Tallinna uued turud - nähtud, aga mitte tehtud...

reede, 5. juuni 2009

Tänaseks olen sattunud nii uuele Nõmme turule kui ka kesklinna Rotermanni turukesele. Emotsioonid on vastuolulised, mis ilmselt kirjutama ajendaski.

Rotermanni turuga on asi lihtne. Kesklinnas töötavale rahvale kena läbi jalutada ja pirukas kaasa haarata, suitsulatikat ja kitsejuustu ehk ka, aga... spetsiaalselt süüa ostma pole sinna mõtet minna, kui ei taha pärast kottidega veel poodi või mõnele teisele turule kolistada. Tore ja kodumaine kaup, aga ilmselgelt liiga piiratud kaubavalik - mis teha, kõik meil kohapeal ei kasva ja mahedalt kätte ei saa. Valik väike ja turukottidega seiklemiseks koht kehv.
Ja miks peavad müüjad "koolivormis" leti taga seisma. Kärud, olgu, kenad ühesugused (puuduvad ühel turul asendamatud jaheletid ja saiakeste müük neilt kärudelt pole ka eriti ilus - tuleb kilega mässata - "None for all"), aga müüjad võiks ikka oma identiteediga leti taga olla. Tore algatus, aga natuke pahasti läbi mõeldud - ootame ja vaatame, aega areneda ju on :)

Teine lugu on Nõmme turuga. Linnas võiks ikka juba omas ametis piisavalt arenenud inimesed olla. Ometi on planeerimisel-projekteerimisel mitme jalaga sügavasse ämbrisse astutud. Üldilme jälle peaaegu täitsa kena (kui mitte arvestada UUT ebakvaliteetselt paigaldatud sillutist, mis kohati lausa komistama sunnib).
Hinnad on Nõmme turul muidugi kogu aeg kõrgemad olnud kui mujal ja mõnda aega peale avamist vast loksuvad natuke enam paika, aga näitena keskturul 4-5 kroonine karulaugupunt maksis Nõmme turul lausa kolm korda rohkem. Maasikas oli vaid poole kallim... aga valik on see-eest täiesti arvestatav.
Ja kui rahakott puuga seljas kaasa võtta ning kontsad mõne turvalisema täistallalise jalatsi vastu vahetada, siis tuleb edasi mõelda... et kuidas turul kauba ligi pääseda. Nõmme turg ei ole mõeldud peredele, noortele emadele, liikumispuudega inimestele ega ka paljudele pensionäridele. Kellele siis? Noortele ja vallalistele? Lisaks tuleb varuda aega, sest kaubast puudub ülevaade.
Miks siis?
Suur osa kauplemiskohtadest on kena välimusega putkades. Putkad on kenad, aga sisse ei pääse ei lapsekäruga, ei ratastoolis ega haige põlve või kepigagi. Sisenemine on ausalt öeldes isegi tervel noorel inimesel ebamugav. Astmed on kõrged ja järsud, puuduvad käsipuud (!), kaldteedest rääkimata. Uksedki on nii kitsad, et kui trepist üleval, siis sisenemine on ikka keeruline, erititi juhul, kui rahvast palju. Lapsekäru saaks ju ukse taha jätta, aga näe aknaid pole, et sel silma peal hoida. Ratastooli juba ukse taha ei jäta. Ja mida peavad tegema vanurid, kel jalad põduramad - kutsuma müüja õue kaupa tutvustama?
Aga näe linnavalitsus meil "mingi MTÜ'ga" ei kooskõlasta, nagu me ajakirjandusest lugeda võisime. Kui ise hakkama ei saa, siis peaks ikka kelleltki abi küsima, mitte rahva raha eest lollusi korda saatma. Aga kui linnavalitsuse prioriteet on teerulli stiilis propaganda, mille peale kümneid miljoneid meie ühiseid panuseid kulutatakse (Keskerakond ärgu reklaamigu end siiski linna rahaga!), siis ilmselt pole muule aega...

