Pähklivõi

reede, 6. jaanuar 2006



Pähkli- või mandlivõi
"Kiiresti valmivad taimetoidud", lk. 88

  • 5 dl ilma soolat maa- või india pähkleid, kreeka- või sarapuupähkleid või mandleid (1 dl röstitud mandleid ja 1.5 dl india pähkleid)
    2 spl külmpressitud taimeõli (first pressing extra virgin oliivõli)
    soovi korral natuke soola
    soovi korral 1 tl mett
    1-2 spl vett

Pähkli- või mandlivõi sobib hästi saia või küpsiste peale määrimiseks kas iseseisvalt või koos mõne keedise või marjamoosiga. Samuti on mõnus sellesse võisse kasta õunatükke või porgandipulki. Kasuta valmistamisel ilma soolata maa-, india-, kreeka-, sarapuupähkleid või mandleid.

Jahvata pähklid mikseris peeneks jahuks. Soovi korral võib mandlid enne jahvatamist koorida. Mida, peenem jahu tuleb, seda parem on mu meelest lõpptulemus.

Lisa õli, sool, mesi (soovi korral) ning vesi, kuni tekib pastasarnane mass.

Proovisin esialgu poole kogusega. Mina kasutasin parasjagu kodus leiduvaid india pähkleid ja röstitud mandleid ning mett, soola ei pannud. Peab mainima, et vedelikku kulus natuke rohkem, kui retseptis antud. Väga hea magus ja tervislik määre hommikuse saia peale.

See klassikaline USA pähklivõi, mis meile filmidest tuttav on, on tehtud maapähklitest (piltidel), mis on üsna odav tooraine, ja tulemus on klassikaliselt soolane. (Aisapaganas, loe kokku, mitu korda esineb eelmises lauses sõna "on".)

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Muide - nendest pähklivõietest saab väga väikese vaevaga maitsvaid küpsiseid teha. Vaata nt
http://naminamiblog.blogspot.com/2005/11/veel-hed-lihtsad-phklikpsised.html ja http://naminamiblog.blogspot.com/2005/11/hirmus-lihtsad-kpsised.html. Isetehtud pähklivõid vist ei raatsiks muidugi küpsisteks küpsetada, aga poe oma küll.

Thredahlia ütles ...

Hee, see isetegemine on ju ainult nupulevajutuse vaev ja maapähkel ei maksa ju pea midagi. Võib küpsiseid proovida küll. Poest on Eestis pähklivõid palju keerulisem leida, kui üldse õnnestub. Mina pole igatahes juhuslikult nägema sattunud.

Pille ütles ...

Nujah. Aga mul siin Edinburghis k6ik poed pa"hklv6id ta"is, vali vaid sobiv:)

Postita kommentaar