Jahtudes sulav ehk külma ilma kuum jäätis

pühapäev, 14. jaanuar 2007

Kuna mul juba teist nädalat ei ole kaamerat (mis pole kunagi minu oma olnudki, aga inimene harjub heade asjade ja olukordadega kiiresti) ning selleks kõige viimasemaks eksamiks õppimine ei taha kohe kuidagi edeneda, siis tõmbab mind kangesti suure laia interneti sisse tuhnima...

Türgis üllatas mind jäätis, mis ka 35-kraadise õhutemperatuuri juures lasi end suhteliselt üles sulamata lõpuni süüa. Türklaste jäätis on dondurma ja sisaldab oma unikaalse tekstuuri tarvis looduslikku mastiksit ning erilist kohaliku orhidee mugulast saadavat ainet, mida aga on loodust hoides keelatud ekportida. Nii ongi Türgi jäätis õige pisut kummine ning aeglaselt sulav, aga jahutav ja ülihea. ...ja oh seda lõputut maitsete valikut - pistaatsiajäätis sai mu isiklikuks lemmikuks. Rääkimata koomlisest situatsioonist, kus Mado jäätisekohvikus kolm teenindajat korraga agaralt meie soove täita tahtsid. Tõlkimises ei olnud kahjuks keegi neist eriti tubli, kasutasime hoopis võõrustajate lahket abi. Evli eeskuju järgides soovitan ka selle keti jäätiseasutusi kindlasti kõigile, kes Türki satuvad. Maitseelamus on garanteeritud. (Esimesel pildil on Mado's tellitud kadayıf pistaatsiajäätisega, teisel pildil kuivatatud kujul kaasa toodud kadayıf sulava kodumaise vanillijäätise ja Vana Tallinnaga. Kadayıf'i tainast valmistatakse ka juustuga, siis on tegemist künefe'ga - hea on igat pidi.)



Aga pealkirja juurde tagasi. Kujutate te ette jäätist, mis ei sula mitte soojenedes, vaid hoopis jahtudes. Kas sellist jäätist peaks siis hoopis kuumutiseks kutsuma? :)
Kuum ja jahtudes sulav jäätis on kuulu järgi täiesti võimalik, aga selleks on tarvis toidutööstuslikku metüültselluloosi (E461), millel on tore omadus lahustuda ainult külmas vees ja kui tema lahustub, siis jäätis sulab. Ehk vastupidiselt suvele, saaks talvel süüa kuuma "jäätist", mis maha jahtudes sulama hakkaks. On ju sulamine jäätise juures äärmiselt tähtis - muidu pole tegemist jäätisega.
Täpsemalt lugeda ja retsepi vaadata saab SIIT.

PS! Umbestäpselt eile kuu aja pärast saab jälle südameküpsiseid teha :)

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Kui Sul mastiksipistaatsiat ja mahlepit (lõhnava kirsipuu tuumi) vaja on, siis anna teada. Mul jagub teistelegi:)

Thredahlia ütles ...

Tänud pakkumast :)
Ma küll hetkel puudust ei tunne, aga jätan meelde, kui miski eriti põneva retsepti peale satun.

Postita kommentaar