Ärritusest roheline, vasakule ära.
[Hiljem] ...ja endiselt praktikas keskturu usku, olenemata selle seisukorrast - valik, hinnad, müüjad ja melu on "õiged". Teoretiseerides oleks ideaalne mingi renoveeritud ja hügieenilisem versioon sellest, aga töötab ka nii...

15 kommentaari:

Pille ütles ...

Oi, Thredahlia, Sa oled armas!! Ma pole Rotermanni turule jõudnud, aga esimesest pressiteatest saati olen ma proovinud (küll edutult) keelt hammaste taga hoida selle "koolivormi" osas. Ma saan ka aru, et KOKO kärud on stiilsed ja sarnased. Aga miks peaks lihunik ja pagarinäitsik ühtviisi Katrin Kuldma põllekese ja pearätikuga ringi lippama, jääb mulle arusaamatuks. Olen käinud turgudel nii Šotimaal, Inglismaal, Kreekas, Mehhikos, Prantsusmaal, Soomes, Taanis jne jne jne, aga no turumundrit pole varem kohanud.
Puhas aja- ja raharaiskamine, imho.

Nõmme turul käisime vilksamisi ühel laupäeval, kui olime teel vanemate juurde. Ilus ja puhas oli, aga kitsas ja samuti tänasime õnne, et Norake oli meil kandekotis ja mitte vankris, sest siis oleks kõik nägemata jäänud. Ja karulauk oli tõesti 15.- ajal, mil see Keskturul juba 5 krooni oli. Aga no Nõmme turg on Viimsi karulauguväljadest kolm korda kaugemal ka, eksole :D

Pille ütles ...

Norake oli ikka kandelinas, mitte kandekotis. Khmm.

Thredahlia ütles ...

Hispaania maasikatest on ka Nõmme turg poole kaugemal kui keskkturg? :D

Liina ütles ...

Thredalia - oleme jah ühel lainel, ma veel katsetasin pealkirju, et Rotermanni turg: käidud, nähtud. Või et tehtud nähtud. :-)))
Aga oi kuidas ma põüdesin iga sõna juures, kui oma kriitikat kirja panin. Kusjuures ma veel mõtisklesin omaette, et kui keegi oleks mulle andnud vedada Rotermanni turu loomise projekti (eriti kui mu kontor oleks kusagil seal ümbruskonna poppides majades), siis oleks ma ka ilmselt paberile sellise nägemuse pannud - kärud ja vormid jms. Aga üks asi on nunnu turukene paberil, teine asi on toimiv turg reaalis.
Mõned asjad sünnivad selleks, et kiirelt oma lõpu poole liikuma hataka.

Anonüümne ütles ...

Samalaadne muutus toimus mõnda aega tagasi muide ka Draamateatri kassadega - varem sai titekäruga vähemalt piletit ostmas käia,nüüd pagendati kaldteedega varustet peasissekäigu kõrvalt kassad suisa mitme püstloodis trepi taha. See on kultuuri küsimus, väga laialt.

KK ütles ...

Ma olen ka nendele põlledele mõelnud, et paratamatult mõjutab see kohamaksu. Rotermann mind isegi ei kutsu, Nõmme peale olen mõelnud aga külastama pole jõudnud.
Tööinimene jõuab turule vist üldse ainutl siis kui tõuseb nt tund varem ja läheb enne tööd.

kukupai ütles ...

Nõmme turu liikumisprobleemist olen mina ka oma blogis juba piuksunud ja mõni teinegi veel. Ega me jäta, peab korda saama.
Kaubavalikut ju on ja eks ma olen nüüdseks enamuse asju üles ka leidnud. Hinnad on alati kallimad olnud, aga kui mõne müüja stammkundeks jääd, saab alla kaubelda ka.
Mõningatest asjadest olen puudust tundnud, mida seal mitte ei ole, lambaliha näiteks. Keskturule ka enam ei pääse, ainuke buss, mis sinna viis, võeti ju käigust maha (23 nimelt).
Rotermanni turu kohta aitäh infot jagamast, ma siis sinna ei lähegi niisama, eks mõnel pühapäeval või ju jalutada korraks..

