Lahkame hommikusööke vol 2 - võikuhommik :)

kolmapäev, 14. jaanuar 2015

Võikud toorjuustu ja lehtsalati või eile soolatud lõhe ning sidrunipipraga, puuvili, piimakohv, vesi.

Untitled

Kõige tavalisem hommikusöök me laual ilmselt ongi võileib, Kreeka jogurt lisandiga, muna mingis vormis või puder, väheneva sageduse järjekorras. Ja kenasti taldrikule serveerimine on muidugi ilusam kui elu. Tavaliselt on kõik komponendid laual ja igaüks valib omale meelepärase koosluse. Üritan teadlikult vähendada teravilja ja suurendada puu- ning köögivilja osakaalu laual, vältida suhkrut, kus mõistlik, kohvis näiteks. Ka võileival olgu katet rohkem kui seda, mille peal see on või käigu võiku juurde hunnik puuvilja. Ja vähemalt argipäeviti proovin hommikusöögisse mingi valguallika pookida, et kõht täis püsiks - jäägu pudrud ja pannkoogid nädalavahetuseks, enamasti. Lapsed on muidugi arvamusel, et võisaiast magusa mahlaga ja puuviljast oleks enam kui küll. Kalasaiast/lihaleivast ühes ühikus muidugi täiesti piisaks, aga kuna eilne kala tuli Rimist, siis juba seal olles ei suuda ma kunagi seemnesarvekestest mööda vaadata. Need on lihtsalt toorjuustu ja millegi rohelisega, eriti päevalilleidandite või rukolaga nii head.

10 kommentaari:

KK ütles ...

Mul on suhkur kohvis asendatud täielikult meega. Teed joon enamastui hoopis ilma, vaid rohelisele läheb pisut mett kui ma unustan liiga kauaks tee tõmbama. Ahjaa, mul käib puuvili ka hommikusöögi juurde aga enamasti paari lusikatäie naturaalse jogurti ja koduaia marjadega kokku miksitult.
Tahaks kala nüüd aga poodi ei viitsi minna :)

Thredahlia ütles ...

Jogurt tuleb :) Äkki homme.
Aga mesi pole üldse suhkrust nii palju tervislikum valik, kui ennast pettes arvatakse. Mesi on ca 80% suhkur (sh 70% suht sama monosahhariidse koostisega kui tavaline lauasuhkur, kõigi oma pahedega), 17% vesi ja 3% kõik muu kasulik, millest enamik meejutte räägib. Suhkur on suhkur on suhkur. Asendamine on libe tee. Palju mõistlikum on vähendada või loobuda. Siia juurde ei saa jätta kirumata kohutavat magustoidukommet koolides-lasteaedades. Magus peaks olema midagi erakorralist, mitte igapäevane suhkrutarbimine - odav kalor mõistliku toidu asemel...

Thredahlia ütles ...

Mesi, muidugi, jah, on väiksem enesepete, kui rafineerimata suhkru kasutamine :)

KK ütles ...

Ei teah, päris ilma ma ei saa, siis mu pea ei tööta.

Thredahlia ütles ...

Ma lihtsalt eelistan mitte lisada,vaid süüa nt puuviljadena või killu tumeda šokolaadina vms :) See ongi eelistuste küsimus.

KK ütles ...

Aa, selles mõttes. Shokolaad on muidugi hea mõte, peaks proovima.
Aga mis selle mõtte taga on, et mesi versus rafineerimata suhkur? Et need, kes fännavad kõikvõimalikke moodsaid suhkruid võiks parem mett siis juba süüa või mis.

Thredahlia ütles ...

Mesi vs rafineerimata suhkur - mees on lihtsalt vähem suhkrut ja rohkem potentsiaalselt kasulikke aineid :)

See on seesama suhkur on suhkur on suhkur mõte. Igas suhkrus, sh mees, vahtrasiirupis, rafineerimata suhkrus on suhkrut nii palju, et sel on kõik suhkru negatiivsed omadused ja lihtsalt valge suhkru asendamisel mõne alternatiiviga pole efekti. Oluline on suhkru tarbimist vähendada :) Seal on asendamisel mingi mõte ilmselt küll - mesi on intensiivsema maitsega ja mesi ning rafineerimata alternatiivid on kallimad valgest suhkrust - jääb lootus, et vähendamine käib rahakoti kaudu nagu selvesuhkrumaks.
St mitte mida süüa, vaid kui palju süüa :)

KK ütles ...

Tuttavate puhul mulle pigem tundub, et kui raha on, siis süüakse rafineerimata ja kui otsa lõppeb, ostetakse valget :D
Miskine stivia hullus käib ka ringi veel lisaks erinevatele suhkrutele.

Thredahlia ütles ...

Stevia läheb sinna kalorita suhkruasendajate punti. Pole päris nii, et patuta magus. Keha petmisel on omad ainevahetust mõjutavad puudused. Ma pigem jälle võtaks pärissuhkrut, aga vähem :)

enetimm ütles ...

Mee puhul on veel see paha, et kuumaga kaovad kõik kasulikud ained 😞
Kusagil leidsin pingerea, mille järgi datlisuhkur pidi kõige parem olema. Olen nüüd mõnikord datleid koogi sisse jahvatanud.
Ma pole kindel, kas suhkruna saaks seda kohvi sisse panna. Hind on muidugi ka krõbe.

Postita kommentaar