Käte müstika

laupäev, 7. jaanuar 2006

Lakkisin täna üle tüki aja küüsi. Leidsin poest imeilusa tumerohelise laki, mille toon lihtsalt tundus "see õige". Juhtub vahel, et jään mingi detaili juurde pikemaks mõtet veeretama. Seekord siis mõtlesin kätest.
Mulle meeldivad ümarad käed ja lühikesed sõrmed, aga seda kuskil eemal ja kindlates situatsioonides, järsumates liigutustes. Just selliste kätega lööb vanaema kausiserva vastu puruks munakoori ja lapib kummutisahtlisse köögirätikuid.
Mulle meeldivad väikesed lapsekäed ja nende vahel lausa kiskja lõugade kombel tugev haare. Meeldib vaadata, kuidas nad pisikeste sõrmedega keerulisi ülesandeid valmis pusivad ja sealjuures imestada, kuidas kingapaela sidumine võib olla maailma keerulisim asi üldse.
Mulle meeldivad pikad nõtked sõrmed ja tagasihoidlikud või vähemasti ühevärvilised küüned. Kust küll sellised saaks? Just niisuguseid ihaldaks endalegi, kuigi teiste omi on vahel lausa nauding vaadata, kas või liikumatult ja pildi peal. Lihanuga selliste sõrmede vahele ette ei kujuta, aga veiniklaasi küll või siidi või päris sõrmeotste vahel hoitavat maasikat - paigale tardunult või nõtkes liikumises.
Kas külmad või soojad käed? Soojad käed on kuidagi turvalised ja tavalised ja teevad pai või kallistavad. Erututsest või ärevusest jahedad näpuotsad ja kerge värin, silmaga nähtav kirg või hirm või ... see nakatab.
Mulle meeldib asju sõrmeotstega silitada: erinevaid pindu ja materjale, soojasid ja külmi, karedaid ja siledaid. Sõrmeotsad on metsikult tundlikud, kui neid teadlikult kasutada. Isegi toit maitseb kätega süües teistmoodi ja kätega tehtud saiatainas on tegija hing sees.
Aga mehe käed? Mehe käed peavad olema tugevad. Nii tugevad, et tekiks usaldus end nende vahele heita. Mehe käed peavad olema hoolitsetud, kuid mitte ehitud, pehmed, kuid järsud. Mehe sõrmed peavad käega proportsioonis olema, pigem lühikesed kui pikad. Pikad sõrmed tekitvad teadmata põhjustel ebakindla tunde. Kare ja parkunud käenahk võib olla "mehiselt" karm värk, aga ainult Metsiku Lääne filmides vaatamiseks.
Või vähemasti selline on minu tänane kujutluspilt ja heietus käte teemal.

1 kommentaari:

Risto ütles ...

tahaks kohe sulle tihedamini külla sattuda :)

Postita kommentaar