Quiche ehk ümmargune lahtine pirukas munapiimaga

reede, 9. mai 2008



Algupärane 16. sajandi Nancy'st pärinev Quiche Lorraine ehk Lotringi pekipirukas (Lothringer Speckkuchen) sisaldas leivatainast põhjal krõbedaid suitsupeekonikuubikuid ja munapiima. Täidis maitsestatakse ürtide ja musta pipraga. Selline leivatainal pirukas on endiselt levinud Bodensee ääres. Küpsetati seda pirukat enamasti 18 cm läbimõõduga ümmarguses vormis, erinevalt Eesti traditsioonilistest kandilistest lahtistest plaadipirukatest (kandiline plaadipirukalõik ei ole quiche!). Esialgsesse retsepti lisandus aja jooksul juust ja leivatainas asendus soolase muretainaga. Olgugi, et algselt Saksa aladelt pärit sügis-talvine pirukas, on quiche muutunud ka Prantsuse köögi osaks. Jätke ära juust ja lisage ohtralt sibulat ning saate Quiche Alsacienne'i ehk Zwiebelkuchen'i.
Inglismaal muutus see pirukas populaarseks peale Teist Maailmasõda ja USA's 1950-ndatel. Mõistetamatult ei peeta seda millegipärast meestele kohaseks toiduks - "real men don't eat quiche", kuigi tegu on kahtlemata väga toitva pirukaga.

Tänapäeval on levinud loominguline lähenemine täidise koostisele ja põhjana kasutatakse sageli ka lehttainast. Samuti juhtub vahel, et pirukas ka kaetakse tainaga, kuigi siis on seos algupärase quiche'iga juba väga hägune. Ainus reegel täidise kombineerimisel on mitte kasutada liiga palju erinevaid maitseid. Piirduda võiks kolme komponendiga lisaks munapiimale.





[Edit: 24.03.2008] Taina kogus on kohandatud 24 cm diameetriga vormile.
[Edit: 09.05.2008] Tainasse lisatud searasv - erinevate rasvade koos kasutamine muudab taina mõnusalt muredaks.



...vaata tervet postitust...


Tainas:

  • 120 g võid (või searasv ja koorevõi 1:1)
    240 g nisujahu (nt. valget ja täistera nisujahu ehk Graham jahu 1:1)
    paar spl külma vett
    0.5 tl soola
Täidis:
  • 1 muna 1 dl vedeliku kohta, kusjuures vedelik võib olla piima-kooresegu koor, hapukoor...
  • 24 cm diameetriga vormi kulub mõistliku täidise koguse juures 2-3 muna ja 2-3 dl vedelikku olenevalt täidise kogusest.
Täidiseideed:
peekon, rullkõrvits, sibul, riivjuust, hapukoorega (pildil)
nõrutatud tuunikalakonserv, tomat, riivjuust
marineeritud kanafilee, porrulauk, paprika, riivjuust, kookospiimaga
spargel, suitsulõhe, riivjuust
spargelkapsas, lillkapsas, sink, riivjuust
spinat, küüslauk, feta
porru, erinevad juustud
rullkõrvits, baklažaan, paprika, riivjuust
tomat, oliivid, värsked Vahemere ürdid (tüümian, rosmariin), feta
naat/nõges/spinat, kodujuust, peekon (hapukoorega) - PILDIL

Taina jaoks hakkida või (ja rasv) soola ja jahudega, lisada vesi ja töödelda kiiresti ühtlaseks.
Rullida tainas küpsetuspaberi peale küpsetusvormist (24 cm diameetriga) natuke suuremaks kettaks.
Katta lahtiväiva vormi põhi küpsetuspaberiga. Kummutada lahtirullitud tainas vormi, siluda ja kohendada (tainarullimise paber jääb üle, võib kasutada hiljem muudel eesmärkidel) ning panna vähemalt pooleks tunniks kuni üleöö külmikusse seisma.
Hea põhja eelduseks on, et kõik koostisained oleks võimalikult külmad ja taina tegemine toimuks võimalikult kiiresti, samuti peab tainas saama piisavalt külmas seista.
Seejärel torkida põhi kahvli (või puutikuga, kui on tegu teflonkattega vormiga) läbi ja küpsetada 220 kraadini eelsoojendatud ahjus 10-12 minutit.
Selle ajaga alandada ahju temperatuuri 180 kraadini, valmistada ette täidis ja segada kokku munapiim. Maitsestada täidis vastavalt soovile.
Küpsenud põhjale laotada eenevalt küpsed tahked koostisained ja valada üle munapiimaga ning katta riivjuustuga või segada kõik eelnevalt läbi ja kallata tainale. Kui täidis on väga vedel, siis võib kuuma põhja enne täidisega katmist ligunemise vastu munavalgega määrida.
Küpsetada maksimaalselt 180-kraadises ahjus muna kalgendumiseni ja juustu küpsemiseni, mis võtab olenevalt katte koostisest ja paksusest aega umbes 30-40 minutit. Piruka valmidust saab kontrolida puutikuga.
Süüa sobib sellist pirukat näiteks kas või õhtueineks vinegrettkastmega värske salati ja hea valge Alsace veiniga. Niisama maitsev on quiche ka hommikukohvi kõrvale.

