Pelmeenid

pühapäev, 1. jaanuar 2006

Nädalavahetusel sai jälle palju hääd süüa tehtud. Pelmeenivorm ootas juba jupp aega kärsitult sisse õnnistamist.
Retsept on pärit siit artiklist - kõik ei oleks ilmselt kõhtu ja külma ära mahtunud, sai tehtud kolmandik. Ka täidist peaks järgmisel korral üritama veidi rohkem panna, sest seda jäi heldelt järgi ja maitses hommikul pannkoogi vahel Hellmann'si majoneesiga hea.
Välja tulid ülimaitsvad ja seda isegi puljongis keetes, kuigi olen "paadunud praepelmeeni fänn".
Ja mis saab olla parem kiitus sellest, kui maitseb neile, kes kõige kallimad.



Oluline on, et teinas sisaldab hapendatud piima ja muna ning täidises tasub tähelepanu pöörata lihade osakaalule. Vale pole teha ka siga-veis-lammas võrdsetes osades. Parima tulemuse jaoks, peaks hakkliha ise tegema või teadma, kust osta tõeliselt kvaliteetset.
Vormi puhul tasub eelistada malmist vormi plastikule. Raske malm püsib paremini paigal ja ka pelmeenid tulevad jahuga üle raputatud malmvormist paremini välja kui plastikvormist. Aga ka vorm pole kohustuslik - tuleb tainast klaasiga rattad lõigata, lusikatäis täidist peale tõsta, ääred poolkuuks kokku suruda ja "kuu" nurgad pelmeenile n.ö. seljataha kokku vajutada.

Pelmeenid
umbes 400 tk.
  • Tainas:
    2 kilo head jahu (heledat nisujahu)
    1 liiter keefiri (või hapupiima)
    2 muna
    1 spl oliiviõli
  • Täidis:
    2 kilo veisehakkliha
    1 kilo seahakkliha (siga:veis vahekord on oluline)
    3 sibulat
    musta pipart
    soola

Haki sibul hästi peenikeseks ja sega käte abil hakklihadest ning sibulast ühtlane mass. Tainale võid lisada tilga vett, et see tuleks "kergem".
Maitsesta üsna tugevalt peenikese soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.
Jäta täidisekauss külmikusse maitsestuma.

Kalla enamus jahust lauale hunnikusse, vajuta jahukuhja lohk ja lisa sinna keefir, munad ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küjest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde (alguses ei kasutanud kogu retsepti jahukogust). Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliiviõli ja sõtku ühtlaselt tainasse. Keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma (see parandab rullitavust).

Tainas peab tulema pehme ja kergesti rullitav (erinevalt pastatainast).
Võta tainast kaks pisemat tükki ja rulli kaks pelmeenivormist natuke suuremat ratast.
Puista pelmeenivorm jahuga üle ja pane üks tainaratas vormile. Vajuta sõrmeotsa või pikkade küünte puhul sõrmenukiga vormi õõnsuste kohale väiksed lohud.
Tõsta märja käega lohkudesse teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga.
Hakka ettevaatlikult tainarulliga üle vormi rullima, kuni oled pelmeenid üksteise küljest lahti lõiganud.
Nüüd kummuta vorm tagurpidi ja suru õrnalt pelmeenid vormist välja, kergelt jahusele pinnale. Kui see ei taha hästi õnnestuda, siis kas ununes vorm jahuga üle raputamata või sai täidist liiga palju.
Korda rullimist ja täitmist kuni tainast ja täidist jätkub.

Külmutamiseks lao pelmeenid ühe kihina külmutusalusele või jääkuubikurestidesse (pildil) ja pane sügavkülma. Külmunud pelmeenid võid pakkida kottidesse või karpidesse, aga külmutamine peaks kleepumise vältimiseks toimuma ühes kihis.

Pelmeene keedetakse puljongis. Sellelks lase puljong keema, lisa pelmeenid ja lase vedelikul uuesti keema tõusta ning keera kuumust madalamaks (ükskõik kui äge ka ei oleks keemine, temperatuur ei tõuse üle 100 kraadi, aga äge keemine lõhub pelmeene).
Külmutamata pelmeenid on valmis, kui nad tõusevad pinnale, külmutatud pelmeene võiks minut-paar kauem keeta.
Serveeri sulavõi ja maitserohelise või hapukoore, musta pipra ja soovi korral pressitud küüslauguga.





12 kommentaari:

Pille ütles ...

Niiiii tubli! Pelmeenid näevad väga kobedad välja. Mul endal ka siin Edinburghis plaanis peagi pelmeene teha koos kahe venelannast sõbrannaga. Kahjuks pole pelmeenivormi, nii et pean näpuosavusele lootma jääma:)

Thredahlia ütles ...

Ma oma 10 tükki tegin näpu vahel ka (see viimane tainalõpp) ja viimased tulid juba päris ilusad. see otste selja taha kokku vajutamine oli alguses natuke müstika, aga harjutamine teeb meistriks nagu raffas räägib.

Antti ütles ...

Mmm, Estonian dumplings :P They look totally yummy, and I can /almost/ decipher the recipe :)

I found your blog via your comment on pille's nami-nami... Those crochet-bikinis crack me up :D

Antti

Karima ütles ...

tere kas Sa hoidsid taigent see 30 min jahedas voi toasoojas??

Thredahlia ütles ...

Toatemperatuuril :)

Karima ütles ...

aitah vastamast
selle sama taignaga peaks ka saama naiteks kirsi voi muu marja magusamaid pelmeene teha

Thredahlia ütles ...

Ikka saab jah, kui soolases puljongis ei keeda :P
Tainas on universaalne.

Kairit ütles ...

Tänud asjaliku õpetuse eest, võtan lähipäevil selle protsessi ette.

Sanrais ütles ...

Katsetasin :) Väiksemate kogustega muidugi (250g jahu, 130ml keefiri, 1 muna, pisut õli ja ca 200g hakkliha läks + 1 sibul). Väga hästi tulid välja.

Pelmeenivormi jahuga katmise õigest võttest sain aru siis, kui esimesed pelmeenid seal juba natuke kinni olid :D Aukudesse tuleb jahu panna, tuhajuhan, nagu ma olen :)

Järgmisena proovin rahvustoitude retseptiraamatust shokolaadiravioolisid ;)

Unknown ütles ...

tegin täpselt retsepti järgi selle taigna aga mul tuli ta nii raskesti rullitav et pidin mehe appi kutsuma.huvitav mis ma valesti tegin? olen alati teinud veega keefiri asemel ja sellist muret pole olnud.

Thredahlia ütles ...

Jahud on erinevad ja keefirid on erinevad - järelikult tahtis see kombinatsoon lihtsalt rohkem vedelikku. Kindlasti ei olnud põhjus vee asemel keefiri kasutamine :)

Kaidi ütles ...

Plaan nädalavahetusel tegu ette võtta. Täpsustuseks tahan uurida, kas a la Rakvere pakihakkliha on sobilik või mitte? Ja kuidas defineerida kvaliteetset hakkliha?

Postita kommentaar