Krõbe kodune müsli

pühapäev, 15. aprill 2007

Elsa on seda teinud ja Maarja on seda teinud ja mida minagi hommikul omatehtud jogurti kõrvale muud ikka naudin kui võrratut kodust ja krõbedat müslit.
Ma olen üks neist veidrikest, kes kuiva rosinat oma taldrikus ei salli, kuid just rosinat ja närimisele raskesti alluvat kaerahelvest kipuvad müslikarbid poeriiulil täis olema :( Rääkimata kõigist neist lisatud vitamiinidest ja mineraalidest, mida ma tervise huvides pigem vältida üritan, brrr...
Tahan rosinata - aga pähklite, seemnete ja kuivatatud puuviljade-marjadega ei koonerda. Ainus piir on kujutlusvõime.
Tahan mõistlikus koguses krõbedat ja kergesti näritavat kaerahelvest - võtan Heleni täistera pudruhelbed (auruga eeltöödeldud, ei pea nii palju närima) ja röstin neid suhkruga.
Tahan mitmekesist ja tervislikku mineraalide ja vitamiinidega - valin võimalikult erinevad koostisosad puuviljade, marjade, seemnete-pähklite ja teraviljade hulgast.

Krõbe kodune müsli
26 cm diameetriga pannitäis
(retseptis on kõik maitse järgi asendatav, kas või kuivatatud võilillejuurtega)

50 g kooritud sarapuupähkleid
50 g kreeka pähkleid (või India pähkleid)
50 g kooritud kõrvitsa ja/või päevalileseemneid
50 g kuivatatud banaanilaaste
50 g röstitud kookoslaaste
150 g kuivatatud viigimarju (7 tk) või aprikoose
200 g Heleni täisterakaerahelbeid
100 g demerara suhkrut (või mett)

Pähklid hakkida väiksemaks ja banaanilaasutd murda tükkideks. Viigimarjad või aprikoosid lõigata ka pisemaks. Varuda kõik koostisosad käeulatusse ja ajada kuiv pann kuumaks. Röstida pähkleid, kõrvitsaseemneid ja kaerahelbeid pidevalt segades kuni on tunda "kaerahelbeküpsise lõhna". Lisada suhkur - suhkur sulab, segada tuleks üritada võimalikult ühtlaselt.
Segada sisse banaanilaastud, kookoslaastud ja viigimarjad ning tõsta müsli tulelt ära. Kallata müsli laia suuga puhtasse ja kuiva nõusse või lausa ahjuplaadile jahtuma. Peale jahtumist kallata müsli säilituspurki.
Edasi oleneb koostisest. Kui müslis on viigimarju, aprikoose või muid mitte täiesti kuivi komponente, siis ei tohi müslit hoida täiesti suletud nõus - õhk peaks juurde pääsema. Müslipurki tuleks hoida kuivas ja stabiilse temperatuuriga kohas (mitte niiskes, ega seal, kuhu päeval päike peale paistab - et vältida kondensvett).
Naudi hommikuti jogurtiga, küpseta keeksisse või näksi niisama!

3 kommentaari:

Evelin ütles ...

Minu müslinipp - kaerahelbed praadida koos natukese pähklivõiga. Pähklivõi pannile nii, et juba sulab ja mööda panni ringi liikuma hakkab, siis kaerahelbed otsa ning segamini. Annab meeldiva nüansi.

Thredahlia ütles ...

Aitäh nipi eest!
Olen varem näiteks ka meega teinud, aga suhkruga tundub krõbedam jäävat ja kuumus hävitab nii kui nii palju mee kasulikkusest. Mett on mu meelest parem veel vedelana jogurti ja puuviljade (ja/või müsli) peale niristada.
Demerara suhkur annab aga krõbeduse ja oma maitsenüansi nagu mu igahommikusele kohvilegi :P

Anonüümne ütles ...

Tere!

Tänan toreda retsepti eest. Millisest poest oleks võimalik leida säilitustopsi müslile, milles on ka viigimarju ja aprikoose? Andsite toreda jõulukingi idee ;)

Postita kommentaar