepeal korraldama ühe saali hooldust, kus mõned korrad nädalas kontsadega käiakse ja õlitamisega sai seal küll kurja vaeva nähtud... (algusaastatel pärast põranda paigaldamist korra kuus...) Aga no vaevalt, et sa köögis pidevalt kingadega ringi käid.. (Kuigi no kes teab! :D) Sokkis/paljajalu käimine on tunduvalt õlisõbralikum, aga alguses tuleb ikkagi arvestada, et puit tõmbab õli päris kaua veel sisse (Jällegi oleneb puidust).

Ma soovitaks, et vali kõigepealt välja, mis puit sulle meeldib :)

Thredahlia ütles ...

Suured tänud asjalike vastuste eest!

Päris ideaalset puitu ei ajagi taga, olgu sellise koduse ja loomulikult kulunud välimusega.
Köögis on ka regulaarselt köetav puupliit. Lehtpuud pidada jälle kütmisega seoses rohkem "mängima".

Kontsadega ma kodus ei käi, aga et kontsa-suka-etendused ära jäävad kuuse puhul on kindlasti tugev argument meespoolele :D Valssi tantsima me sinna nii kui nii ei mahu.
Ja ilmselt klassifitseeruvad loomaküüned ka "kontsadeks" (küülik, kes aeg-ajalt nurki "kaevab").

Punakad ja väga kollased toonid mulle puidus ei meeldi. Tume põrand tekitab mõnusa jalad-maas-tunde. Seega tekkis idee musta toonõli kasutamiseks (ja okaspuud peaks vist eelnevalt ka leelisega pleegitama). Põrand võiks hiljem ka teistes tubades olla samast puidust/sama töötlusega - see seab teatud piirid.
Meeldib... neutraalne meeldib :) Kui ainult puidu järgi valiks, siis on tammed ja Kanada vaher silma jäänud.

Anonüümne ütles ...

Pakun välja, et tule vaata 4 aastat maas olnud põrandat. Ise olen väga rahul! Materjaliks okaspuu ja viimistluseks põrandaõli.

Anks

Thredahlia ütles ...

Anks, Sul pilti pole?
Oeh, ja põrand on alles algus :D

Postita kommentaar