Sidruni-ingverimöks

kolmapäev, 11. oktoober 2006

Selle asendamatu ja maitsnutel pöördumatut sõltuvust tekitanud möksi väga umbkaudset, kuid vastavalt toormaterjalile siiski mõningast tunnetust (ja vähemalt nädalakest seismist-segamist) vajavat retsepti on korduvalt küsitud, jagan siis kõigile :P
Kui mate on parim puhtalt ja roheline tee meega, siis musta teed eelistan tihti just selle möksiga, kuid tegu on sügavalt subjektiivse maitseseisukohaga :)
Nüüd siis õelutsen, sest just seda ma täna valmistasin. Siiani on tuba meeldivalt tsitruselõhnane. Ilmad on täpselt nii sügiseselt külmaks ja värviliseks muutunud, et hing vajab õhtuti soojendamist ja erkkollased sidrunid on justkui loodud köögilauda kaunistama.


Sidruni-ingveri-suhkrusegu tee sisse (palja suhkru asemel)
  • 1/2 liitrine laia suuga hoidisepurk
    4-5 suurt siledakoorelist sidrunit
    ca 400 g suhkrut
    8-10 õhukest viilu ingverit
Ingver koorida, lõigata õhukesteks viiludeks või hakkida ja panna keeva veega loputatud või ahjus kuumutatud purki.
Sidrunid pesta korralikult harjates seebi ja veega.
Sidrunitelt riivida peene riiviga õhuke kollane kooreosa ja lisada purki (liiga tervislik see osa siiski pole ja võib vahele jätta).
Sidrunitelt eemaldada kogu valge koorealune osa (mina lausa lõikan ära) ja lõigata sidrunid õhukesteks viiludeks või kasutada tsitrusperssi. See valge vati moodi ollus teeb maitsva asja talumatult mõruks.
Sidruniviilud hõõruda/tampida suhkruga, kuni kogu mahl neist eraldub, kallata segu purki ja segada korralikult. Hiljem peab purgi põhja sadenema mõõdukas kogus suhkrut (kes ei soovi nii magusat teed, võib suhkrut panna vähem, aga see on äraproovitud ja maitsev variant).
Nädala jooksul hoida purki toatemperaturil ja segada korra päevas sadenenud suhkur segusse tagasi, suhkrut võib ka lisada.
Nädala pärast on "mögin" valmis kasutamiseks, kui juba varem pole maitsvat asja nahka pistetud ja sõrmedki puhtaks limpsitud. Lisada näiteks kuumale mustale teele ca. supilusikatäis pisema teetassi kohta.
PS! Säilitada külmikus ja enne tarvitamist segada!
Tõsisele teegurmaanile võib see küll tobeda "tee mürgitamisena" tunduda :D)

1 kommentaari:

Pille ütles ...

Ja oligi olemas. See postitus jäi mul täiesti kahe silma vahele, aga kuna kirjutasid sellest neli päeva enne mu suurt tagasikolimist kodumaale, siis ei ole siin miskit imestada:)
Aitäh igatahes!

Postita kommentaar