Ahjukartulid

esmaspäev, 6. veebruar 2006

Kuidas teie ahjukartuleid teete? Koorega? Kooreta? Eelnevalt keedetult? Maitsestatult? Ainult soolaga? Lihaga? Tervelt või sektoritena?

Ahjukartuli valmistamine on lihtsam kui keetmine - pole vaja isegi kurnata ja õhemad sektorid on küpsed vaid poole tunniga:). Ja vähemasti mulle tundub, et ka maitsvam.

Mina ei keeda kartuleid kunagi enne ahju panekut, ka 2-3 minutit mitte. Nii päris ahju maitsega kartulit ei saa, ikka jääb keenud maitse juurde.

Pesen ja koorin keskmise suurusega terved või poolitatud kartulid ning viskan märjalt küpsetuskotti. Sellest niiskusest tekib hiljem vajalik aur. Niristan kotti head õli (või viskan sekka mõned paksud peekoniviilud) ja lisan soola ning maitseaineid. Siis sulen koti raputan korralikult läbi, et maitsed seguneksid, torgin kahvliga pealmisesse külge mõned augud ja panen kuuma ahju (jälgida koti suurimat lubatud kasutustemperatuuri). Hiljem pole muud vaeva, kui maitsvad kartulid kotist välja päästa, ka potid-pannid jäävad puhtaks.
Saavad maitsvad ja pruunid, ei kuiva kõvaks, kuid on krõbedad. Ja alati saab maitsva tulemuse ka ilma igasuguste lisafunktsioonideta elektriahjus.
Maitsetega saab lõputult mängida ja valida meelepärane, aga minu vaieldamatu lemmik on õli, soola ja küüslauguga. Vahel kasutan küüslaugu asemel tshillihelbeid või ürte. Tüümiani või rosmariiniga on eriti hea.

Hea kartul tahab rasva ja tulist ahju. Nii tulebki ahi enne 200-220 kraadini kuumutada ja alles siis kartulid ahju panna. Ja ega igapäevane mugavus, küpsetuskott, pole kohustuslik. Küll nõudepesumasin jõuab pesta.
Tulises ahjus lahtiselt küpsenud kartulid (terved või poolikud), soola ja hanerasvaga... kõrvale kodujuust hapukoore ja rohelise sibulaga, praetud soolaliha... see tekitab isu ka täis kõhuga, nii et kogustega tasub taasihoidlik olla :)



Kiiresti valmivad ka maitsestatud kartulisektorid. Need on ahjus lühikest aega ja ei taha küpsetuskotti peitmist. Enne aastavahetust võib sekoritele ka koore külge jätta - jälle teistmoodi maitse.
Maitsestamisega ikka sama lugu - õli segada suures kausis maitseainetega ja siis kartulisektorid korralikult segades või raputades selle "maitsepastaga" katta. Edasi küpsetusplaadile ja ahju kuni on krõbedad.
Hea ahjukartul maitseb nii hästi, et liha sinna kõrvale ei ihkagi, kuigi ahjukartul ja sealiha on traditsioon.

8 kommentaari:

Unknown ütles ...

küpsetuskotis pole kunagi küpsetanud, peaks proovima! muidu talitan sarnaselt, kausis õli ja maitseainetega segi ning ahju. kui miskit suitsupekki või peekonit leidub, siis nende viile ka kartulitele peale. sektorid meeldivad ka. mõnikord poolitan kartulid ning lõikan pealt paarimillimeetriste vahedega lahti, alt nii sentimeetri jagu jääb kartulit koos hoidma.

Thredahlia ütles ...

Fooliumis või täidetud ahjukartulit on tegelikult ka veel võimalik teha ju, aga need ei ole nii lemmikuks saanud.
Kui keegi viitsiks minu eest fooliumis koorega kartuleid küpsetada, sisu natuke välja õõnistada ja seene-juustuseguga täita, siis sööksin end neist vist ümmarguseks.

Anonüümne ütles ...

minu lemmikud on ahjukartulid siis, kui vahel harva isakoju minnes isa ütleb: "stopp, täna teen süüa mina!" ja hakkab suure entusiasmiga koorima 3-4 cm läbimõõduga nn kanakartuleid. ning kui neid ahjus teha nii, et pealt on krõbedad ja seest mõnusad muredad ja kõrval on piprane searibi...mmm

KK ütles ...

Meil tehakse niiviisi, et valitakse suht piklikud kartulid ja kooritakse. Siis poolitatakse need niiviisi, et poolikud jääksid ka pikkupidi. Lisatakse natuke läbikasvanud liha tükke või peekoniribasid õhukesi ja puukütteahju. Ahi peab olema punasüteline ja kuum aga mitte leegine enam. Aeg-ajalt tuleb kartulid välja võtta ja natuke rasvaga kasta (lihast tuleb või siis kui liha pole, õli + vett natsa). Väga mõnus hapukurgiga või kõrvitsasalatiga:). Teeme tavaliselt nädalavahetustel ja vanaema taluahjus:). Ainus maitseaine, mis kasutust leiab on sool. Vahel tilli ka lisaks aga muud mitte.

Anonüümne ütles ...

Ka meie ahjukartulid valmivad nii, et kooritud kartulid pannakse läbikasvanud lihaga ahju - liha all, kartulid peal. Kui liha küps, tõstetakse see pruunistunud kartulite peale ja torgatakse veel ahju krõbenema. Kõik see toimub puuküttega ahjus. Maitsestakse ainult soolaga, vahel siiski lisatakse ka köömneid.

miramis ütles ...

Olen viimasel ajal kasutanud sellist moodust, et kooritud ja parajaks tükeldatud kartulid segamini sibulasektorite ja küüslauguküüntega. Paar viilu sinki või suitsuribi ka juurde. Natuke õli ja vett põhja, soola ja tüümiani peale raputada. Siis ahju süte peale ja 15 min pärast kontrollin, kas on küpsed. Vahel juhtub, et kartul on pealt pruun ja krõbe, aga seest veel kõvavõitu, siis panen fooliumi peale ja veel 5 minutiks ahju. Nämma! Eriti küüslaugud viivad küpsenud peast lihtsalt keele alla!

Anonüümne ütles ...

mann2 teeb nii: koorin kartulid, panen kuuma veega (sool ka) keema, keematõusmisest ca 8-10 min ( oleneb kui suured kartulid on) kurnan ära. valan kuumad kartulid üle sortsu hea õliga ja kallan ahjuplaadile. lisan vaba käega tüümiani, küüslagutükke. ja siis kuuma ahju 210-220 juurde.

Anonüümne ütles ...

Hää on lisada kartulitele veel porgandi- ja kaalikatükke (umbes sama suured tükid kui poolitatud kartulid). Kuigi viimased peaks panema pisut enne ahju, kuna küpsevad kauem.

Küpsetan neid tavaliselt koos seapraega ja maitsestan reeglina ainult soolaga (nii siga kui juurikaid), vahel olen lisanud kartulitele ka veidi rosmariini ja määrinud siga mõne ise kokkusegatud maitsemöksiga või pikkunud nt küüslauguga.
Juurde ikka tavapärane - kodune marineeritud v soolatud kurk, tomati-sibulamoos, marineeritud kõrvits, isetehtud leib ja pudel või paar head tumedat tummist õlut :)

Ivar
kah amatöörkokk:D

Postita kommentaar