Mis saab ahjukanast?

neljapäev, 3. mai 2012

Elu tuletas mulle täna täiesti kogemata meelde kahte asja. Esiteks, et Eesti on ikka marupisike ja sinu vankrimüügikuulutusele võib vastata, no ütleme näiteks, endine kolleeg. Teiseks seda, et mul on blogi, mida reaalsed inimesed reaalselt loevad ja et ma pole (jälle) tükk aega mitte midagi postitanud. Et seda viga parandada, sirvisin blogimata toidupilte (viimasel ajal domineerivad millegipärast beebipildid) ja leidsin kana... sellise.

Pudelikana

Mida te teete ahjukana ülejääkidega? Suppi/puljongit võib muidugi teha, kui aeg ei piira, aga kui pole supituju? Meil juhtub harilikult nii, et ahjukanast kaovad esimesena kõhtu nahk, tiivad ja koivad. Teiseks päevaks kipuvad jääma praerasv, rinnafileed ja luukered. Ma pakun lisaks sellele supiversioonile veel ühe lihtsa, retseptita, aga ülimaitsva "teise päeva kana" versiooni, milleks läheb vaja praeleent, õlut või puljongit, kontidelt puhastatud kanaliha ja kartulit.

Esiteks tuleb praeleem ja rasv koguda kana alla nõusse ja alles jätta ning sellesse puhastada kanaliha ülejääk. Selle kupatuse võib panna külmikusse järgmist päeva ootama. Järgmisel päeval küpsetada ahjus kartulisektoreid või noori pisikesi värskeid kartuleid. Kuumutada ahjus kanaülejääk natukese õlle või puljongi kaasabil. Lisada võib meelepäraseid ürte. Kuumale kanale segada juurde krõbedad ahjukartulid.  Serveerida kohe! Pildil on lisaks kartulile käinud ahjust läbi veel ka seened. Kõrvale natuke kodujuustu-hapukoore-sibulasalatit ja keele viib alla.

Pudelikana Untitled
Kana kartulite, seente ja õllega / Chicken with potatoes, mushrooms and beer Kana kartulite, seente ja õllega / Chicken with potatoes, mushrooms and beer

6 kommentaari:

MargusM ütles ...

Hmm, tahaks sellest pudelikanast pikemalt lugeda. Keerleb ka endal pikemat aega see mõte peas.
Põhjus: http://www.youtube.com/watch?v=lqoXN1p6nyY&feature=related

Thredahlia ütles ...

Pudel, purk vms õllesordil pole mingit vahet, kas või vesi võib olla - oluline on seest aurutada ja kanal nahk ümberringi krõbedaks saada. Purk aurutab paremini kui pudel, loogiliselt. Vedelikku võiks sees olla ca 1/3.
Kana määrida seest ja väljast soola-pipraga sisse, pudeli/purgi otsa ja ca 230-250C ahju pooleks tunniks, siis tem 200-210C-ni alla ja veel pool tundi (keskmisele broilerile siis). Madalam temp pöördõhuga, kõrgem ilma, aga pöördõhuga saab parem. Ja keele viib alla! Proovida tasub tõesti vaid soola-pipraga kõigepealt, see on uskumatult hea.

Videos tundub kogu see õlle maitsestamise osa olevat oluline hoopis kastme tarvis, kanale ei tohiks see eriti midagi juurde anda.

Thredahlia ütles ...

Mure võib tekkida LIIGSE auruga, mis tuleks kas ahjust välja lasta või kana kael korralikult kinni tõmmata enne ahju panekut. Niiskus ei lase nahal mõnusaks krõbedaks minna, kui seda liiga palju on.

Anonüümne ütles ...

Tänud, väga hea kana tuli! Aga kuidas vältida seda, et rasv ahjus kärssama ei lähe? Kas selleks peab kana kaela tugevalt kinnitama või ongi paratamatu et väljavoolav rasv suitseb. Vedelikku ei olnud nagu liiga palju ja pöördõhku kasutasin ainult madalama temp juures.

Thredahlia ütles ...

Rasvapritsmed ikka suitsevadki. Ei pea ega pole mõtet vältida :)
Miks madalamal temperatuuril?

Nii kaasaegse info valguses, et ei peaks pudelitega mässama - Rimi müüb paari euro eest rasvarenniga vidinat, millele saab mugavalt linnu püsti panna, pestav ja mugav.

Thredahlia ütles ...

Kaela sidumine rasva tilkumise vastu ilmselt küll kuidagi ei aita, seda tilgub ikka igalt poolt...

Postita kommentaar