Ahjukoot paprikaga

pühapäev, 9. november 2008

Nami-namis on hetkel käimas rupskite ja subproduktide kooskokkamine, millest ma pole jõudnud osa võtta, aga tänuväärt on selline teema populariseerimine küll, sest kui loom juba inimese toiduks tapetud on, siis tuleks ta ka "ninast sabani" toiduks tarvitada, mitte osa välja praakida. Saab ju väga maitsvaid pirukaid kopsust-neerust-südamest. Maks on hea grillitult, praetult või kastmes. Magu sobib täitmiseks. Aju ja harknääre kuuluvad lausa delikatesside hulka. Naturaalses sooles vorstid on iga kell paremad kui kunstlises nahas.

Aga toiduks sobivad ka kõrvad, põsed ja jalad. Sea põseliha on ilmselt enamik meist suitsutatult praadinud või söönud, tarrendis keelt pidulaual, koodist ja kõrvadest keedetud sülti ka. Mõni on kamararulaadigi proovinud.

Just koodist ma tahangi täna rääkida. Sellest, et koot muukski, kui värskelt süldiks ja suitsutatult hernesupiks hästi passib. Koodilõike saab edukalt ahjus küpsetada. Ja oi, kui head need ahjukartulitega maitsevad.

Järgnev retsept saab hea ka ilma paprikata (siis võib ohtralt küüslauku lisada), aga mulle meeldib see kastmesse "sulanud" paprika hirmsasti.
Ahjukoot paprikaga


Ahjukoot paprikaga

4 suuremat lõiku seakooti (või ca kilo veisesaba)
4 paprikat
1 suurem sibul
2 spl kanget sinepit
õli praadimiseks
soola, musta pipart
vett

Pühi koodilõigud paberiga kuivaks ja vaata, et lõikepinnal poleks kondipuru. Soovi korral võid tükkidel kamara läbi lõigata, et see ahjus maha ei roniks (nagu pildil). Hõõru koodilõigud soola ja 1 spl sinepiga sisse ja jäta seisma (seda võid teha lausa eelmisel päeval).

Puhasta ja viiluta sibul, haki paprika.
Pruunista (toasoojad) koodilõigud 1-2 kaupa kiirelt kummaltki poolelt tulisel pannil ja lao ühe kihina ahjvormi. Kuumuta pannil paar detsiliitrit vett, 1 spl sinepit ja "lahusta" selles kogu hea kraam, mis lihast pannile jäi.
Pista lihatükkide vahele sibulaviilud ja kalla vormi pannil kuumutatud vedelik (lisa nii palju vett, õlut või veini, et 1/3 lihast oleks vees). Jahvata lihale maitse järgi pipart ja kata kogu vorm paprikatükkidega nii, et liha välja ei paista.

Pista liha 220-kraadisesse ahju ja alanda 15 minuti pärast temperatuuri 150 kraadini. Küpseta, kuni sidekoed on pehmeks mutunud, liha kondi küljest lahti lööb ja paprika on täielikult kastmesse lagunenud. Vajadusel lisa vahepeal veidi vett, aita allapoole vajunud paprikatükid liha vahele (muidu kipuvad need lõpus liha peal kõrbema minema) ja lihal võib ka külge keerata.
Tõenäoliselt valmib liha umbes 3-4 tunniga, nii et umbes selle arvestusega võib kuskil poole peal ka õli ja rosmariiniga veeretet kartulid ahju visata.
See on üks neist roogadest, mis puuahjus kindlasti veel kordades parem saaks, aga viib ka nii keele alla :)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nämm...peaks proovima :)

Pille ütles ...

Vääääääga isuäratav!

Postita kommentaar