Retsepti teisendamine väiksemale/suuremale vormile

reede, 8. august 2008

Lihtne matemaatika, aga peale keskkooli köögis askeldades eksivad inimesed selle vastu tähelepanematusest liigagi tihti. Jutt on retsepti koguste teisendamisest, kui tahetakse kasutada erineva suurusega ümmargusi küpsetusvorme.

Sel juhul tuleb sama kõrgusega koogi saamiseks võrrelda vormide põhjapindalasid. Ümmarguse vormi põhjaks on teatavasti ring ja ringi pindala valem "pii-err-ruut" on meile kõigile pääluusisse kulunud (häda neile, kes nii elementaarset matemaatikat ei mäleta). Ja see koogi kõrgus võib mõnel juhul väga tähtis olla.

Valemis sisalduvad ruudud teevad näiliselt lihtsa ülesande natuke keerulisemaks. Näiteks ei tule 20 cm diameetriga vormis 10 cm diameetriga vormile antud retsepti järgides koguseid korrutada mitte 2-e vaid hoopis 4-ga.

Et elu endale ja teistele lihtsamaks teha ja igakordseid piisid ja ruute vältida, tegin ilusa värvilise tabeli, kust vajalike mõõtude ristumiskohalt ilusti kordajad leiab, millega retsepti koguseid korrutada/jagada, kui retsepti vastavalt suuremale või väiksemale vormile ümber on tarvis timmida. Loomulikult muutub ka küpsetusaeg vastavalt pikemaks/lühemaks.



Kandiliste vormidega on lihtsam - seal on pindalaks külgede korrutis. Lihtsam arvutada ja võrrelda. See on oluline näiteks plaadikookide puhul, kuna plaate on olenevalt ahjust ja küpsetaja eelistusest üsna erinevas mõõdus.

11 kommentaari:

Elsa ütles ...

Ilus lahendus :)
Aga, aga, aga.. "Kandiliste vormidega on lihtsam - seal on pindalaks pool külgede korrutisest." Miks pool külgede korrutisest? Ristküliku pindala avaldub ju külgede korrutisena, kahega jagades, nagu sul, saad seda diagonaali pidi poolitades saadava täisnurkse kolmnurga pindala :)

Thredahlia ütles ...

No näed, ei tasu hommikul enne tööd unesegasena matemaatikaga tegeleda, võib päris jama ajada.
Muidugi!
Parandasin ära.
Aitäh!
Õnneks saadud kordajat see ei muuda :) kui keegi juba kirja jõudis panna.

Elsa ütles ...

Arvata on, et näpukas. Sa ei teeks oma töödki, kui selliseid asju valesti teaksid ;)
Ning jah, ringi valem on jummmala õige ning tabeli sisu kah :)

Thredahlia ütles ...

:D

Maarja ütles ...

milline peenmatemaatika varahommikuks:)

Enely ütles ...

Kas ma sain siis sellest tabelist õigesti aru, et kui retseptis on ette nähtud 24 cm vorm ja mul on kodus 26 cm läbimõõduga vorm, siis ma peaksin kogused korrutama 1,2?:)

Thredahlia ütles ...

Just nii :)

Enely ütles ...

Supper tabel sel juhul, aitäh, elu on palju lihtsam kohe:)

Elis ütles ...

Väga hea tabel. See on mulle mõne koha pealt juba pähe kulunud tiheda kasutamise tõttu :D
Aitähh hea abimehe eest!

Anonüümne ütles ...

Kas küpsetusaeg muutub ka selle sama tabeli järgi?

Thredahlia ütles ...

Ei, kohe kindlasti mitte. Küpsetusaeg kindlasti muutub, kui kogused oluliselt muutuvad, aga see oleneb ka paljust muust, nt ahjust ja küpsetusprogrammist. Seda tuleb ikka ise jälgida, millal küps on.

Postita kommentaar