Maitsev maks, kogemata, kiiresti ja maitsvalt

esmaspäev, 4. mai 2009

Veisemaks siidriga


Ma leiutasin ilmselt jalgratta, aga siiski. Juuuuube maitsev tuli, samm edasi harilikust praadimisest.
Teadagi on maksa suur vaenlane selle "vaeseomaks praadimine", kuivaks ja puiseks läheb kätte. Sel korral aga selgus kahvlit maksa lüües, et on teine natuke ebameeldivalt roosaks jäänud. Ja siis see sündis... käes oli kokkamise ajaks avatud pudel kuiva siidrit...
Kujutan ette, et kui maks pisi-pisikesteks tükikesteks lõigata, siis passiks see (külmalt) hästi ka hommikustele röstsaiadele. Mmmmm...

Maitsev maks

Külmutamata veise(/vasika) maksa
Kuiva siidrit
Sibulat
Soola-pipart
Jahu (nisupüüli, täisterajahu, mitmeviljajahu, vms.)
Õli/võid praadimiseks

Puhasta maks kelmetest, lõika sentimeetripaksusteks (või veidi paksemateks, mitte õhemaks) viiludeks ja kuivata köögipaberiga. Jahvata maksaviiludele soola, kohe üsna ohtralt.
Viiluta sibul ja prae keskmisel kuumusel pehmeks. Tõsta sibul ootele, puhasta pann, lisa uuesti õli (rohkelt-heldelt) ja aja pann tuliseks.
Patsuta maks jahus ja prae tulisel pannil kiiresti kahelt poolt pruuniks (paar-kolm minutit, mitte kauem). Pane pannile korraga ainult nii palju maksaviile, et nende küljed praadimisel kokku ei puutuks (muidu jahutad panni liiga maha).
Kalla pannile siirdit nii, et see panni pinda nii veidi alla poole sentimeetri jagu kataks (vahutab alguses korralikult, mitte ehmatada), keera kuumust madalamaks ja kata pann kaanega. Paari minuti pärast keera maksaviiludel teine pool ja hauta veel minutike. Jahvata maksale maitse järgi pipart.
Serveeri kuumalt praesibula, praeleeme, saia ja salatiga.

1 kommentaari:

Pille ütles ...

Neid jalgratta leiutamisi tuleb köögis ka mul tihti ette, aga no ega see leiutise väärtust vähenda. Igatahes tundub ahvatlevalt maitsev..

Postita kommentaar