Karulaugurisoto

neljapäev, 15. mai 2008

Risotost ja selle valmistamise omapäradest olen varemngi kirjutanud (seenerisoto näitel) ja eelmisel kevadel risotot nõgestest teinud. Maitsev oli. Seekord siis karulauguga. Paar peotäit kupatatud kogritsaid ei tee ka paha (lisada koos karulauguga).

Risotoriisina kasutasin seekord vialone nano't ja ei tea kas seepärast või mõnel muul põhjusel - puljongit kulus algses retseptis antust ikka oluliselt rohkem.

Karulaugurisoto
idee siit, peaaegu

100 g sibulat
30-50 g võid
300 g risotoriisi (arborio, vialone nano, carnaroli)
100 ml kuiva valget veini
800-900 ml aedviljapuljongit
100 g karulauku
(1 spl karulaugupestot, värviks)
100 g Parmesani, riivitult
(100 g kupatatud kevadkogritsaid)

Lase valmis puljong keema ja keera kuumus väiksemaks.
Sulata või paksupõhjalises nõus ja lisa peenelt hakitud sibul. Prae klaasjaks, aga ära pruunista (umbes 5 minutit).
Lisa riis ning sega nii, et kogu riis saaks võiga kaetud. Kuumuta, kuni kõik terad on kuumad. Lisa vein ja lase täielikult aurustuda, kuni riis ja sibul on jälle kuivad.
Lisa kulbitäie kaupa kuuma puljongit ja sega. Uus kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on pea täielikult imendunud. Nii ei jää risotto lõpuks liiga vedel. Jätka puljongi lisamist ja keetmist 15-17 minutit. Risotto on valmis, kui riisiterad on küll pehmed, kuid siiski "al dente", sest riis valmib iseenda kuumuses tulelt võttes edasi.
Keera kuumus maha ja lisa hakitud karulauk (lehed, pungad), lusikatäis karulaugupestot värviks ja soovi korral hakitud seened.
Lase risottol mõni minut seista.
Klopi risottosse riivitud Parmesan.
Maitsesta ja serveeri kuumal taldrikul.

7 kommentaari:

Pille ütles ...

Tõeliselt kaunis! Egas midagi, õhtul jälle metsa :)
(Mul oli ka kange soov karulaugupestoga risotot teha, aga pesto sai enne otsa)

Thredahlia ütles ...

Kaunis-söödav oli see õis seal peal - tee või ainult õitest salatit :P

See pesto seal ei ole tegelikult üldse vajalik, aga annab kena värvi. Maitseks piisab hakitud lehtedest täiesti ja juustu segad ju nii kui nii sisse.

maris ütles ...

sibula all mõtled tavalist, mitte rohelist sibulat, eks?:)

Thredahlia ütles ...

Jah, mugulsibulat ikka :)

Pille ütles ...

Ma nüüd hakkan tegema. Aga kuna tegin kogu karulaugu pestoks, siis teen kenasti rohelise karulaugurisoto Sinu & Johanna retsepti baasil :)

Anonüümne ütles ...

miks propageeritakse ikka ja jälle karulaugu kasutamist, ilma et öeldaks, et see taim on looduskaitse all :(
siingi üks eelnev kommenteerija lubas kohe metsa minna. palun rõhuta, et karulauku ei tohi metast korjata!!! samuti ei või kindel olla turumüüjates.

Thredahlia ütles ...

Pille, tore kuulda :)

Anonüümse tähelepanu tuleks juhtida asjaolule, et kaitsekategooriad on erinevad. Omaks tarbeks võib karulauku loodusest korjata, kui sellega ei kahjusta kasvukohta (ei korja lagedaks, ei kaeva välja). Keelatud on aga müügiks korjamine.

Ja see looduskaitselisus on paar postitust eespool, teema alguses, täiesti mainitud :)

Postita kommentaar