E. coli ja liha?

kolmapäev, 2. mai 2007

Mõninga vee taga on probleeme Escherichia coli, õigemini selle ühe patogeense tüvega - Escherichia coli O157:H7, leviku ja kontrolli alla saamisega. Küll leitakse teda spinatilt, küll lihast ja inimesi haigestub. Teadagi, et kui lihast midagi bakteriaalset endale "külge korjata", siis on oluline liha pind ehk hakkliha oma suure pinnaga on ohtlikum kui muidu liha.

Et siis lingist inspireerituna:
On vist naiivne loota, et meie "masstoodanguliha" (kui sellistes kogustes nii öelda võib) puhtalt päikselistest võililledest ja heinast toitub nagu maal ennemuiste? Mitte, et ma kollat kardaks (mõõdukas hirm on mõistlik), aga lihtsalt pani järjekordselt mõtlema sellele, et kana ja muna ja muu liha võiks olla loomasõbralikus keskkonnas kasvanud ja traditsiooniliselt liigiomaselt toidetud - et sellist ohtu ei tekikski.

OT: läänerindel muutusteta

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eee, küll offtopic, aga Sa kindlasti tead head lahtise porgandipiruka retsepti, tahaks väga teha aga ei leia kuskilt. Kas panna katteks lihtsalt porgandi ja munasegu, kas porgandid eelnevalt keeta.... jne Tänud ette!

Anonüümne ütles ...

See on jummmala lahe leht siin :D
Igatahes, porgandid tuleb enne ikka keeta ja riivi, nii on parem süüa. Siis pressi muna kahvliga katki ja sega maitseainete ja porganditega segi, riputa taignale ja pista ahju. Kui on enam-vähem juba tainas küps, pintselda munaga pirukas pealt üle ja riputa natuke juustu peale. Keele viib alla!!!

Thredahlia ütles ...

Kuidas mul küll Margiti kommentaarile vastata on ununenud? Häbi mulle.
Porgandipirukaga on nii, et ennekõike tuleb porgandid keeta ja püreerida või kahvliga katki vajutada ning üldjuhul muna või muna ja vedelikuga segada, et mass hüübiks. Edasi otsustada, kas tahta soolast või magusat ja sealt lähtuvalt lisandid valida. Põhjana meeldivad mulle erinevad neutraalse maitsega muretainad.
Soolast täidist võib maitsestada muskaadi või värskete ürtidega ja muu vähe harilikumaga.
Magusaga on aga hoopis huvitav: kaneel ja ingver ja nelk ja mis kõik veel sinna sisse ei sobi - ainult katsetamise lust. Ühe sellise magusa piruka pildid täitsa ootavad, oleks ainult aega, et neist kirjutada :) täna-homme veel ei luba, vast nädalavahetusel.

Tuulekaru: aitäh!

Postita kommentaar