Koduküüliku argipäev

teisipäev, 13. juuni 2006

Üritades kahte liigagi levinud küsimust ennetada: küülik (prk. Oryctolagus) ei ole jänes (prk. Lepus) ja kumbki pole näriline (küülik ja jänes on jäneseliste Lagomorpha, mitte näriliste Rodentia seltsist) :D. Ühtegi jäneseliiki pole kodustatud ega koduloomaks muudetud ja nende bioloogia ja ka anatoomia (kolju ja jalad näiteks) on erinev. Näiteks sünnivad küülikupojad pimedate ja karvututena ning vajavad pikka emahoolt, samas kui jänesepojad on iseseisvad (sünnivad karvastena ja avatud silmadega, põrkavad varsti ringi); küülikud on uruloomad, jänesed mitte; küülikud on sotsiaalsed ja elavad karjades, jänesed elavad üksi või paarina, jne. Omavahel jänes ja küülik järglasi anda ei saa, neil on isegi erinev kromosoomide arv. Eestis elab jänes ainult metsas (2 liiki: halljänes ja valgejänes), kõikide koduloomana peetavate küülikutõugude esivanemad on aga pärit Lääne-Euroopat ja Põhja-Aafrikat asustavast ulukküülikust, ühest küülikuliigist - Euroopa küülikust (Oryctolagus cuniculus).

Mina kutsun enda küülikut ka jänksiks ja jänkuks, aga jänes tundub juba liiga mööda ja eriti hulluks läheb asi siis, kui juba näiteks telekapurgis mälumängudes on küülik kodujänes (metsas te ju jänest küülikuks ei kutsu või kodus kassi ilveseks :D).

Üks link ka: jänes vs. küülik

Päev algab ja lõpeb mõne kiirema ringi ja vallatu haagi ning lõputa pai norimisega, aga vahepeal... vahepeal saab magada ja magada ja soengut korrastada ja söömas käia ja magada ja magada. Iga päev on pühapäev (ainult mina vist valmistaks mõnda aega mõnuga seda söödavat).


Tegelikult on see ringutus peale põhjalikku uinakut. Küülik venib vist selleks puhuks oma kolm korda pikemaks, kui ta tudiasendis on. Väga liikuv venitus oli :P


Pisike mõttepaus padjanäost üle saamiseks... ja ikka oma lemmikriiulis, kohe mu jalgade kõrval, enamuse ajast. Enne iluprotseduure plaksutatkse häälekalt esikäppasid üksteise vastu - selle eesmärgist ei ole ma siiani päris täpselt aru saanud, justkui klopiks käppadelt tolmu maha :P


Käpad tuleb puhtaks pesta - hoolega ja põhjalikult. Riiul on libe, aga see ei saa nii tõsise tegevuse juures ometi häirida :D. Põrand on ka libe, aga ükski kiirem ring ei jää seetõttu ju rallimata.


Kui juba käpad said pestud, siis ei saa ju ülejäänud karvastikku hooleta jätta. Tuleb ikka korralik pooletunnine sugemine ette võtta (kui keegi teine seda tema eest ei tee - näiteks paitades).


Soengu korrastamine ja silmade pesemine on väsitav tegevus, peale mida on lausa talumatult raske end püsti hoida (kui just pole lootust pai või rosinat saada).


Lausa uni tuleb peale.

Ja selliseid tsükleid (harvemate söögi- ja tualetipeatustega) tehakse päeva (või öö) jooksul mitu-mitu, kuni videvikuloomale omane õhtune (või hommikune) aktiivsusperiood kätte jõuab.

Ja kõigile kõrvikusõpradele soovitan soojalt Lontufoorumi Küülikuküla, kui te sinna mingil arusaamtul põhjusel veel jõudnud pole :D Sama kehtib ka näriliste (merisead, hamstrid, rotid, hiired, villakhiired ehk tšintšiljad ja deegud) kohta ja nendele, kel kodus linnud, kilpkonnad või tuhkur. Infot pole kunagi liiga palju ja vahel on kogemuste jagamisest palju kasu.

2 kommentaari:

Tiina ütles ...

Näedsa, sa vastasid ära ühe siinmail üles kerkinud küsimuse: kas küülik/jänes on närilised?
Küsimus tuli Eesti mälumängust ja me läksime ühe naabrimehega täitsa vaidlema. Ma küll eip teadnud täpselt, kes nad on, aga närilisteks ma neid kah pidada ei suutnud.

Eks ma pea nüüd tarkust jagama :D

Thredahlia ütles ...

Tore, kui saan kasulik olla :)

Postita kommentaar