Šokolaadikook punapeediga

neljapäev, 19. juuni 2008

Kevadel Kopenhaagenis Nomas einestades
(pildid siin, pikemalt juunikuu Oma Maitses) hakkas mulle meeldima sealne peedivaht tumedas šokolaadis. Nii üritasin leida retsepti mingi lähedase kombinatsiooniga. Eesmärk ei saanud küll päris täidetud, aga avastus oli sellegipoolest meeldiv. Ma õpin niimoodi varsti peeti armastama :P Mõni õnnestunud katsetus veel ja...

Mul on vist uus šokolaadikoogilemmik. Tegelikult ka. Peet ei tohiks kedagi hirmutada - selle maitset pole tunda, aga teeb mõnusalt mahlaseks. Tume kakao muudab jällegi koogi maitse intensiivsemaks, nii sobib see ka vanillijäätisega serverimiseks. Retsept on Nami-nami ainetel. Suurendasin taina kogust, et 24 cm vormis mõnus paks kook saada ja lisasin kakaojoogipulbri asemel kvaliteetset tumedat kakaopulbrit. Teiste koguste tõttu kook ka küpseb kauem, minul tund ja 20 minutit, aga ahjud ja funktsioonid on erinevad.
Kui, siis järgmisel korral üritaks veidi vähendada suhkru kogust. Tuhksuhkru ja jäätisega serveerides sai nagu natuke liiga magus.

Šokolaadikook punapeediga

50 g kakaopulbrit (tumedat, mitte kakojoogi)
270 g jahu
3 tl küpsetuspulbrit
350 g suhkrut
350 g keedetud peeti
4 suurt muna
3 dl õli
2 tl vanilliekstrakti
tuhksuhkrut serveerimiseks

Sõelu kaussi kakaopulber, jahu ja küpsetuspulber. Lisa suhkur. Pane kõrvale.
Püreesta peedid köögikombainis. Lisa ükshaaval munad, seejärel vanilliekstrakt ja õli ning sega ühtlaseks.
Tee kuivainete keskele lohk ning kalla sinna peedipüree. Sega õrnalt läbi ning kalla võitatud 24cm koogivormi.
Küpseta 180-kraadises ahjus 60-90 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb puhtaks. Küpsetamise viimasel kolmandikul kata kook kõrbemise vältimiseks fooliumiga.
Lase koogil täielikult jahtuda ja puista enne serveerimist üle tuhksuhkruga.

7 kommentaari:

Pille ütles ...

Merilin, ma vaatan, et Sinust hakkab varsti asja saama :) :)

Thredahlia ütles ...

:D

Anonüümne ütles ...

aga äkki saaks veel parem sulatatud musta shokolaadiga (kakaopulbri asemel)?

Anonüümne ütles ...

See minu kiunumine, et suhkrut on liiga palju, ma eluski ei pane nii palju, oli natuke õigustatud ka ;) Aga see eest oli mõnusalt kakaone ja peet oli pigem täiteaine.

Anonüümne ütles ...

Oeh, see peedivaht tundub nii ahvatlev, et tekib kohe tahtmine midagi sellist ise valmis meisterdada...

Eva P. ütles ...

Tegin ka täna peedi-šokolaadikooki, Sinu koogiretsepti ainetel! Mulle maitses ja teistelegi, k.a nendele, kes alguses koogi nime kuuldes nina kirtsutasid. :)

Kook tuleb tõesti ilus paks, minu ahjus küpses tunni ajaga kenasti ära. Tegin Sinu retseptist erinevalt seda, et õli asemel kasutasin 2 dl ulatuses sulavõid (185 g-ne pakk) ja siis lisaks 1 dl õli. No mõtlesin, et mis kook see ilma võita on. Samuti lisasin tumeda šokolaadi tükke, mis olid koogi sees väga mõnusad.

Kook on ilusat värvi (punakas!), peedi maitset pole tõesti tunda. Mõtlesin ise ka, sobiks hästi jäätise või miski vanillikreemi moodi asjaga süüa ja näedsa, pärast Sinu postitust üle lugedes selgus, et oledki jäätisega ära proovinud.

Anonüümne ütles ...

Tegime ka seda kooki, jäi väga mahlane ja mõnus ja koorik jäi krõbe. Suhkrut panime 300 g ja ikka jäi magus, jäätisega söömiseks panen teinekord kindlasti vähem. Muidu aga aitäh toreda retsepti eest! :)

Postita kommentaar