Vastlakuklid ei vaja vist isegi kommentaari. Kõik teavad, kõik mäletavad, kõik söövad ja kõigile maitsevad. Enamusele vähemalt. Ja enamusel on perekonna traditsiooniline salaretsept, millest paremat ei saa lihtsalt olemas olla. Ma ei ole kade.
Vastlakuklid on magusast ja rasvasest pärmitainast ning vajavad kerkimiseks rohkem pärmi. Kuklid võib valmis küpsetada eelmisel päeval, et neil oleks aega rahulikult jahtuda ja liult tulles kukeldamine kiiremini sujuks.
Arvake ära, kes juba hommikul kuklitega alustab :P
Vastlapäeva kombestikust saab lugeda siit.
Vastlakuklid
2.5 dl piima
50 g pärmi
500 g jahu
75 g sulatatud võid
1 muna
75 g suhkrut
2 tl kardemoni
0.5 tl soola
100 g martsipani või mandlimassi või hapukat moosi
3 dl vahukoort (38%)
2 tl vanillisuhkrut
2-3 spl tuhksuhkrut
tuhksuhkrut peale raputamiseks
Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa muna, sool, suhkur, kardemon ja jahu. (Jahu võib hea tahtmise korral vähem panna, aga tainas peab jääma vormitav ja kuklid kerkima ka kõrgusesse, mitte vajuma laiaks.) Sõtku läbi.
Sõtku tainasse toasoe või. Lase soojas kohas kaetult umbes tund aega kerkida.
Vajuta tainas alla ja jaga 10 võrdseks osaks. Iga tükk jääb veidi alla 100 g. Vormi tükid pihkude vahel ühtlasteks pallideks ja lao küpsetuspaberiga kaetud pannile.
Lase veel pool tundi kerkida. Seejärel võib kuklid määrida munaga, aga mina eelistan ilma.
Küpseta 225 kraadini eelsoojendatud ahjus 12-15 minutit.
Lao kuklid lõikelauale, kata rätikuga ja lase jahtuda.
Sel ajal vahusta koor vanilli- ja tuhksuhkruga kõvaks vahuks ning jaga martsipan vastavalt kuklite arvule tükkideks.
Täielikult jahtunud kuklilt lõika ära kaas ja õõnesta välja veidi sisu. Pane õõnsusesse martsipanitükk või tsipa moosi ja täida vahukoorega.
Pane kaas tagasi ja sõelu üle tuhksuhkruga.
Lase hea maitsta.
EDIT: Kas keegi hea inimene on Tartus kuskil glasuurimata-värvimata-voolimata martsipani/mandlimassi müügil näinud? Ma kilplane lõikasin martsipani kuklite tarvis batoonist välja, sest õiget asja poest ei leidnud.
Hõissa vastlad! Vastlakuklid!
esmaspäev, 19. veebruar 2007
Pikka liugu!
10 kommentaari:
Proovin kuidas ma ka proovin, aga pärmitainast küpsetised ei tule mul kunagi sellised, nagu sooviksin! Ikka on liiga kõvad ja vähekerkinud. Seepärast lähen tavaliselt lihtsama vastupanu teed: 1) kas ostan valmis kuklid või 2) ostan mingid kuklid ja löön ise koore vahtu. Sel teisel juhul on igaühel võimalik vastavalt oma magusavajadusele seda koort kuklile tõsta! Kes teelusikaga, kes kulbiga!
Mina kartsin ka pikka aega harilikku pärmitainast, kasutasin iga võimalust mööda hiilida ja viilida, aga hea retsept, mõned katsetused ja asi hakkab sujuma.
Õige vee ja jahu vahekord, natuke pärmi ja soola-suhkrut, pehmena säilimise huvides törts õli ja parajaks ajaks kerkima... vormida, kergitada ja ahju. Astrofüüsika on ilmselt keerulisem :)
See retsept ei ole harilik pärmitainas. Vastlakukli tainas on palju raskem (või, palju suhkrut, muna, jne., mida harilikult pärmitainas pole) ja kerkib kauem ning vaevalisemalt. Aga see-eest klassika... :P
Muuseas, äkki olen peast põrunud, aga just sellepärast mulle meeldibki oma tegevuste põhjuseid mõista, et aru saada, mida ja miks ma teen, et õnnestuda. Enesele teadvustada, et pärm on elusorganism, mismoodi ja mille varal toimub kerkimine ja kuidas moodustub koorik...
Kui pärmitainast küpsetis on kõva ja vähekerkinud...
Kas jahu sai liiga palju (et on kuiv ja kõva)?
Kas sõtkutud sai ikka piisavalt (et kausist ja kätest lahti lööks, mis on vajalik õige valgustruktuuri tekkimiseks)?
Kas küpsetis oli liiga kaua liiga madala temperatuuriga ahjus (ja kuivas ära)?
Kas küpsetis läks ikka kuuma ahju ja vajalik küpsetustemperatuur oli juba saavutatud?
Kas tainast on piisavalt, aga mitte liiga kaua kergitatud ja lisaks kergitatud peale vormimist (et küpsetis kerkib lõhki, on inetu kujuga või vajub kokku)?
Pärm oli vana või ebakvaliteetne (et ei kerkinud)?
Vesi oli liiga tuline või liiga külm, sama teiste koostisainete ja kergitamise ruumi kohta (et pärm on kuumaga tapetud või külmas lihtsalt kerkib väga aeglaselt)?
Ju siis minu peamine häda on see, et tainas jääb liiga kauaks ootama, millal on minul rohkem aega või köögis piisavalt ruumi saiateoks või millal pole teisi suuri voolutarbijaid taga ja saab praeahju sisse lülitada....
toredad kuklikud. kahju et siin seda kommet pole. on vaid suured pontsikud.
pärmitainast kartsin mina ka kui tuld, ja nii tegingi esimest korda vast möödunud aastal.
Pisike- ma avastasin läinud nädalal poest kaks uut sorti sokolaadi ingveriga. Ja siis sa tulid mul kohe seal riiuli ees meelde. Tahad saadan?
Aga kukleid saab ju ise teha :P
Ja pontšiku augu võib vist ka vahukoore sisse peita :D
Ja kuidas Alpides selle vastlaliuga on? No kas või laua otsas.
Sa veel küsid, muidugi tahan :P (Aga jäta seekord vastamise aadress ka ikka pakile, mul muidu hakkab ju lausa piinlik.)
ehh, mul tuli see hea möte pähe liiga hilja. alpides ikka on, a sinna ei viitsinud minna.
jata mulle kullakestesse oma aadress, siis saan paki teele panna.
Need andmed on pikka aega kontrollimata, aga kui kalaturu kommiletti satud, vaata, kas ehk nemad pakuvad martsipani müüa. Edu blogimisel! roosalii
Endale ka nagu läbi udu meenus, aga kahjuks vaba aeg ja turu lahtiolekuaeg ei kattu. Üritan mõnel nädalavahetusel fakti kontrollida :) Aitäh!
Tegin eelmisel aastal selle retsepti järgi ja ka sel aastal!
NII HEAD TULEVAD!!!
Hääd liugu!
Tore kuulda!
Ja hääd liugu vastu ka!
Postita kommentaar