Punasesõstrakook (kaerahelbepõhjal ja beseekattega)

neljapäev, 11. jaanuar 2007

Minu lemmikkook lemmikpõhja peal. Kaerahelves, vanilje ja hapu punane sõstar pealt mõnusalt krõbeda ja magusa beseega, mmmm.... Tervete vaarikatega on ka hea, kuigi vaarikatele tuleb natuke rohkem tärklist panna, nad ajavad rohkem mahla välja.
Sedasama põhja saab väga edukalt kasutada ka soolaste pirukate puhul, kui suhkur ära jätta. Soolase põhja sisse võib lisada natuke riivitud kõva juustu või kuivatatud ürte või veidi seenejahu, mis iganes pähe tuleb, maitsega sobib ja tainast märjaks ei tee.




Punasesõstrakook beseekattega
Põhi:
150 g jahu (sellest 1/3 võib olla täisterajahu)
40 g kiirkaerahelbeid
125 g võid
2 sl suhkrut
2 sl vett
Täidis:
250 g hapukoort
2-3 dl punaseid sõstraid (tooreid või külmutatuid)
4 sl suhkrut (maitse järgi)
1 tl naturaalset vaniljesuhkrut
2 sl maisitärklist
Besee:
3 munavalget
90 g tuhksuhkrut

Põhja tegemiseks võta hästi külm või ja kaerahelbed ning jahu, lisa suhkur ja haki segamini. Lisa 2 spl külma vett ja töötle kiiresti tainaks (parem on seda teha mingi abistava masinandusega, sest käed on soojad). Rulli tainas küpsetuspaberile lahtikäivast vormist natuke suuremaks rattaks. Kummuta tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi, säti ääred ilusaks ja pane vorm vähemalt pooleks tunniks külmikusse. Võib ka enne külmas hoida ja hiljem rullida. Peamine, et tainas toatemperatuuril ei seisaks, nii tuleb muredam.
Soojenda ahi 200 kraadini. Toesta põhja ääred fooliumiga, et need alla ei kukuks,  torgi kahvliga põhi läbi ja küpseta paljast põhja 10 minutit. Eemalda foolium.
Sega puhastatud marjad tärklise, suhkru ja hapukoorega, laota segu põhjale. Küpseta 9-10 minutit 200-kraadises ahjus.

Vahusta toasoojad munavalged aeglaselt tugevaks valgeks vahuks ja lisa vahustamist jätkates vähehaaval tuhksuhkur. Vahusta kuni vaht on kõva ja siidine. Laota vaht auravkuumale täidisele nii, et see on kontaktis kogu piruka äärega. Vastasel korral tõmbub küpsev besee äärest eemale. Kattes beseega kuuma täidist, küpseb besee alt ja pealt ühtlaselt.
Küpseta kooki 175 kraadi juures veel 15-20 minutit, kuni besee on beež ja pealt krõbe. Lase koogil lahtise uksega ahjus jahtuda.
Kui tahad pisarakooki (higistavat beseed, millel suhkur seest välja tuleb), siis laota besee külmale täidisele, küpseta vast kõrgemal temperatuuril ja lühemat aega. Pisaraid põhjustab kuuldavasti ka suur temperatuurimuutus - st. koogi ahjust otse jahedasse kohta tõstmine võib ka mõjuda.
Serveeri jahtunult.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

taaskord näeb asi väga kena välja ja ajab isu peale. eriti kui tööl kõht tühi on!
siit moraal-tööajal mitte passida blooge!

Anonüümne ütles ...

No kommentaariks ka niipalju, et naturaalset vaniljet pole olemas:)

Thredahlia ütles ...

Kõnekeel murrab minugi teksti sisse (vanill ehk vanilje ja vanilliin). Vanillsuhkrut mõtlesin ma muidugi, looduslikku, mitte sünteetilist vanilliini.

Anonüümne ütles ...

paar täpsustavat küsimust...kas hapukoor on 20%-ne ja kas kartulitärklisega võiks ka asja ära ajada?

Thredahlia ütles ...

Hapukoor on kindlasti 20% (ilmselt siiski töötab ka 10%) ja tõenäoliselt ajab asja ära ka kartulitärklis - viimast mul lihtsalt kodus ei leidu, kuna kahe tärklise tarvis pole vajadust ja maisitärklis on enamusel juhtudel lihtsam-lollikindlam :)

maria ütles ...

Proovisin ise järgi! Maisitärklise asemel kasutasin kartulitärklist ning kook tuli meeletult maitsev :)

Siiri ütles ...

Minul jäi koogi täidis vedel:(

Thredahlia ütles ...

Liiga kuumalt lahti lõigatud, liiga palju marju või tärklis ununenud? :)

Postita kommentaar