Anonüümne ütles ...

to kukupai: Rotermann on lahti neljapäevast laupäevani, ära pühapäeval mine:)aga lambaliha müüb seal rohkem kui üks müüja.

Mari-Liis ütles ...

Hmm, mis jahelette puudutab, siis tõepoolest on kummaline, et külmalembestest toodetest on näha ainult hinnasilti letil (mida ei pruugigi üldse märgata). Praegu käib näiteks lambaostmine umbes nii : " Palun mulle üks talle tagatükk"; müüja kummardub käru kohale ja võtab selle seest külmkapist tüki: "Palun!"; "Kas teil suuremat ei ole?"; müüja õngitseb taas. "Kas see sobib?"; "Oi, kas sellist pole, kus vähem rasva küljes?"; müüja sukeldub taas leti sügavustesse, sobrab pakendites: "Palun"; "Aga see on jälle liiga suur!" jnejne :)
Läbipaistva jaheleti olemasolul saaksin ise kohe sobivale tükile osutada ja müüjal jääks ära tüdimust väljendaval ilmel lihatükkides sobramine.

Ja üleeile oli kahju vaadata ka niiskuses (ilm!) seisvaid kuivainete paberpakendeid, mis igasuguste katete puudumise tõttu pidid lahtiselt letil seisma.

Nii et nood kärud vajaksid lisaks ilusale disainile ka praktilisemat kasutusvõimalust.

Aga muidu kodumaise kraami müügikoht kui selline südalinnas igati tervitatav ja toetustvääriv mõte!

Nõmme turule ma jõudnud pole, aga kui lapsevankriga seal liiklemine nii keeruline ( pigem vist võimatu), ei hakka vaeva nägemagi. Keskturg meeldib mullegi:)

Anonüümne ütles ...

Rotermani turule pole veel jõudnud ja arvestates selle asukohta meie pere käiguteedest eemal pole ka väga tõenäoline sattuda. Põllede disaini tellimine Katrin Kuldmalt tekitas ka minul küsimusi - pole selline asi, mis kauplsemisele kuidagi kaasa aitaks. Lettide või antud juhul kärude puhul peaks niigi aru saada olema, kes müüja ja kes ostja on.
Nõmme turg taas endise "koduturuna" on hoopis teine asi ja valmistas peale kena väljanägemise paraja pettumuse. Eraldi majakestest, kitsastest ustest ja treppidest on erinevates kohtades päris palju räägitud. Eriline arrogants muidugi on väljaütlemine, et ei hakata siin midagi "mingitega" konsulteerima. Kui ise kaupmees pole, siis võiks kellegagi, kes asjast jagab, vähemalt aru pidada. Küllap kaupmees teab, et klient pole sugugi ainult terve üksik noor inimene, kes tuleb turule korraks ja paari asja ostma. Loodame, et sealsed möödalaskmised kaupmeestele liiga suurt põntsu ei pane, sest vaevalt et paar muudatust olukorda oluliselt parandab. Kahjuks disaineri või kujundaja ilusad mõtted ei ole sugugi alati praktilised ja vajavad päris suurt mõttetööd, kuidas need panna ka toimivaks tervikuks. Nagu kuskil kommentaaris üks kahe lapse ema märkis, et tore ajaveetmise koht. Minu meelest peaks turg olema koht kauplemiseks, selle sõna otseses mõttes, mitte ainult ajaveetmiseks.

Anonüümne ütles ...

Eestlane leiab alati, mille kallal viriseda. Põlise nõmmekana tunnen uue turu üle uhkust ja sinu ütlus, et pensionär ei pääse turule... kamoon ....