15 kommentaari:

Unknown ütles ...

need on ühed mu lemmikutest. paraku tasub quiche'i teha vaid siis, kui keegi samal maitselainel olev inime külla tuleb, oma perekonnast sööme seda vaid mina ja kassid.

Anonüümne ütles ...

minu lemmik quiche on suitsupeekon + campanello juust riivituna + muna + vahukoor + basiilikulehed.
maitseks ka pipart-soola.

kunagi tegin külalistele ning see pirukas kadus laualt hetkega.

Thredahlia ütles ...

See fenomen on neile pirukatele omane küll, et kaovad laualt kiiremini, kui arvestada oled osanud :D

Pille ütles ...

Minu lemmikuks on sibula-suitsupeekoniga quiche, aga tegelikult maitsevad igasugused teised ka.

Thredahlia ütles ...

Mulle ka peekoniga väga meeldis. Annab mõnusa maitse. Samas kana-spinati-küüslaugu oli ka väga maitsev.

Anonüümne ütles ...

kas 150g võid liiga palju ei ole? tegin ja tundus ikka vägaväga rasvane, kuigi maitse oli hea :) teinekord proovin poole vähema võiga teha.

Thredahlia ütles ...

Kuna tegu on muretainaga, siis on või kogus igati õigustatud. Või kogus on paras siis, kui külmast võist, jahust ja lusikatäiest veest on võimalik ühtlane koos püsiv tainas moodustada.
See tagab muretaina mureduse.
Samuti tuleb põhi eelküpsetada. Mina ei ole põhja rasvasena tundumist veel täheldanud.

Anonüümne ütles ...

aga kui ma tahan teha ainult juustu ja küüslaauguga? pluss siis muidugi muna-koorekate. kas liiga vedel ei jää? mis kogustes peaks arvestama juustu ja katet klassikalise 24cm ümmargusse vormi?

Thredahlia ütles ...

Kõik oleneb maitsest :P
Kui ülal toodud vedeliku ja muna vahekorrast kinni pidada, siis võib munapiima panna täpselt nii palju, et täidise paksus saaks meeldiv. Õiges vahekorras munapiim tahkub ahjus olenemata kogusest. Juustu ma vast üle kolmandiku munapiima kogusest ei paneks ja osa sellest segaks täidisesse, osa riputaks pinnale.

Anonüümne ütles ...

Aga kus on kadunud nö "eelmine" retsept, mul näitab QUICHE'st all ainult seda 9.mai 2008 oma. Seda vanemat ei ole. Mul oli selle "eelmise quiche'i" taigna retsept väljaprinditud ja seal olid kogused vähe teised (jahu oli 3 dl ja võid 150g). Siit ka loll küsimus, et millest see muudatus ja kas vana retsepti ka kuidagi näha saab :) ?

Thredahlia ütles ...

Algse taina retsepti asendasin, sest see ei olnud eriti traditsiooniline, ilmselt pärit siit. Tainale võib lisada ka ühe muna - mõnes allikas nii, mõnes naa.
Taina kogus on arvestatud 24 cm läbimõõduga vormile.

Anonüümne ütles ...

Soovitan proovida ka tuunikala+spinat. Spinat enne pannil pisut võiga hautada/praadida. Tavalise riivjuust asemel kasutan peenikesi parmesani laaste. Olenevalt tujust lisan ka teinekord grillitud seedermänni seemneid.

Anonüümne ütles ...

kas keegi taimset quichi ei ole proovinud teha? :D

kookosrasva,
taimse piima (riisi-, soja-, kaerapiima) ja
taimse koorega...

ilma juustuta ja muude loomsete lisanditeta?

Thredahlia ütles ...

Koore/piima asendamine taimsega pole ilmselt probleem ja juustu võib lihtsalt ära jätta, aga kuidas seda massi ilma munata tahkeks küpsetada? Kõigi nende asendustega see poleks ilmselt enam quiche...

Anonüümne ütles ...

See real men don't eat quiche on selline oma ajastu nali. Küsimus polnud mitte toidus, vaid selle tegijas ning selles, kuidas seda nimetati. Ehk siis ÕIGED mehed sõid naise valmis küpsetatud peekoni ja munaga lahtist pirukat. Trendipeded (vabandust! ei ole lihtsalt paremat sõna hetkel selle kohta :/) valmistasid küpsetise ise ja kutsusid seda lisaks veel quiche'iks kah :)

Postita kommentaar