Ülekaalulisus aitab kaasa kliima soojenemisele

reede, 16. mai 2008

Kui me nüüd korraks unustame temaatika, kas ja kui palju inimtegevus üldse mõjutab kliima soojenemist, siis... tuleb välja, et ülekaalulisus aitab kaasa kliima soojenemisele.

Ülekaalulised inimesed tarbivad ebamõistlikult rohkem ressurssi oma normaalkaalus liigikaaslastega võrreldes, allika põhjal 18% rohkem. Pannakse ju suur osa kliima soojenemise mõjufaktoritest intensiivse põllumajanduse-toidutööstuse ja transpordi süüks ning suurema kehamassi ülalhoidmiseks-juurdekasvatamiseks-ringiliigutamiseks kulub nende majandusharude saadusi-teenuseid rohkem. Samuti liiguvad ülekaalulised inimesed rohkem fossiilseid kütuseid tarbiva transpordiga ja liiguvad vähem jala/rattaga.
WHO hinnangul on maailmas aastaks 2015 2,3 miljardit mõõdukalt (KMI>25) ja 700 000 raskelt (KMI>30) ülekaalulist inimest.

[Edit] See postitus oli mõeldud iroonilisena viimase aja lehmakõhugaasitemaatika taustal ja kuna uudis mulle hommikul sujuvalt ette sattus, siis... kliimasoojenemise paanikasse (just paanikasse, mitte selle põhjustesse) suhtun üldse teatava skepsisega.
Päris kindlasti ei soovinud kedagi solvata. Vabandan, kui olen seda teinud.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

vat see on huvitav ja hea postitus.
karuema, ka ülekaaluline

arni.alandi ütles ...

Selle väite tagumine ots on jama puha. Ma eluaeg jalgsi käinud ja ühistranspordiga liikunud, autot pole kunagi omanud ega ka sõprade-tuttavate autois tihti küüdiliseks olnud.

Väite esimeses otsas võib oma väike tõetera isegi olla.

Thredahlia ütles ...

Ma ei ole tegelikult üldse teadlikult õel. Tegin üles postitusse ka märkuse...

Aga sellest viimasest otsast. Üldistada saab ikka alla, mitte üles (a la Tartus tuigerdas purjus vanamees vastu - tühjade pudelite linnas elavad ainult joodikud).

Kui ei ole just tegu meditsiiniliste põhjustega, siis kasvab kehakaal ikka sel põhjusel, et füüsilise koormusega ei kulutata sisse söödud energiat ära. Nii lihtne see ongi.
Suhteliselt istuvale tööle minnes ja end kolleegi autoga tööle-koju sõidutada lastes märkasin seda ka enda puhul... kevade ja kõndimiskampaaniaga uuesti jala tööl käima hakates näen vastupidist.

Postita kommentaar