Tee ja piim ja tervis

kolmapäev, 10. jaanuar 2007

Teadlased on näidanud, et kui tee üldteadaolevalt mõjub hästi veresoontele ja 
aitab ära hoida südameveresoonkonna haigusi, siis piimaga tee seda ei tee, teatab "European Heart Journal".  "Süü" on piimavalkudel, täpsemalt kaseiinil, mis interakteerub tee kasulike polüfenoolsete ühenditega (flavonoidid, täpsemalt katehiin).
Seega oma veresoonte tervise huvides valime piimašokolaadi asemel mõrušokolaadi ja teed joome piimata, sest sarnased kasulikud ühendid sisalduvad ka šokolaadis, veinis ja tsitrusviljades (kuigi veini piimaga vast keegi jooma ei kipugi)... vaesed inglased :P

Või ei ole see piim seal tee sees nii pahalane midagi...?

Ja et lingipuudust ei tekiks, siis Harold McGee räägib oma blogis tsitruselistest ja nende omadustest köögis, muuhulgas sellestki, et tsitruselised ja oliivõli ei sobi kokku.

3 kommentaari:

Pille ütles ...

Ma lugesin ka seda nädalavahetuse šoti lehtedest ja õhkasin kergendatult, kuna mulle ei hakanud see piima lisamine teele ka seitsme Edinburghi aasta jooksul meeldima:)

Anonüümne ütles ...

Vein ja piim, hmm. See tuletas mulle meelde seda probleemi, mis aastavahetuse paiku yles kerkis, nimelt tegime sellist kena asja nagu http://godecookery.com/friends/frec41.htm ehk siis maasikapirukat, keskaegse retsepti j2rgi. Probleemi olemus aga selles, et sisu keedetakse kokku veinist, koorest ja piimast, muna pannakse peale keetmist juurde ja maasikad veel hiljem. Ja loomulikult l2ks see segu keetes kokku. Kas abiks oleks magusam vein, muna lisamine juba keetmise ajal (et sihuke keedukreemi moodi asi) v6i midagi muud? Andke n6u, head s88gitegijad!

Thredahlia ütles ...

Ma ei tea, kuidas keskajal selle veini ja veini veega lahjendamise ja asjaga oli, veini peeti ju pikka aega pahaks kiirestiriknevaks vedelikuks, aga... ma ei julgeks sellist segu küll tükkide hirmus kokku segada (piim ja hape...). Vaevalt, et neil keemia teistmoodi toimis.

See algse retsepti "cream" võis muidugi ka peaaegu tahke ollus olla, mitte praegune poe kohvi-vahukoor ja piimast pole algses retseptis üldse juttu. Ja seal on ju lausa kirjas, et "& if it is clotted, draw it through a strainer"

Postita kommentaar