Hurmav hurmaa mascarponetäidisega :)

laupäev, 21. oktoober 2006

Meie kaubandusvõrgust leiab vahel üsna eksootilisi vilju, ka siin Tartus imekombel. Kaktuseviljale oli Konsumis isegi pikk selgitav tekst külge riputatud :P.
Seekord ei pääsenud ma aga mööda hurmaast ehk idasiospüüri viljast ehk Jaapani kakiploomist (Diospyros kaki). Mingil seletamatul kombel olid need, algselt Hiinast pärit viljad seekord toodud Brasiiliast, kuigi nad ka Vahemere ääres edukalt kasvavad ja sealt ju ometi lähemal peaks tuua olema. Igatahes... olles maitsnud ka küpset vilja otse puu otsast, ei saanud ma neid poodi jätta. Küps hurmaa on midagi eriti hõrku. Toorelt korjatud importkaubast seda muidugi loota ei olnud, aga midagi ikka. Vähemalt peale paari päeva kapinurgal seismist, kui viljaliha kenasti pehmeks ja klaasjaks muutus.
Olles pooled juba värskelt hävitanud, asusin otsima retsepti. Et neist, noh veel muulgi viisil maitsenaudingut saada. Pillele peab siinkohal jälle suuuure aitäh ütlema, et ka vähe haruldasematest algosakestest retseptid Nami-namis täitsa emakeeles saadaval on. Mitte, et ma mõne võõrkeelega hakkama ei saaks, aga nii on palju lihtsam. Igatahes retsept ise on siin.

Mascarponetäidisega hurmaad
  • 4 hurmaad
    125 g mascarponet (kodumaist, Vigala)
    1 tl vanillisuhkrut
    0.5 sl suhkrut
    2 sl mandlilaaste
Pese puuviljad ja lõika pealt 'kaas' ära. Uurista teelusikaga seest tühjaks. Ole ettevaatlik, et küpse vilja õhukest koort läbi ei torkaks, see on kerge juhtuma.
Sega mascarpone sisse suhkur, vanillisuhkur ja hurmaa viljaliha. Täida puuviljad saadud seguga, kaunista mandlilaastudega.
Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni juust on pehmenenud ja mandlilaastud värvi muutnud.
Serveeri soojalt. Keele viib alla!


10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see väärib proovimist, sest viljad just hakakvad kenasti valmis saama.

Thredahlia ütles ...

Tean, tean ;) idee sealt kuskilt sinu kandist tuligi. Te ainult kutsute neid vilju "kahtlaselt", nagu inglise keeleski. Emakeeli seos hurmavaga on vast eestlasele meelepärasem.
PS! Mis sa nendega harilikult peale värskelt söömise veel ette võtad (kui võtad)?

Anonüümne ütles ...

tead ei vötagi muffigi ette, värskelt sööme.

kuskil oli mingi retsept hurmaa ja kana vöi kalkuniliha salati kohta, seda mötlesin, et prooviks, kui ainult retsepti suudaks üles leida.

mul mees sattus eile su magustoidust vaimustusse ja lubas seda meile valmistada. aitäh.

Thredahlia ütles ...

Aaaaga palun! :)
Mina unistan siin küpsetest hurmaadest värskelt söömiseks, toorelt korjatud ei ole ikka seesama. Aga selleks peaks vist päris palju lõuna poole sõitma :(, mis ei tule praegu kohe kuidagi kõne alla.

Pille ütles ...

Aitäh, aitäh:) Tegelikult on see "eksootilisemate" komponentide retseptivaliku täiendamine täiesti teadlik olnud, tore, et abiks on.
See konkreetne retsept pikalt plaanis olnud, taas jõudsid ette. Enamasti olen hurmaad ka lihtsalt niisama ära söönud, seepärast pole ise jõudnud.
Pilt on igatahes ahvatlev!

Thredahlia ütles ...

Hakkame kokku leppima, kes ja mida ja millal või tuleb maraton? :D
Pilt tuli lihtsalt seletamatutel põhjustel seekord keskmisest isuäratavam välja. Ei saa jälle mainimata jätta, et maitse ja lõhn peaks ka juures olema :P

Anonüümne ütles ...

käisin hommikul turul ja ostsin ka khakisid, a no mis kuramuse moodi sul õnnestus neid seest tühjaks teha?? täielik müstika. ma nüüd sõin jutti 6 tükki ära, kuna lagund mis lagund. a sa oled laus geenius, et see sul õnnestus.

Thredahlia ütles ...

Õõnestasin teravaäärelise lusikaga ja jätsin ca. 0.5 cm paksused seinad. Erilisi komplikatsioone ei täheldanud. Viljad ka toored ei olnud.

Anonüümne ütles ...

liigküpsed viljad ma arvan oli mu probleem. a küll ma ükspäev ka mitte nii küpsed kätte saan ja teen seda magustoitu.

Risto ütles ...

Pean Laurit noomima, et ta ei sundind meid sinu juurde tulema, millest kõigest me ilma jäima. :D

Postita kommentaar