Põgusalt polentast (ja salatsigurist)

teisipäev, 24. aprill 2007

Polenta on Itaalias, Balkanil, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas populaarne maisitoit, aga ju süüakse maisiputru igal pool, kus maisigi kasvatatakse [veel üks hea link]. Sisuliselt on tegu maisimannast pudruga, mida süüakse soojalt või lastakse taheneda ja süüakse niisama, leiva asemel või hoopis grillitakse-friteeritakse ja serveeritakse suupistena. Kõige rohkem seostatakse polentat Põhja-Itaaliaga - polenta ja risotto on seal niisama tähtsad kui pitsa ja pasta lõunas.
Ajalooliselt valmistati seda talupojatoitu vaskpotis (paiolo) ja elaval tulel, aga kööki põlema sellepärast tänapäeval siiski panema ei pea - heast paksupõhjalisest potist ja puulusikast piisab täiesti. Samuti on polentavalmistamine traditsioonilisel viisil pikk protsess, mis kahtlemata annab ka parema tulemuse, kuid elu lihtsustamiseks on mitmel pool saada ka eeltöödeldud maisimannat, mis on analoog meilgi tuntud kiirputrudele. Eestis pole sellist siiski näha olnud.
Polentat serveeritakse sooja pudruna või tahkena koos kastme ja/või liha või kalaga. Itaalia polentas on tähtsal kohal või ja juust. Viimast üldjuhul ei kasutata pasta/risotto/polenta puhul koos kala või mereandidega.
Polenta valmistamiseks soovitavad erinevad allikad erinevatel eesmärkidel, vett, puljongit, eelmiste segu piimaga või piima. Puhta maitsega vesi, või ja juust on siiski klassika.

Giorgio Locatelli kirjeldab oma raamatus "Made in Italy" perekondlikku polentatraditsiooni nii soojalt ja elavalt, et seda võib peaaegu maitsena tunda. Eks traditsioon ongi see, mis seob.

Polenta röstitud sibulahelvestega

1 l vett
200 g maisimannat
2 tl jämedat soola
1 spl à la Meira röstitud sibulahelbeid
30-50 g võid
paar peotäit värskelt riivitud parmesani

Aja vesi keema ja lisa pidevalt segades maisimanna. Keera kuumust vähemaks ja sega kuni paksenemiseni. Õigel kuumusel lõhkevad polenta pinnal aeg-ajalt üksikud suured mullid. Jätka segamist. Paksenenud polentasse sega sool ja sibulahelbed. Olenevalt maisimannast võtab valmimine üldjuhul aega kuni pool tundi. Pikemal küpsetusajal võib osutuda vajalikuks vee lisamine ja edasi keetmine - pikem valmistusaeg annab parema ja küluslikuma maitse. Erinevalt pastast ei mõju "ülekeetmine" polentale eriti laastavalt.
Võta pott tulelt ja sega kuuma pudru sisse või ning juust. Oota 5 minutit ja serveeri soojalt või... kalla kuumalt lõikelauale kuhja või mõnda küpsetusvormi ja lase jahtuda ning tahkuda. Lõika tükid ja serveeri juustu või kastmega või grilli/friteeri ja serveeri suupistena.


Friteeritud polenta juustu ja salatsiguriga

tahkunud polentat
salatsigurit ehk endiiviat [link][link]
võid, soola, siledalehelist peterselli või muid ürte
veidi valget veini või sidrunimahla
kreemist Gorgonzola juustu

Lõika suuremad salatsigurid neljaks või pisemad pooleks ja hauta üsna rohkes võis veini, soola ja hakitud peterselliga peaaegu pehmeks.
Samal ajal friteeri polentaviilud õlis kuldseks. Seda võib teha ka pannil paksemas õlikihis polentaviile vahepeal keerates.
Serveeri kuumalt Gorgonzolaga. Kuigi Gorgonzola on polenta traditsiooniline kaaslane, jääb selle maitse mulle hajumatuks ja mõni natuke mahedam valge- ja sinihallitusega juust meeldib rohkem. Hea Chianti maitses selle kõige kõrvale samuti.

0 kommentaari:

Postita kommentaar