Sõmer riis või riisipuder, miks ja kuidas

teisipäev, 6. veebruar 2007

Üks küsimus jäi mind jälle piinama... selle riisi ja kleepuvusega.
Me ju kõik teame, et pruunist riisist ja valgest pikateralisest riisist saab keetes-aurutades sõmera lõpptulemuse, aga lühiteraline purduriis, sushiriis ja risottoriisid annavad kleepuva toidu. Millest see siis tuleb?

Kõik oleneb riisist ja kokast - üks peab olema õige valitud ülesande tarvis ja teine peab oskama ülesande õigesti sooritada. Üldiselt võttes, mida ümarateralisem, seda kleepuvam. Ja siis tuleb seda õiget riisi õigesti valmistada, aga selleks on tarvis teada, mis riisi kleepuvaks muudab.

Riis sisaldab kahte sorti tärklist: amüloosi ja rohkem hargneva ahelaga amülopektiini. Rohkem amüloosi annab tugevama tera ja vähem kleepuva tulemuse, samas kui suurem amülopektiini sisaldus tagab kleepuvama riisi. Suurema amüloosisisaldusega riisid on ka jahtudes kõvemad.
Kõik riisid sisaldavad mõlemat, aga nende omavaheline suhe on erinev.

Pikateralises riisis on kõige rohkem amüloosi ja kõige vähem amülopektiini, seetõtu jääb ta ka kõige (lollikindlamalt) sõmer, ei kleepu ja tera ei kee katki.
Basmati ja jasmiiniriis ehk Tai riis on pikateralised aromaatsed riisid (viimases amülopektiini ja kleepuvust siiski natuke rohkem kui harilikus valges pikateralises riisis).

Ümarateraline pudruriis sisaldab seega palju amülopektiini ja vähem amüloosi ning jätab terad kleepuvaks ja tera keeb kergemini pudruseks.

Risottoriisid: arborio, vialone nano, carnaroli
Risottos on riisiga selles mõttes keeruline, et riis peab jääma kleepuv, aga tera kompaktne ja mitte kergesti pudruseks keema. Esimese omaduse tagab kõrge amülopektiini sisaldus, teise amüloos.
Arborio - palju amülopektiini, kleepuv, aga väheste kogemustega kerge üle keeta.
Vialone nano - vähem amülopektiini ja rohkem amüloosi kui arborios, seega vähem kleepuv, aga pole nii suurt ülekeetmisohtu.
Carnaroli - parima tasakaaluga, palju nii amülopektiini (kleepuvus) kui ka amüloosi (tera ei lagune kergesti).

Kuidas riisi sõmeraks petta?

Loputada enne keetmist või lausa leotada pool tundi kuni tund ja keeta uues vees (ja loputa, kuni vesi jääb selge).
Keeta madalal tulel, kindla veekogusega ja keetmise ajal mitte segada (või hoopis segamata aurutada). Kummalgi juhul pole vaja ka kurnata.
Kasutada amüloosirikast pikateralist riisi või pruuni riisi, millest tärklis nii kergesti välja ei pääse.
Enne keetmist riisi praadimine või või õliga annab ka sõmerama tulemuse, aga muudab ka maitset, mis ei ole alati eesmärgiks.
Üldjuhul ei kleepu ka riis, mis on eelnevalt tööstuslikult koos koorega aurutatud ja seejärel kooritud. Selline riis ei ole toorena päris helevalge, vaid kergelt kuldne, kuid keeb siiski valgeks.
Kaua seisnud riis (laos, pakis, riiulis) jääb ka keetes sõmeram kui hästi värske riis.

Kuidas riisist putru keeta?
Mitte loputada enne keetmist.
Kasutada amülopektiinirikast lühiteralist riisi.
Segada keetmise ajal, et riisi pinnakihist rohkem amülopektiini välja pääseks.
Enne keetmist mitte praadida.

Neid nippe teades, saab vajaliku riisisordi puudumisel natuke "petta" ja sõmeramast riisist hea tahtmise korral putru keeta. Pudruriisist sõmera tulemuse saamine on ilmselt suurem kunst.


Võrdlevaks materjaliks kodused riisivarud hetkeseisuga: all paremal - arborio, all vasakul pikateraline pruun ehk täisterariis, taga keskel basmati riis. Arborio näeb ju välja nagu väike pärlikuhi, eks.

6 kommentaari:

kitty ütles ...

aga siis on ju veel sushi.

tegin ükspäev sushit koos elusa jaapanlasega ja tema õpetas:
* parim Eestis saadaolev sushiriis on Veski-Mati pudruriis. way etem kui sushiriisi nime all müüdav väga kallis väljamaa värk:)
* sushi jaoks tarvitatav riis tuleb enne keetmist väga hoolega läbi pesta.

Kokku andis see siis jube kleepuva tulemuse, mis oligi eesmärk. Aga teooria, näe, ütleb, et pesemine annab just sõmera riisi. Kuidas siis nii?

Anonüümne ütles ...

mulle meeldib arborio risotto puhul kõikse rohkem.

aga sushi tarvis mina riisi keeta ei oska. mine või kursustele.

Thredahlia ütles ...

Sushide teemal olen mina täielik võhik, aga selle teooria puhul ilmselt piisab ka mõne punkti, mitte kõigi, täitmisest. Sushiriis on ju samuti lühiteraline juba loomu poolest kleepuv riis. Pudruriis ei jää ilmselt ka peale pesemist liiga sõmer ja ju on suhkrul ja äädikal ka oma roll. Ja isegi sushis peab riis olema küll kleepuv, aga mitte liiga pudrune. Seda, et pudruriisi kasutatakse, olen varemgi kuulnud.

Age ütles ...

Kõigepealt tänan meeldiva inspiratsiooni eest ja nüüd küsin täiesti teises valdkonnas abi. Nimelt tahaks ma ka endale seda teemasiltide värki. Tänan ette!

Thredahlia ütles ...

Aaaga palun! :)

Teemasildid (Labels) on uue Bloggeri vidin.
Kõigepealt sildistad postitused ja siis...
Dashboard->Layout->Page Elements->Add a Page Element (Sidebar'i sees)-> Labels (klikid ADD TO BLOG) ... ja ongi olemas.

Age ütles ...

Tänan väga, mul ka nüüd väga peen blogi;)

Postita kommentaar