Titega tuleb tulla kõhukotis või patapumis ja ausalt öelda ongi hea, et igal sammul vanker üle varvaste ei sõida. Mul endal ka laps, vanust 3 ja turul oleme sagedased külalised. Kui ma seal aerutaks suure käru ja turukorviga, suurem laps veel jalgrattaga ka, siis teised enam turule ei mahukski.

Uus, puhas ja ilus turg on uhkuseks meie linnale, kellele ei meeldi, käib Maximas edasi. Küll seal on palju ruumi ratastoolidele ja lapsevankritele....

Thredahlia ütles ...

No mis ma ikka vingun - avalikus kohas eksitakse kehtivate õigusaktide vastu, seda maksumaksja arvel (sh. lapsevanemad, pensionärid ja invaliidid). See ei ole andestatav ja seda eriti linnavalitsuse puhul!
Maxima klient ei ole, aga ei usu ka, et sealseid projekteerimisotsuseid linnavalitsuse tasemel ja rahva maksuraha eest on tehtud.

Anonüümne ütles ...

Ma käisin eile turul. Vähemalt 8 vankriga lapsevanemat jalutasid rahulikult turul ringi, kellegil polnud probleemi. Ülejäänud külastajad olid valdavalt pensioniealised, keegi ei kurtnud, et ta ei mahuks lihakaupluse uksest sisse. Trepiastmed on madalad, saab peale astuda ka sussi või kalossiga, kepist rääkimata.

Sinu kriitika on nii alusetu, sorry, pensionäridel ja lapsevanematel pole turul küll ühtegi vingumist väärt asjaolu. Üleüldse miks on pensionär inimkonna eriliik? Ratastooliga jah, majakestesse sõitma ei mahu, lettide vahel on aga sõitmiseks ruumi nädala sees rohkem kui küll.

Anonüümne ütles ...

Einoh, Rotermanis mul käimata. Mina ei teadnud, et seal ainult teatud päevadel kauplemine ja sattusin valele päevale!

Nõmme turg on päris OK. Väike kohv ja koogid ka, kaubavalikuga praegu rahul, hinnad loksuvad ka ehk rohkem paika.

Kärude osas võtan aga ka sõna - see, et 8 lapsevanemat kärudega ringi JALUTASID ei tähenda veel seda, et nad aktiivselt ostlemisega tegelesid kui nad just kaaslasega seal ei olnud.
Väikelapsega ema läheks hea meelega turule nädala sees keset päeva (vähem rahvast!!), aga siis peab ta seda tavaliselt tegema üksinda.

Aga mis me jaurame - lapsevankriga ema saab veel hakkama kui tulla kahekesi, saab see ema ka üksi tulla, laps kasvab kärust välja ka mõne aastaga aga mida terveks eluks ratastoolis aheldatud inimene tegema peab??????? Täiesti süüdimatu ja lubamatu on nendega mitte arvestada. Putkad on liiga kitsaste ustega ja ligipääsmatud ratastooliinimesele. Ma ei tea kas üks korralik tool sealt uksest isegi läbi mahuks!

See ükskõikne suhtumine kaasinimestesse teeb mind mõnel päeval kurvaks ja mõnel päeval kurjaks. Aga lapsevankriga ringi liikujana pean mainima, et noored (just poisid/mehed) on küll ääretult abivalmis samas kui vanemad inimesed jooksevad sinust lihtsalt üle. Seda nii bussis kui turul.

Profa ütles ...

Kopli, Kajaka turg, seal on oma "hing" olemas. Seda hoiavad küll paraku ainult mõned mutikesed, ülejäänu on nagu mujal. Sellest hingest saab aru vene keele oskaja, kui seal mõne mutikesega suhelda. Siis pöördutakse ehtvenelikult et "noh, pojake, mis siis sulle läheb" ja pärast ostu soovitakse veel kõike head pealekauba. Samuti taban ma sealt vahest hoidiseid, mis on kodus paari purgi kaupa tehtud ja ei ole pidanud veel pettuma.

Postita kommentaar