Veel üks rabarberikook - kreemjas rabarbripirukas

reede, 23. mai 2008

Haige olla on tobe. St., et peab toas istuma ja ei oska midagi tarka teha ja...
... no koogiisuga kooki ikka võib teha.

Seekordne rabarberikook Nami-nami kaudu 2003. aasta Pereköögist. Ei saa ju proovimata jätta, kui nii soojalt soovitatakse. Koostisained jätsin mahumõõtu, kuna mugavat kaalu polnud võtta, vabandused.
Ainult suhkrut ma paneks järgmisel korral kindlasti topeltkoguse kui mitte rohkem.

Kreemjas rabarbripirukas

Tainas:
2.5 dl nisujahu
0.5 tl küpsetuspulbrit
2 sl fariinsuhkrut
100 g võid

Täidis:
500 g rabarbrit
1 dl fariinsuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
1.5 sl nisujahu
2 munakollast
3 dl 35% rõõska koort

Sega jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sulatatud või ühtlaseks tainaks.
Vajuta tainas Ø 26 cm koogivormi põhja ja äärtele ning pane 30 minutiks külma.
Seejärel küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit.
Koori ja tükelda rabarbrid.
Sega omavahel rabarber, suhkur, kaneel, kardemon ja jahu ning kalla vormi.
Vahusta munakollased, sega koorega ja vala samuti vormi.
Küpseta kooki veel 30 minutit.
Täidis peab jääma pehme ja kreemjas.
Lase jahtuda, nii muutub pirukas tahkemaks ja seda on kergem lõigata.
Soovi korral serveeri kooki vahukoore või vaniljejäätisega.


Veel:
rabarberist
kooke

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mõnus kodune kook paistab piltidelt, lisaks perenaisele ;)

kahju, et Hiinamaal rabarberit ei tunta. peab niisiis ikka õuntega proovima, või asendaks mõne tsitruselisega?

Thredahlia ütles ...

Ma ei tea, kas ma päris tsitruselistega julgeks proovida, aga mõne hapu puuvilja või marjaga küll. Vaarikatega? Pead ei oska tulemuse eest anda, aga ploomid küpsevad hapuks... siis lisaks vast kaneeli-kardemoni asemel vanilli-martsipani.

Anonüümne ütles ...

oi jah, no vat ei ole meil vaarikaid ka mitte! muidu ikka näiteks mustikaid tuuakse hirmkalli raha eest Uus-Meremaalt sisse, aga vaarikaid pole üldse saada.

äkki võiks viinamarjaga proovida?rohelisi pole, punaseid aga leiab.

Thredahlia ütles ...

Proovida võib igasugu asju :)
Anna siis teada, kuidas välja tuli.

siuu ütles ...

see on apsouutselt minu lemmik rabarberikook ja väärib igati reklaamimist!

Pille ütles ...

Oiiii, kui ilusad pildid!! (Ja kook on hea, muidugi. See suhkru kogus oleneb sajast asjast, sh kui hapud-vähehapud rabarbrid kätte sattusid. Sul siis ilusad roosad, aga salakavalalt hapud:)

Thredahlia ütles ...

See on minu uus lemmik ka :P

Suhkrust ja rabarberist... ma olen kogu aeg ühest kohast pärit rabarbereid kasutanud, täitsa ise korjasin :) Ja muude retseptidega pole suhkruprobleemi justkui olnud, aga ilmselt oleneb palju ka maitsjast. Ma siuke pirtsakas mõnikord. Meie seas oli ka neid, keda hapusus ei häirinud. Aga ei hullu, magusat vahukoort saab ju kõrvale süüa.

Anonüümne ütles ...

Kumkvaatidest (kuidas iganes nad eesti keeles peaks olema 'cumquat') saab hea koogi. Retsepti ei oska anda, tegin silmajärgi. Rabarberiga võrreldes panna ikka vähem ;)

vahterliina ütles ...

mulle tundub, et ma pean ka ikka selle alternatiivse "kokkame koos" ära tegema, mitmes kohas silma hakanud ja ei saa enam mõttest ära...

Juc ütles ...

Tegin eile selle aletrnatiivse kooskokkamise ka ära. Jube hea maitsega, aga mõned tähelepanekud siiski. Järgisin täpselt retsepti, aga tainast kippus vägisi väheks jääma, lõpuks sai paberõhuke. Mis kippus lõigates lagunema. Ja päris hapu sai ka, meespoole jaoks kohe liiga hapu. JÄrgmise korral paneks rohkem suhkrut ja teeks rohkem taigent. Kuidas sul Thredahlia nende asjadega lood olid?

Thredahlia ütles ...

Aitäh, Triinu. Jah, värskete kumkvaatidega saab nii mõndagi maitsvat ette võtta :) Juhul, ui nad maitsevad.

Veranda, see on hea mõte!

Juc, suhkruast üleval juba kirjutasin. Taina kogusest 26 cm diammetsiga vormile minu meelest piisas küll, aga äärtesse ei tohi paksult jääda. 24 cm vormi täitmisega ei ole üldse mingit probleemi :)

Juc ütles ...

oi,vabandan, ei lugenud seda suhkruteemat ülevalt. teinekord olen tähelepanelikum.
mul on jah 26 cm vorm, teen järgmisel korral siis suts rohkem tainast. :)
igatahes on sul superilusad pildid sellest koogist!

Thredahlia ütles ...

Aitäh!
Lihtsalt teistmoodi - nõud ja köök olid erinevad :)

Anonüümne ütles ...

Tegin ka seda ja üllatavalt hea tuli :)
Kuivadest ja traditsioonilistest rabarbrikookidest tüdinud võiksid seda retsepti proovida - hoopis teine dimensioon!

Postita kommentaar